Bulgaristan'da demokratik dönemde seçilen ilk cumhurbaşkanı Jelev hayatını kaybetti

Bulgaristan'da demokratik dönemde seçilen ilk cumhurbaşkanı Jelev hayatını kaybetti

Bulgaristan'da komünist rejimin sona ermesinin ardından demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Jelyü Jelev vefat etti

SOFYA (AA) - Bulgaristan'da komünist rejimin sona ermesinin ardından demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Jelyü Jelev, 79 yaşında hayatını kaybetti.

Ölüm haberinin alınmasının ardından Bulgaristan Parlamentosu'ndaki oturuma ara veren milletvekilleri, Jelev için bir dakika saygı duruşunda bulundu.

Komünist rejim döneminde Bulgaristan’ın sağduyulu ve muhalif aydını olarak tanınan Jelev, bu dönemde Türklere karşı uygulanan baskılara ve asimilasyon politikasına da şiddetle karşı çıkmıştı.

Bulgaristan'da 1990-1997 yılları arasında devlet başkanı olan Jelev, 3 Mart 1935 tarihinde Şumnu'nun Veselinovo Köyü'nde doğdu.

Sofya Üniversitesi'nin Felsefe Bölümü'nden 1958 yılında mezun olduktan sonra akademik kariyer yapan Jelev, 1982 yılında "Faşizm" adlı kitabını yazdı. Komünist rejim tarafından yasaklanan "Faşizm", aralarında Türkçe'nin de bulunduğu onlarca yabancı dile çevrildi. Jelev, 1988'de Açıklık ve Yeniden Yapılanmayı (Glasnost ve Perestroika) Destekleme Kulübü'nü kurdu.

Diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Jelev'in kurduğu Açıklık ve Yeniden Yapılanmayı Destekleme Kulübü, komünist rejimin çökmesini hızlandırdı.

O tarihlerde Bulgaristan'ın en ünlü komünist muhalifi olan Jelev, 1989 yılında yeni kurulan Demokratik Güçler Birliği Partisi'nin lideri oldu. Aynı yıl meclis tarafından cumhurbaşkanlığına getirilen Jelev, 1992 yılında gerçekleştirilen ilk demokratik seçimlerde cumhurbaşkanı seçildi.

Devlet başkanlığı görevinde 1997 yılına kadar kalan Jelev, ardından Liberal Alternatif Partisi'ni kurdu ancak parti aynı yıl gerçekleştirilen genel seçimlerde başarı gösteremedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı