Bulgaristan'da NATO afet merkezi açıldı

Bulgaristan'da NATO afet merkezi açıldı

Cumhurbaşkanı Plevneliev: “Barış ve güvenlik ücretsiz değil, bedelini ödemek zorundayız”

SOFYA (AA) - Başkent Sofya’da NATO Kriz Yönetimi ve Afet Müdahale Mükemmellik Merkezi açıldı.

Sofya’da Savunma Bakanlığına bağlı Şipka Oteli'nde kurulan merkezin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, “Barış ve güvenlik ücretsiz değil, bedelini ödemek zorundayız” dedi.

Her ne kadar güçlü olursa olsun hiçbir ülkenin artık tek başına güvenliğini sağlayamayacağını belirten Plevneliev, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ukrayna, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki krizlerin karışımı, gelecekteki faaliyetlerimizi baz alacağımız demokratik değerleri, açık toplumun prensiplerini, yasaların üstünlüğünü doğrudan doğruya tehdit etmektedir. Güvenlik alanında ortaya çıkan, önceden tahmin edilemeyen kapsamlı karma tehditler karşısında, onlara karşı gelme yetkinliklerimizi geliştirmek zorundayız.”

Bulgaristan’ın NATO üyeliğinin, ülkenin güvenliği açısından kilit önlem taşıdığını vurgulayan Plevneliev, “NATO üyeliğimiz, Bulgar siyasetinde birkaç neslinin en öncelikli amaç olarak gördüğü, gerçekleşmiş bulunan bir idealdir” diye konuştu.

Bulgaristan Savunma Bakanı Velizar Şalamanov da terörist saldırı tehdidinin NATO ülkeleri için daima olacağının uyarısında bulunarak, insani yardım ve doğal facialarında müdahale gerektirecek durumların gelecekte daha büyük bir sıklıkla yaşanacağını vurguladı. 

Törene Bulgaristan hükümetinin birçok üyesinin yanı sıra Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ve NATO üye ülkelerin büyükelçileri de katıldılar.

Yeni merkeze NATO’nun 2003'ten bu yana üyesi olan Bulgaristan ile ilk aşamada Polonya ve Yunanistan katıldı. Sofya’daki merkez, NATO’nun benzer merkezlerinden oluşan uluslararası ağına katılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı