"Bunlar masum değil haindir"

"Bunlar masum değil haindir"

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Asya Katılım Bankası AŞ nezdindeki sigortalı katılım fonlarının, Vakıf Katılım Bankası AŞ aracılığıyla ödenmeye başlandı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Asya Katılım Bankası AŞ nezdindeki sigortalı katılım fonlarının, Vakıf Katılım Bankası AŞ aracılığıyla ödenmeye başlandı. Konuyu Memleket'e değerlendiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Siyaset bilimci Prof. Dr. Önder Kutlu, "bu kararı içime sindiremiyorum, bunlar mağdur değil haindir" diye konuştu.

FETÖ üyeliği için 11 kriterden birisi sayılan 17 Aralık 2013'ten sonra Bank Asya'ya para yatırma maddesi varken devlet kendi içinde tezata düşüyor diyen Önder Kutlu, "Benim içime sinmeyen bir durumdur. Alınan kararın kıstası 22 Temmuz 2016 değil 17 Aralık 2013 olmalıdır. 15 Temmuz sürecinden sonra FETÖ üyeliği tespit edilirken bir takım kriterler geliştirildi. Bunlardan bir tanesi ve de en önemlisi 2014'ten itibaren Pensilvanya'da bulunan teröristin emriyle evini, arabasını ve değerli eşyalarını satıp hatta başka bankalardan kredi çekerek Bank Asya'ya yatıranlar bu kapsamda değerlendirildi. 20 bin, 50 bin, 300 bin, 500 bin yatıranlar oldu. Bizim yasal düzenlemelerimizin içinde Bank Asya durumunda olan, batan ya da batırılan finans kuruluşlarının mevduatlarının 100 bin liraya kadar olanı devlet garantisi altındadır. 100 bin lira destek için yatırıyor ve yatırdığı için kamu görevinden çıkarılıyor ama bugün devlet Bank Asya'ya destek olmak amacıyla para yatıran insanlara 'mağdur' oldu diyerek parasını ödüyor. Bunlar 'minareyi çalmış' insanlar. Kılıfını da uyduruyorlar. Burada çok büyük tezat var. Tabi burada kıstas ne? 17-25 Aralık 2013'ten itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız bas bas bağırıyordu. Ne diyordu? "Bunların bankalarına para yatırmayın" 2013'ten sonra hala birileri destek amacıyla para yatırmışsa bunlar 'mağdur' değil haindir. Belki bir kısmı tutuklu olan bu insanlara devlet 'mağdur' diye para ödüyor. Bu para, farklı bir finans kuruluşuna yatırılan bir para gibi masum bir para değil. Bu para, terör örgütüne destek amacıyla yatırılan bir paradır. Ben bunu da hala anlayabilmiş değilim" ifadesini kullandı.

"KAHRAMAN BİR MAHKEME HEYETİNE İHTİYAÇ VAR"

"Tabi bunun için kahraman bir hakim ve mahkeme heyetine ihtiyaç var" şeklinde konuşan Kutlu, "Peki ne yapılmalı? Çözüm basit... Türkiye'de kahraman bir hakim çıkacak, "Bank Asya terör örgütüne yardım ve yataklık eden finans kuruluşudur. Buraya yatırılan paralar terör örgütüne yatırılmıştır. Bunların devlet garantisi altında olması söz konusu değildir" diye bir karar alacak ve bu ödemeler durdurulacak. Ama kahraman bir hakime ve mahkeme heyetine ihtiyaç var. Gene kahraman bir vatandaş ya da avukat gidecek, mahkemeye başvuracak ve bu iş bitecek. Ben bu işi içime sindiremiyorum" dedi.

TMSF'NİN ALDIĞI KARAR ŞÖYLE:

TMSF'den yapılan açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 22 Temmuz 2016 tarih ve 6947 sayılı kararı ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 107. maddesinin son fıkrası uyarınca faaliyet izni kaldırılan ve buna istinaden TMSF tarafından hakkında anılan kanunun 106. maddesi kapsamında işlemler tesis edilmeye başlanmış olan Asya Katılım Bankası AŞ nezdindeki sigortalı katılım fonlarının, Vakıf Katılım Bankası AŞ aracılığıyla 5 Aralık 2016 Pazartesi gününden itibaren hak sahiplerine ödenmeye başlanacağı belirtildi. Açıklamada yer alan bilgilere göre, bu kapsamda her bir mudinin Asya Katılım Bankası AŞ nezdindeki tüm sigortalı katılım fonları toplamının 100 bin liraya kadar olan kısmı ödenecek. Ödenecek katılım fonu tutarlarının belirlenmesinde 22 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla Asya Katılım Bankası AŞ'deki hesaba ilişkin veriler esas alınacak.

Ödemeler Türk Lirası cinsinden yapılacak, Asya Katılım Bankası AŞ'deki hesabı döviz ve kıymetli maden cinsinden olan mudilere, talep etseler dahi yabancı para birimi veya kıymetli maden cinsinden ödeme yapılmayacak.

Bank Asya nezdindeki hesabı özel cari hesap olanlar için, 22 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla özel cari hesapta bulunan tutarın ödemesi yapılacak, bu tutar haricinde herhangi bir kar payı ödemesi yapılmayacak. Hesabı katılma hesabı olanlar için ise ödenecek toplam tutar her halükarda 100 bin lirayı aşmamak kaydıyla, katılım fonu toplamları en yüksek üç bankaca uygulanan kar payı oranları ortalamasını geçmemek üzere 22 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla işlemiş net getirileri de ödenecek.

Üzerinde herhangi bir nedenle bloke tesis edilmiş tutarlar, başvuru anında mudilere ödenmeyecek, blokenin türüne göre mudilere gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacak.

M. Ali Elmacı-Memleket