Bulgaristan’da sığınmacıların serbest dolaşımı sınırlandırılacak

Bulgaristan’da sığınmacıların serbest dolaşımı sınırlandırılacak

SOFYA (AA) – Bulgaristan Mülteciler Ajansı (DAB) Genel Müdürü Petya Pırvanova ülkedeki sığınmacıların serbest dolaşım hakkını sınırlandıracaklarını...

SOFYA (AA) – Bulgaristan Mülteciler Ajansı (DAB) Genel Müdürü Petya Pırvanova ülkedeki sığınmacıların serbest dolaşım hakkını sınırlandıracaklarını bildirdi.

Pırvanova, Bulgaristan Devlet Televizyonuna (BNT) yaptığı açıklamada, bazı toplumsal endişelerin bir nebze hafifletilmesi amacıyla mülteciler yasasında yapılacak düzenleme sonucu, belirli bir yerleşim yerine kaydedilen sığınmacıların sadece o bölgede kalabileceklerini ifade etti.

Bu yıl ekim ayına kadar yaklaşık 12 bin 400 kişinin iltica başvurusunda bulunduğuna işaret eden Pırvanova bunlardan 376’sına “mülteci” statüsü, 302’sine ise insani nedenlerle ülkede kalış izni verildiğini bildirdi.

Pırvanova, yer yer halkın protestolarına neden olan, yeni sığınmacı kamplarının açılacağına ilişkin söylentilerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Bulgaristan'da "sorunlu" yabancıların barındırıldığı “kapalı tip” kamplar da bulunuyor. Bu kamplara ülkenin milli güvenliğini tehdit eden, asayiş sorunlarına neden olan veya kimliği belirlenemeyen kişiler yerleştiriliyor.

Bulgaristan, Avrupa Birliği (AB) koları çerçevesinde Yunanistan ve İtalya’daki kamplardan gönderilecek Suriyeli bin 302 sığınmacıyı kabul edeceğini duyurmuştu.

Yaklaşık 3 bin 500 sığınmacının üç ayrı kampta yaşadığı başkent Sofya’da ve benzer kampların olduğu Türkiye sınırına yakın Harmanlı şehrinde ırkçı çevreler sıklıkla sığınmacı karşıtı protestolar düzenliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :