Burak Can'ın ölümüne ilişkin davada mütalaa

Burak Can'ın ölümüne ilişkin davada mütalaa

Okmeydanı'nda çıkan olaylarda Burak Can Karamanoğlu'nun öldürülmesine ilişkin davada, savcı mütalaasını açıkladı- Mütalaada, tutuklu sanık Gökhan Koca'nın "olası kastla öldürme ve ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından 21 yıldan 28 yıla kadar, di

İSTANBUL (AA) - Okmeydanı'nda 12 Mart 2014'te çıkan olaylarda Burak Can Karamanoğlu'nun öldürülmesine ilişkin 5 sanığın yargılandığı davada, "olası kastla öldürme" ile suçlanan tutuklu sanık Gökhan Koca'nın 21 yıldan 28 yıla kadar, diğer 4 sanığın ise, "silahlı eylem" suçlarından 6 ay ile 6 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 21. duruşmaya, tutuklu sanık Gökhan Koca ile tutuksuz yargılanan Volkan Gezer katıldı.

Duruşmada esasa ilişkin görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ömürhan Dur, yazılı olarak hazırladığı mütalaasını okuyarak mahkeme heyetine sundu.

- "Sonucu umursamayarak bir çok kez ateş etti"

Mütalaada, sanık Gökhan Koca'nın olaylar esnasında Burak Can Karamanoğlu'nun ölümüne neden olan silahı, Karamanoğlu henüz vurulmadan önce diğer sanık Oğuz Kartal'dan aldığı, bu silahla olay mahallinde bir çok kez ateş ettiği, olay yerinde bulunan bir şahsa mermilerden birinin isabet edebileceğini öngörmesine rağmen sonucu umursamayarak eylemine devam ettiği, nitekim silahtan çıkan mermilerden birinin Karamanoğlu'na isabet ederek ölümüne sebebiyet verdiği ve sanığın silahı sonradan sanıklardan Oğuz Kartal'a iade ettiği belirtildi.

Sanık Koca'nın, "olası kastla öldürme" suçundan 20 yıldan 25 yıl ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 1 yıldan 3 yıla olmak üzere toplam 21 yıldan 28 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen mütalaada, bu sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği için beraat, "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçundan ise bu suçun, olayın ölümle sonuçlanması nedeniyle tehlike suçunu oluşturduğu gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmamasına hükmü kurulması istendi.

- Diğer sanıklara da ceza talebi

Mütalaada, dava konusu silahın meskun mahalde ateş edilmesi nedeniyle Volkan Gezer'in, "silahla ateş etmek suretiyle genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçundan 6 yıldan 3 yıla, Oğuz Kartal'ın ise "ateşli silahlar kanununa muhalefet ve silahla ateş etmek suretiyle genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilirken, bu sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği ve ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından, suçu işlediklerine dair şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği için beraat hükmü kurulması istendi.

Sanık Mustafa Samur'un "ateşli silahlar kanununa muhalefet ve silahla ateş etmek suretiyle genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması gerektiği aktarılan mütalaada, bu sanık hakkında, "kasten öldürme" suçundan ise şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği için beraat hükmü kurulması da talep edildi.

Mütalaada, olayda kullanılan silahı Oğuz Kartal'dan alıp, bir süre taşıdıktan sonra bireysel ihtiyacı için Mustafa Samur'a sattığı sabit olan sanık Zafer Karadağ'ın ise, "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapse çarptırılması istendi.

- "Ben olay yerinde değildim"

Duruşmada mütalaanın okunmasının ardından beyanı alınan sanık Gökhan Koca, 40 seneye yakın infazının olduğu gerekçesiyle bir süre kaçtığını ve yakalandıktan sonra sırf firari olduğu için bu olayın üzerine yıkıldığını savunarak, "Olay yerinde değildim ben. Olay Çeşme durağında oldu bense yol ağzındaydım." dedi.

Beyanları alınan sanık ve müşteki avukatları ise, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, taraf avukatlarına mütalaaya karşı beyan için süre vererek duruşmayı erteledi.

- Olayın geçmişi

Okmeydanı'nda 12 Mart 2014'te düzenlenen silahlı saldırıda, Burak Can Karamanoğlu yaşamını yitirmiş, 3 kişi de yaralanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıklar Volkan Gezer, Oğuz Kartal ve Gökhan Koca hakkında "kasten öldürme" suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezası isteniyordu.

İddianamede, Oğuz Kartal, Volkan Gezer ve Gökhan Koca hakkında ayrıca "terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına eylem yapmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' ve "ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından 12 ila 52 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyordu.

Sanık Zafer Karadağ ve Mustafa Samur'un ise "ruhsatsız silah ticareti'' suçundan hapis cezası isteniyordu.

Bu arada, 30 Haziran'da Beşiktaş'ta meydana gelen hırsızlık olayına karıştığı iddia edilen aralarında Gökhan Koca'nın da bulunduğu 4 şüpheli ile polisler arasında kovalamaca yaşanmış, polis otosu ve şüphelilerin aracı çarpışmış, polislere ateş açan şüpheliler etkisiz hale getirilerek yakalanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :