Bulgaristan'ın seçim uygulamalarına tepki

Bulgaristan'ın seçim uygulamalarına tepki

İstanbul'daki Bulgaristan vatandaşlarının bir kısmı, ülkelerindeki parlamento seçimlerinde oy kullanmak için sabah saatlerinde gittiği ve akşama kadar bekledikleri okullarda, yetersiz sandıklar nedeniyle oy kullanamadı - Dost Birliği Koalisyonu İstanbul S

İSTANBUL (AA) - İstanbul'daki Bulgaristan vatandaşlarının bir kısmı, ülkelerindeki parlamento seçimlerinde oy kullanmak için sabah saatlerinde gittiği ve akşama kadar bekledikleri okullarda, yetersiz sandıklar nedeniyle oy kullanamadı.

Bulgaristan'daki parlamento seçimleri için, İstanbul genelinde kurulan 7 sandıkta, İstanbul'da yaşayan Bulgaristan vatandaşları, saat 07.00'den 21.00'e kadar açık olan sandıklarda, görevliler nezaretinde oy kullandı.

Yetersiz sandıklar ve Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunca parlamento seçimlerinde AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacaklara Kiril alfabesiyle sandık kurulu önünde dilekçe yazma mecburiyeti getirilmesinin oluşturduğu yoğunluk, çok sayıda seçmenin oy kullanamamasına neden oldu.

Oy kullanamayan ya da yoğunluk nedeniyle uzun süre beklemek zorunda kalan Bulgaristan vatandaşları duruma tepki gösterdi.

- "Çok sayıda vatandaş, oy kullanmadan geri döndü"

Bulgaristan’daki parlamento seçimlerine katılan Dost Birliği Koalisyonu İstanbul Seçim Koordinatörü Nazife Ahmedova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta İstanbul olmak üzere, İzmir ve Bursa gibi birçok şehirde seçmenlerin oy kullanamadığını söyledi.

Ahmedova, sandıklar kapandığında içeride olan seçmenlerin bir saat daha oy kullanma hakları olmasına rağmen Bulgar sandık yetkililerinin bu uygulamayı yerine getirmediğini ve oy kullanma hakkını ihlal ettiğini belirtti.

Nazife Ahmedova, şöyle devam etti:

"Avcılar'da yaklaşık 250 kişi içeride kalmasına rağmen, sandık yetkilileri yasa dışı bir uygulama ile vatandaşlara oy kullandırmadı. Sultangazi, Güneşli gibi yerlerde de seçmenler oy kullanmadan geri döndü. Gün boyunca dilekçe doldurmalar, işleri yavaşlatmalar gibi uygulamalarla seçmenlere yeterince zorluk çıkarıldı. Çok sayıda vatandaş, oy kullanmadan geri döndü."

Seçmenlerin oy kullanma haklarının ihlal edilmesine itiraz edip oy kullanmaya devam etmeleri üzerine sandık yetkililerinin direndiğini anlatan Ahmedova, "Seçmenler daha sabah saatlerinde uygulamalardan dolayı tepkililerdi. Saatlerce sıra bekleyen ve yorulan insanların doğal olarak sinirleri bozuldu. Dolayısıyla seçmenlerle sandık görevlileri arasında tartışmalar yaşandı. Oy kullanmayan bazı vatandaşlar da uygulamayı protesto etti." dedi.

- "20 bin seçmenin olduğu Avcılar'da bin 800 kişi oy kullandı"

Dost Partisi Avcılar Temsilcisi ve İBB Meclis Üyesi Mehmet Özgür de Avcılar'da 20 bin seçmen bulunduğunu ancak sadece 1 sandık kurulduğunu dile getirdi.

Sandık sayısının çok az olduğunu vurgulayan Özgür, "Bir de yavaşlatmak için cuma günü aldıkları bir karar var, 'deklarasya' denen taahhütname evrakını mecburi tuttular. Vatandaşlar, hem onu doldurmaları hem de tek sandıkta oy kullanmaları gerektiği için, iş ağırlaştırıldı. Sabah 07.00'de sandıklar açılmasına rağmen, Avcılar'daki sandığımızda E-5'e kadar sıralar olmasına rağmen, 20 bin seçmenden ancak bin 800'ü oy kullanabildi." diye konuştu.

Avcılar'ın yanı sıra Başakşehir ve Sultangazi'de de çok sayıda Bulgaristan vatandaşının, oy kullanamadığı öğrenildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :