Bulgaristan'ın seçim uygulamalarına tepki

Bulgaristan'ın seçim uygulamalarına tepki

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yaklaşık 100 seçmen oy kullanamadı- DOST Partisi Kocaeli Teşkilat Başkanı Günay Uzun:- "Saat 20.00'de kapılar kapandıktan sonra o an sırada bekleyen arkadaşlarımız saat 21.00'e kadar oylarını kullanabilirlerdi ama sırada bekley

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının, bu ülkedeki genel seçimler için oy kullanma işlemleri sona erdi.

Gebze Kroman Çelik İlköğretim Okulu'nda saat 07.00'den itibaren sandık başına gidenler, Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunca, genel seçimlerde AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacaklara getirilen Kiril alfabesiyle sandık kurulu önünde dilekçe yazma uygulaması nedeniyle mağdur oldu.

Sandık başında beyanname doldurma zorunluluğu nedeniyle, erken saatlerden beri sıra beklemesine rağmen, yaklaşık 100 çifte vatandaş, oyunu kullanamadı. Sandık başkanı, saat 20.00'ye geldiğinde sadece 25 kişinin oy kullanmasına müsaade edeceğini söyledi. Vatandaşlar karara tepki gösterse de sandık heyeti kararında ısrarcı oldu.

DOST Partisi Kocaeli Teşkilat Başkanı Günay Uzun, bugün partisini temsilen Gebze'deki sandıkta görev aldığını söyledi.

Akşam sandık kapanırken istenmeyen olaylar yaşadıklarını dile getiren Uzun, hakkı olduğu halde bazı vatandaşların oy kullanamadığını kaydetti.

Uzun, oy kullanma işleminin son dakikalarında, sandık başkanının, Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunun kurallarına aykırı bir karar aldığını savunarak, "Saat 20.00'de kapılar kapandıktan sonra o an sırada bekleyen arkadaşlarımız saat 21.00'e kadar oylarını kullanabilirlerdi ama sırada bekleyen arkadaşlarımızın sadece 25'inin oy kullanmasına müsaade edildi. Bundan dolayı geride bekleyen en az 70 kişilik bir grup oy kullanamadı. Böyle bir kayıp oldu, seçmen ve partiler adına." ifadelerini kullandı.

Mağdur olan seçmenlerin buna yüksek sesle itiraz ettiğini ama sandık heyetinin kararında ısrarcı olduğunu aktaran Uzun, bundan dolayı insanların oy kullanamadığını dile getirdi.

Uzun, şunları kaydetti:

"Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek sandık olmasına rağmen bin 800 kişi oy kullanmıştı ancak bugün sadece 900 kişi oy kullanabildi. Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu tarafından seçime bir gün kala vatandaşların dilekçelerini sandık kurulunun önünde Kiril alfabesiyle doldurma zorunluluğu getirildi. Bu dilekçenin daha önce sandık kurulunun önünde doldurulması zorunluluğu yoktu. Yeni getirilen uygulama nedeniyle oy kullanma işlemi yavaşladı."


- "Memurlar işi yavaşlattı"

Gebze Balkan Türkleri Derneği Başkanı Beyhan Dönmez ise Gebze'de önceki seçimlerde bin 800- 2 bin oy kullanılıyorken bugün bu sayının 900'de kaldığını belirterek, "Tamamen Bulgaristan'dan gelen memurların işi yavaşlatması nedeniyle meydana gelmiş bir durum." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye genelinde sadece 35 sandık açıldığına dikkati çeken Dönmez, "Dolayısıyla çoğu hemşehrimiz mağdur oldu. Saatlerce kuyrukta beklemek durumunda kaldılar. Çoğu arkadaşımız oy kullanmak için buradan Yalova'ya gitmek durumunda kaldı." dedi.

Vatandaşlardan Ertem Rafet Enver de bugün oy kullanmak için Gebze'deki sandık başına geldiğini fakat oyunu kullanamadığını söyledi.

Yoğunluk nedeniyle saat 20.00'ye kadar beklediğini anlatan Enver, şöyle konuştu:

"Vatandaşların bir kısmına kullandırttılar ama bir kısmına 20.00'den sonra kalmalarına rağmen kullandırmadılar. Mağdur olduk, elimizde kimliğimiz, belgemiz var. Bu belgeyle birlikte, herhangi bir yerde oy kullanabiliyoruz fakat Bulgaristan görevlileri bize izin vermedi. Bize oy kullanamayacağımızı söyleyerek kapıları kapattılar ve sandığın kapandığını söylediler. Benimle eşim, annem ve babam da oy kullanamadı. Bizimle birlikte oy kullanamayan yaklaşık 100 kişi daha vardı. Oy hakkımızı istiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :