Bunlar ne yapıyor dersiniz?

Bunlar ne yapıyor dersiniz?

Trabzon'un Çaykara ilçesinde şaşkına çeviren görüntü...

Yaylada yaptırılan cami inşaatına taş taşımakta güçlük çeken ustalar, yerden caminin kubbesine doğru köprü yaptı. Taşlar kamyonetle taşınıyor. Kamyonet bir kez devrilme tehlikesi atlatmış. Ustalar ise 'Zekamızı kullandık' diyor.
Yörenin önemli yaylalarından biri olan Sultan Murat Yaylası'nda, yöre  sakinlerince 2011 yılında Sultan Murat Şehitler Camisi ve Külliyesi'nin yapımına  başlandı. 
 
Kışın karla kapanan 2200 rakımlı yaylada yapılan caminin zor mevsim  koşullarına dayanıklı olması için dış cephesinin taşla örülmesine karar verildi. Bunun üzerine caminin dış cephesinde, yöredeki taş madeninden çıkarılan kara taş  kullanıldı. 
 
Mevsim koşulları nedeniyle yılda 5 ay çalışılabilen inşaatta, 5 metre  yükseklikten sonra inşaata taş taşımakta zorlanan ustalar, yerden camiye doğru,50 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğinde köprü yapmaya karar verdi. 
 
Sultan Murat Şehitler Camisi ve Külliyesi İnşaatı Yürütme Kurulu  Başkanı Enver Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultan Murat  Yaylası'nda Türkiye'de örneği pek olmayan  bir cami yaptıklarını söyledi. Sultan Murat Yaylası'nın 2200 rakımda bulunması nedeniyle cami ve  külliyesini taştan yaptıklarını dile getiren Yıldırım, "Kışın sert iklim  şartlarının yapılara verdiği zararı çok iyi bildiğimizden dolayı camiyi tamamen  taş duvar şeklinde yapmaya karar verdik. İnşaata 2011 yılında başladık. Zor  coğrafi koşullar nedeniyle sadece 5 ay çalışabiliyoruz" dedi. 
 
İnşaatı sürdürürken 5 metre yükseklikten sonra yukarı doğru taş  taşımanın güçleştiğini belirten Yıldırım, ustaların "bu işin bu kadar zor  olacağını tahmin etmiyorduk' şeklinde serzenişte bulunması üzerine taşları yukarı  taşımak için arayış içine girdiklerini anlattı. 
 
YAKLAŞIK 200 TON TAŞ TAŞIDIK
 
Yıldırım, ustaların asansör fikrine sıcak bakmayarak araçların  geçebileceği bir yolun daha uygun olabileceğini söylemesi üzerine ellerindeki  malzemeleri değerlendirip bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getirerek, "Önce  deneme yaptık. Sonra yoldan camiye doğru çelik halatlarla köprü kurduk. Boş  araçla birkaç kere köprüden geçerek deneme yaptık. Ustamızın dikkatli olduğunu  görünce taş taşımasına müsaade ettim" diye konuştu. 
 
Yol yapıldıktan sonra kamyonetle yaklaşık 200 ton taşı, yukarı kısma  taşıyarak duvarın yapımında kullandıklarına dikkati çeken Yıldırım, bu köprü  sayesinde iki ay  zaman kazandıklarını söyledi. 
 
KAMYONET BİR KEZ DEVRİLME TEHLİKESİ ATLATMIŞ
 
Yıldırım, kamyonetin bir kez devrilme tehlikesi atlattığını  belirterek, "Araç köprüden her geçtiğinde 'acaba kaza olur mu, kaza olduğunda  bunun cevabını nasıl veririz' diye hep düşündüm. Taş taşıma süresince bu sorular  hep aklımdaydı ama Karadeniz insanının zekası ve cesaretiyle bu işin üstesinden  güzel bir şekilde geldik" dedi. 
 
Yıldırım, camiyi gelecek yıl hizmete açmayı planladıklarını kaydetti. 
 
  'ZEKAMIZI KULLANDIK'
 
 Taş ustası Dursun Birinci de cami inşaatında taşla ilgili tüm işçiliği  kendisinin yaptığını belirterek, "Caminin taş işlemesini belli bir seviyeye kadar  iskeleyle yaptık. İnşaat yükseldikçe taş taşıma ve dizme işlemi zorlaştı. Birçok  yöntem denedik ama başaramadık. Sonunda 50 metre uzunluğunda, 15 metre  yüksekliğindeki köprüyü yapmaya karar verdik. Kamyonetimle gerekli tüm taşı bu  köprü üzerinden taşıdık" şeklinde konuştu. 
 
Köprünün hem işçilik hem de zaman açısından işlerine yaradığına vurgu  yapan Birinci, "Dört ya da beş işçinin yaptığı işi bu araçla bir saatte yaptık.  Zaman Birinci, arabayla her sefer yaklaşık bir ton yük taşıdıklarını dile  getirerek, köprü sayesinde yaklaşık 200 ton taş taşıdıklarını kaydetti. 
 
Köprü zemininde kullandıkları malzemelerin sağlamlığı ve yapımını da  kendileri tarafından gerçekleştirildiği için korkmadıklarını anlatan Birinci,  "Karadenizli bir ustayım. Karadeniz insanın zekası ve cesareti dünyaca biliniyor.  Karadeniz insanı evini yıkmadan taşıyor. Biz de taş taşımak için kendimize böyle  bir yok yaptık. Bu köprüyü gören, 'bu işin akıl işi değil, deli işi' olduğunu  söyledi. Hem zekamızı hem de cesaretimizi kullanarak işimizi kısa sürede gördük"  diye konuştu. 

milliyet.com.tr