Bulgaristan'da erken seçime doğru

Bulgaristan'da erken seçime doğru

Avrupa Parlamentosu, seçimlerin sadece Bulgaristan için değil, tüm Avrupa için önem taşıdığını bildirdi

STRASBOURG (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), erken seçim hazırlıklarının devam ettiği Bulgaristan'da incelemelerde bulundu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin'in davetiyle ülkeye giden 3 kişilik AKPM gözlem heyeti, 5 Ekim'de erken seçime gidecek Bulgaristan'da seçim sisteminde yaşanan iyileştirmeleri memnuniyetle karşılarken, demokrasiye olan güvenin azalmasından büyük endişe duyduklarını dile getirdi.

Avrupa Liberalleri ve Demokratları Birliği'nden (ALDE) İsviçreli vekil Doris Fiala, demokrasiyi geliştirmenin en iyi yolunun seçmenlerin demokrasi sürecinin bizzat içinde yer alması olduğunu, anketlerin seçim sonucunu etkilememesi gerektiğini dile getirdi. Oyların barajın altında kalması halinde bile büyük önem taşıdığının altını çizen Fiala, Bulgaristan'daki seçimlerin yalnızca ülke için değil, Avrupa'da demokrasiye inanan herkes için önemli olduğunu kaydetti.

Fiala, azınlık haklarının demokrasinin kanıtı olduğunu vurgulayarak, ülkedeki azınlıkların kendi dillerinde seçim kampanyası yürütememesinden duydukları üzüntüyü ifade etti.

Heyet, oy oranlarının açıklanması gibi seçim sisteminde yapılan iyileştirmelerden memnuniyet duyduklarını kaydederek, hala çözülmesi gereken bazı problemlerin olduğu görüşünü paylaştı.

Son iki yıldır siyasi istikrarsızlık, rüşvet ve yolsuzluk oranlarındaki artışın insanların demokrasiye olan güvenini zedelediğini savunan heyet, halkın güvenini yeniden kazanmak için nefret dilinden uzaklaşılması, mantıklı argümanlarla açık bir siyasi program izlenmesi tavsiyesinde bulundu.

Heyet, parayla oy satın alma konusunda birçok iddianın olduğunu, yetkililerin bu konuda gerekli önlemleri alması ve sandıktan çıkacak sonuca da saygı duyması gerektiğini belirtti.

Erken seçim öncesi hazırlıkları incelemek için 18-19 Eylül'de başkent Sofya'ya giden heyet, geçici hükumetin Başbakanı, Anayasa Başkanı ve Seçim Kurulu görevlileri, siyasi parti ve grup temsilcileri, AGİD heyeti ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile de görüşmeler yaptı.

 Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komitesi de  gün önce, Roman öğrencilere yönelik ayırımcılık ve göçmenlere yönelik hoşgörüsüz ortamdan dolayı Bulgaristan’ı uyarmış, siyasetçilerin, özellikle göçmenleri hedef alan nefret söylemlerinin de hala ciddi bir sorun olduğu ifade etmişti.

AKPM'den 22 gözlemci, 5 Ekim'de yapılacak erken seçimleri gözlem için yeniden Bulgaristan'a gidecek.

Kaynak:Haber Kaynağı