Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı için seçim kampanyası başladı- Başbakan Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) partisinin aday gösterdiği Parlamento Başkanı Tzaçeva favori olarak görülüyor- Hak ve Özgürlükler H

SOFYA (AA) – Bulgaristan’da 6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kampanya çalışmaları başladı.

Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), 21 cumhurbaşkanı adayının müracaatının onaylandığını duyurdu.

4 Kasım'da tamamlanacak kampanyada ülkede “resmi dil” olan Bulgarca kullanılacak. Kampanya sırasında azınlık dillerinin kullanımı yasak olacak. Devlet ve belediye kurumlarında ve toplu taşımacılık araçlarında, devlet işletme ve kuruluşlarında siyasi propaganda yapılamayacak.

Dini kurum ve teşkilatların da kampanyaya katılımı yasaklanan seçim yasasına göre, Bulgaristan’ın veya başka ülkelerin bayrak ve devlet armalarının yanı sıra dini sembol ve yazılarının kampanyada kullanımına izin verilmeyecek.

Oy kullanımı ilk kez zorunlu olacak. Seçim yasasındaki son düzeltmelere göre, üst üste iki seçime katılmayan vatandaşların isimleri seçim listesinden çıkarılacak.

Yurtdışında bir ülkede açılabilecek seçim yerlerin sayısı 35’e indirildi. Parlamentoda milliyetçi milletvekillerinin baskısı ile belirlenen sınırlandırma sonucu 350 bin Bulgaristan vatandaşının yaşadığı Türkiye’den ne kadar oy geleceği merak konusu.

Seçimlerde Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) partisinin aday gösterdiği Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva favori olarak görülüyor.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve yeni kurulan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisi seçimde aday göstermedi.

Nüfusu 7 milyonun altında olan Bulgaristan’da yaşayan 1,5 milyon Türk ve Müslümanın vereceği oyların, özellikle ikinci tura kalınması halinde sonucu etkilemesi bekleniyor.

ZİK, ülkenin popüler sanatçılarından Svetlö Vitkov ve geçmişte yüz kızartıcı suçtan yargılanan ırkçı ATAKA partisi eski milletvekillerinden Vladimir Kuzov’un adaylıklarını iptal etti. Komisyon, onları aday gösteren inisiyatif grupların gerekli olan 2 bin 500 imzayı toplayamadıklarını duyurdu.

Görevi sone ermek üzere olan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev yaptığı açıklamada, kampanya sırasında adaylara siyasi karalama girişimlerinde bulunmama çağrısı yaptı.

Plevneliev, yeni adayların ülkenin başkanlık sistemine geçip geçmemesi, AB’deki kriz süreçleri konularında görüş belirtmelerini istedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :