Bulgaristan'da hükümet kurma çalışmaları

Bulgaristan'da hükümet kurma çalışmaları

Cumhurbaşkanı Radev, eski Başbakan Borisov'a kabine kurma görevi verdi

SOFYA (AA) - Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 26 Mart’ya yapılan parlamento seçimlerinde en çok oy alan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi lideri Boyko Borisov'a hükümet kurma görevi verdi.

Cumhurbaşkanı Radev, Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törenle, seçimlerde en çok oyu alan GERB Partisi lideri Borisov'u hükümet kurmakla görevlendirdi.

Radev, Borisov'a koalisyon ortaklarıyla güçlü bakan adayları belirlemesi temennisinde bulundu.

Daha önce iki kez başbakanlık yapan ve ikisinde de erken istifa eden Borisov, kabinesini anayasal süre olan 7 gün içinde belirleyeceğini söyledi.

Borisov, parlamentoda grubu olan, üç ırkçı ve aşırı milliyetçi partiden oluşan Birleşik Vatanseverler (OP) ile koalisyon mutabakatı imzaladıklarını ve ortak hükümet kuracaklarını açıkladı.

Yeni koalisyon hükümetinin 4 başbakan yardımcısı ve 17 bakandan oluşmasının beklendiğine işaret eden Borisov, bakanların isimlerinin açıklanması için daha erken olduğunu ifade etti.

Borisov, "Ayrı ayrı bakanlıklar değil, bakanların ekip içinde çalışacağı güçlü bir takım, kalıcı bir iktidar oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

Gazetecilerin, muhtemel kabine üyelerinin isimlerini ısrarla sorması üzerine Borisov, "Sabırlı olun. Avrupalı prensibini uyguluyoruz. Her şey kesinleşmeden hiçbir şey kesinleşmiş değil." dedi.

Güçlü isimlerin kabineye zenginlik kazandıracağını belirten Borisov, yeni hükümetin ana öncelikleri arasında, ülkede okur-yazar olmayan kimsenin kalmaması, çocuklarını okutmak istemeyen ailelere yaptırımlar uygulanması, bütçeye büyük yük getiren sahte engellilik belgelerinin denetim altına alınması gibi konular olduğunu bildirdi.

Hükümetin güvenoyu alabilmesi için 240 sandalyeli parlamentoda en az 121 oy alması gerekiyor. Mecliste 95 milletvekili bulunan GERB Partisinin koalisyon ortağı OP'nin de 27 milletvekili var. Toplamda 122 oya sahip koalisyona, parlamentoda en küçük gruba sahip, iş adamı Veselin Mareşki'nin liderliğindeki Volya (İrade) Partisinin de destek vermesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :