Bulgaristan'dan Rusya'ya yaptırımlar açıklaması

Bulgaristan'dan Rusya'ya yaptırımlar açıklaması

Bulgaristan Başbakanı Borisov:- "Vişegrad Grubu'nun içinde bile bir denge var. Orban Rusya'dan yana tutum beyan ederken, diğerleri böyle düşünmüyor. Bizim sözümüzse nettir, NATO doktrini varken gereğini yerine getiririz"- "Argümanlarla görüşümüzü ifade ed

SOFYA (AA) - Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Rusya ve Ukrayna'ya yaptırımlar konusunda NATO ile görüş ayrılığı yaşamayacaklarını söyledi.

Borisov, resmi ziyaret kapsamında ülkeye gelen Polonya Başbakanı Beata Szydlo ile görüştü.

Görüşmenin ardından basın açıklamasında bulunan iki lider, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar konusuna değindi.

Başbakan Borisov, geçmiş yıllarda tüm AB ülkelerinin başbakanlarının Rusya'ya karşı yaptırımların uygulanmasını desteklediklerini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O başbakanların tümü oylamaya katılırken ellerini kaldırıp yaptırımlara hep 'Evet' dedi. Vişegrad Grubu'nun (V4) içinde bile bir denge var. (Macaristan Başbakanı Viktor) Orban Rusya'dan yana tutum beyan ederken, diğerleri böyle düşünmüyor. Bizim sözümüzse nettir, NATO doktrini varken gereğini yerine getiririz."

Gelecek yılın ilk yarısında AB’nin dönem başkanlığını yapacak Bulgaristan’ın bu süre zarfında konuyu yeniden gündeme getireceğini söyleyen Borisov, "Argümanlarla görüşümüzü ifade ederiz. Herkesi ikna etmeye çalışırız ancak NATO ile bu konuda hiçbir görüş ayrılığımız olmaz. Uzlaşmaya varırsak çok iyi olacak. Beata ile bunları zaten görüştük." dedi.

Polonya Başbakanı Szydlo da Polonya’nın yaptırımların kaldırılmasına kesinlikle karşı olduğunu bildirdi.

Polonya’nın doğu sınırlarının korunmasının ülkesi açısından öncelik olduğuna işaret eden Szydlo, şunları kaydetti:

"Baltık ülkeleri ile hepimiz Rusya ve Ukrayna’da olup bitenlerden endişe duyuyoruz. Rusya Minsk Anlaşması'nın gereğini yerine getirmediği sürece Polonya, kesinlikle yaptırımların kaldırılmasına karşı çıkıyor. Avrupa Konseyinin tüm toplantılarında da bu görüşümüzü tekrar edip duruyorum."

- Sığınmacı sorunu

Polonya Başbakanı Szydlo, Bulgaristan’ın AB’nin dış sınırlarını iyi koruduğunu belirterek, AB’nin göç sorunuyla baş edemediğini, buna karşılık Bulgaristan’ın AB’ye göç baskısının karşısında etkin savunma örneği sergilediğini söyledi.

Sığınmacıların yeniden yerleştirilme sorununun çözüme kavuşturulamadığını dile getiren Szydlo, "Biz insani yardımları veriyoruz, farklı projeleri uygulayıp dış sınırlarımızı korumaya çalışıyoruz ve bu süreçlere bundan sonra da aktif olarak katılacağız." dedi.

Bulgaristan Başbakanı Borisov da ülkesinin yeniden yerleştirilmeye bağlı olarak sadece bin 300 göçmenin kabulüne onay verdiğini ifade ederek, "Savaştan kaçanı koruruz, ekonomik göçe katılanlar ise sadece kabul edilecekleri, istendikleri yere gitsin. Tüm kara ve deniz sınırları göçmenlerin girişlerine kapatılsın. Sığınmacılar isterse sadece yasal gümrük kapılarından girsin." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :