Bulgaristan'daki siyasi kriz

Bulgaristan'daki siyasi kriz

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev erken seçim için basilica siyasi partiler ile danışma görüşmelerine başladı

SOFYA (AA) – Başbakan Plamen Oreşarski’nin bugün onaylanan istifasının ardından anayasaya göre Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev erken seçim ortamını hazırlayacak danışma görüşmelerine başladı.

Parlamentoda temsil edilen başlıca siyasi güçlerin liderlerini davet eden Plevneliev, toplantının ardından ülkedeki siyasi ve ekonomik krizin aşılması için parlamentodan destek talebinde bulundu.

Plevneliev, derin bir siyasi ve ekonomik kriz içinde bulunan Bulgaristan’ın devletçiliğinin korunması amacıyla parlamentodan üç önemli konuda destek vermesi talebinde bulundu.

Milletvekillerinden devlet bütçesini yenide gözden geçirerek gerekli düzenlemeleri yapmalarını talep eden Plevneliev, aynı zamanda ülkenin uluslararası finansal kuruluşlarından gerekli dış borçları talep edebilmesi için gerekli izninin vermesini istedi.

Plevneliev, Parlamentodan ülkenin en önemli finans kurumu olan Merkez Bankasına da destek vermesi talebinde bulundu.

Plevneliev, hükümetin istifasının ardından Parlamentonun daha da sorumlu davranması gerektiğini, Bulgaristan’daki ortamın son derece dinamik olduğunu, bu konularla ilgili yarın halka seslenişte bulunacağını söyledi.

Anayasaya göre hükümetin istifasının ardından cumhurbaşkanı parlamentoda temsili olan başlıca üç büyük siyasi gücüne yeninden hükümet kurma görevini vermek zorunda.

Hükümetin istifası sonrası erken seçim olması konusunda konsensusa sahip siyasi partiler, aralarında daha önce varılan bir anlaşmaya göre, erken seçime giden yolu kısaltmak üzere yeni hükümeti kurma görevini reddetmeye karar vermişti.

Cumhurbaşkanı Plevneliev, parlamentoda ana muhalefet konumundaki Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisi lideri Boyko Borisov’a yasa gereği verdiği hükümet kurma görevi ise Borisov tarafından reddedildi.

Ülkenin siyasi dilinde ‘Parlamenter rulet’ olarak bilinen prosedür kapsamında Plevneliev, GERB sonrası Cuma günü önce Bulgaristan Sosyalist Partisi’ne (BSP), daha sonra da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisine hükümeti kurma görevini vereceğini duyurdu.  

Kaynak:Haber Kaynağı