"Bunu yapanlar cezalarını çeksinler"

"Bunu yapanlar cezalarını çeksinler"

HDP'nin çağrısı üzerine iki yıl önce 6-7 Ekim'de Ayn el Arap bahanesiyle 35 ilde PKK/PYD yandaşlarının gerçekleştirdiği şiddet olaylarına tepkiler devam ediyor- MHP Van İl Başkanı Güngöralp:-"Bu saldırılar, birçok insanımızın canına mal oldu. Devletin adl

VAN (AA) - NECAT HAZAR - HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısı üzerine iki yıl önce 6-7 Ekim tarihlerinde Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde PKK/PYD yandaşlarının gerçekleştirdiği şiddet olaylarına tepkiler devam ediyor.

MHP Van İl Başkanı Salih Güngöralp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6-7 Ekim olaylarının sadece kendilerine değil bölge halkına da zarar verdiğini, birçok ilin yakılıp yıkıldığını söyledi.

Yaşanan şiddet olaylarına HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın neden olduğunu ve o zaman yaşananları şimdi anladıklarını ifade eden Güngöralp, devletin içine çöreklenen FETÖ'cülerin ve dış güçlerin desteğiyle o dönem saldırıların büyüdüğünü belirtti.

Ayn el Arap bahanesiyle 6-7 Ekim 2014'te gerçekleştirilen şiddet olayları nedeniyle halkın o dönem evlerinden çıkamaz duruma geldiğini anlatan Güngöralp, şöyle konuştu:

"Bu saldırılar, birçok insanımızın canına mal oldu. Bölgede bu olaylardan dolayı biz MHP olarak en büyük sıkıntıyı çektik. Özelikle parti binamıza ciddi saldırılar oldu. Bizim partimizin camları kırılmış ya da talan edilmiş önemli değil, en önemlisi şehirlerimiz yakılıp yıkıldı. Biz bunu yaşadık, halk bunu yaşadı. Devletin adli makamlarının bunları yapanları belirleyip cezalarının kesmesi lazım. Bunu yapanlar cezalarını çeksinler. Eğer bunlar cezasının çekmezse bir daha ki dönemde buna benzer olayları yaşama mecburiyetinde bırakılabiliriz. Bunları bu halka yapanlar kimse bir an önce cezalarını çeksinler."

Güngöralp, FETÖ'nün 6-7 Ekim olaylarının içinde olduğunun farkına bugün vardıklarını aktardı.

Bu olaylarda yabancı güçlerin parmağının bulunduğuna inandıklarını vurgulayan Güngöralp, "Bu işin içinde ülkeyi iç savaşa götürmek, ülkeyi bölüp Suriye'ye çevirmek, yahut Kuzey Irak'a çevirmek gibi girişimleri var. İnşallah ülkemizin bir daha bu tür sıkıntıları yaşamasını görmeyiz. Sadece bizim değil birçok vatandaşın arabalarında Türk bayrağı olduğu için yakıldı."

- "Kürt, Kürt'e bu zulmü yapmaz"

6-7 Ekim olayları sırasında Van'da ambulans şoförü olarak görev yapan Mehmet Ataka ise yaşanan saldırılardan sonra emekli olarak kentten ayrıldığını anlattı.

Ayn el Arap bahanesiyle gerçekleştirilen saldırıların "vahşetten öte" bir şey olduğuna işaret eden Ataka, "Annem, babam ve ben de Kürt'üm. Kürt, Kürt'e bu zulmü yapmaz." dedi.

Ataka, saldırılar sırasında İpekyolu ilçesi Bostanici Mahallesi'nde bulunan 6 nolu istasyonda nöbet tuttuğunu ifade etti. O sırada saldırganların her tarafı barikatlarla kapattığını dile getiren Ataka, şunları söyledi:

"Barikatların önlerinde yüzleri maskeli şahıslar okullara, sağlık ocaklarına ve resmi araçlara taş, sopa ve molotofkokteylleriyle saldırıyorlardı. Tabii istasyon iç tarafta olduğu için ilk başlarda bize karışmıyorlardı. Hava karardıktan sonra gösterici sayısı çoğalmaya başlamıştı. İstasyona vaka çağrısı geldi. Biz de çıkış yapmak için hazırlandık. İstasyonun dışına çıktığımızda yüzleri maskeli şahıslar, ambulansı durdurarak bize ne için, kim için gittiğimizi sordular. Vatandaş için dediğimiz halde izin vermediler. Geri gitmezsek ambulansı yakacaklarını söylediler."

- "Ambulansa molotofkokteyli attılar"

Ataka, o gece 6 yaşındaki bir çocuğun ateşlendiği haberi üzerine çıkış yaptıklarını, aynı şekilde önlerinin kesilerek kendilerine izin verilmediğini belirtti.

Kendisinin de barikatın kenarından hızlı bir şekilde geçtiğini ifade eden Ataka, "Geçtiğim sırada arkamdan molotofkokteyli attılar. Yaklaşık yüz metre gitmiştik ki ara sokaktan çıkan yüzleri maskeli şahıslar ambulansı taşlamaya başladılar. Tabii ambulansın camları kırıldı. Merkez komutaya can güvenliğimizin kalmadığını bildirdik. Onlarda bizi merkeze çektiler." dedi.

Ataka, yaşanan olaylardan dolayı psikolojisinin bozulduğunu, 10 bin lira borç alarak prim borçlarını ödediğini ve emekliye ayrıldığını dile getirerek şunları kaydetti:

"Doğup büyüdüğüm topraklarımdan içim kan ağlayarak ayrılmak zorunda kaldım. Halen düşünüyorum, bunu hangi amaç için hangi zihniyete sahip olarak yaptılar? Bunu yapanların Kürt olduklarına inanmıyorum. Kürt, Kürt'e bunu yapmaz. Kendi topraklarına bu zulmü bu vahşeti reva görmez."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :