Bundesbank’tan Almanya için risk değerlendirmesi

Bundesbank’tan Almanya için risk değerlendirmesi

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank):-“Düşük faiz oranları ve Almanya'daki olumlu ekonomik koşulların piyasa katılımcılarının, riskleri hafife almalarına neden olabileceği bir tehlike söz konusu”-“Faiz oranlarının ani yükselmesi veya düşük faiz oranlarının

FRANKFURT (AA) - Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Almanya ekonomisinin yüksek gayrimenkul fiyatlarından bankaların zayıf karlılığna kadar bir dizi riskle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Bundesbank, 2017 yılı Mali İstikrar raporunu yayımladı. Almanya ekonomisinin art arda 8 yıldır genişlediği belirtilen raporda, “Şirketler ve hane halkları ucuz maliyetle borçlanabiliyor ve piyasa oynaklığı düşük.” ifadeleri kullanıldı.

Bununla birlikte, düşük faiz oranlarının ve Almanya'daki olumlu ekonomik koşulların piyasa katılımcılarının, riskleri hafife almalarına neden olabileceğine işaret edilen raporda, “Riskler, özellikle düşük faiz oranlarının uzun sürmesi sırasında oluştu. Pek çok yatırımın değerlemesi çok yüksek ve düşük faizli yatırımların bankalar ve sigortacılar bilançolarındaki payı istikrarlı bir şekilde arttı.” değerlendirmesi yapıldı.

Faiz oranlarının ani bir şekilde yükselmesi veya düşük faiz oranlarının süresinin uzatılması gibi öngörülemeyen gelişmelerin finansal sistemi zora sokabileceği belirtilen raporda, bu tür olumsuz gelişmelerin, bazı piyasa katılımcılarını etkileyeceği öngörüsünde bulunuldu.

Raporda, bankacılık sektörünün halen güçlü ve risklerle baş edebilir halde olduğu ancak düşük faiz oranlarının, bankaların uzun vadeli karlılıklarını tehdit ettiği aktarıldı.

“Bu düşük karlılık seviyesi, daha yüksek getiri elde etmek için teşvikleri daha fazla risk altına sokabilir.“ denilen raporda, beklenmedik şekilde uzun süren düşük faiz oranlarının, özellikle küçük ve orta ölçekli bankaların yanı sıra yaşam sigortacılarına da baskı yapacağı ifade edildi.



-“Konut gayrimenkulleri kasaba ve şehirlerde yüzde 15 ila 30 aşırı değerli”



Raporda, ülkedeki yüksek emlak fiyatlarına ilişkin ise şunlar kaydedildi:

“Bundesbank'ın 2016 yılı için yaptığı model hesaplamalar, gayrimenkullerin kasaba ve şehirlerde yüzde 15 ila 30 aşırı değerli olduğunu gösterirken, kredi değerlendirme ve borç verme standartları gibi risk değerlendirmeleriyle ilgili diğer göstergelerde herhangi bir anormallik görülmemektedir.”

Bundesbank Başkan Yardımcısı Claudia Buch, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Almanya’daki emlak piyasası bir bütün olarak ekonomi için önemli. Konut finansmanları, tüm hane halkı borcunun üçte ikisinden fazlasını oluşturmaktadır ve özel sektör için iki krediden biri emlak ile bağlantılı." ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul balonunun ciddi sorunlara yol açacağına dikkati çeken Buch, “Diğer ülkelerdeki tecrübeler göstermiştir ki hane halkı borçlarının güçlü bir şekilde bir araya gelmesiyle birlikte bir gayrimenkul balonu patlak verirse, ciddi ekonomik maliyetler de baş gösterebilir .” değerlendirmesinde bulundu.

Buch, genel olarak bakıldığında, konut kredilerinden kaynaklanan risklerin hala sınırlı olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :