Bulaşıcı hepatit B, yılda 600 bin ölüme neden oluyor

Bulaşıcı hepatit B, yılda 600 bin ölüme neden oluyor

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Koruk:

ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL -  Dünyada en çok rastlanan ve bulaşıcı hastalıklarından birisi olan hepatit B'nin yılda yaklaşık 600 bin insanın ölümüne yol açtığı bildirildi.

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Koruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından ''Dünya Hepatit Günü'' olarak belirlenen 28 Temmuz'da, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de düzenlenen etkinliklerle, kamuoyunun dikkatinin hepatit hastalıklarına çekilmesinin amaçlandığını belirtti.

Hepatit B ve C'nin, ölümcül karaciğer hastalıklarının en önemli türleri arasında olduğuna dikkati çeken Koruk, hepatit B'nin dünyanın en çok rastlanan ve bulaşıcı hastalıklarından birisi olduğunu söyledi. Tüm ciddi karaciğer enfeksiyonları arasında en yaygın olan hepatit B'nin yılda yaklaşık 600 bin insanın ölümüne yol açtığını bildiren Koruk, Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel olarak enfekte 2  milyardan fazla insanın yaklaşık 350 milyonunda siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen kronik hepatit B virüsü bulunduğunu açıkladığını kaydetti.

Koruk, ''DSÖ 170 milyon kişinin hepatit C ile kronik enfekte olduğu ve her yıl yaklaşık 3-4 milyon insanın enfekte olduğunu tahmin etmektedir. Kronik hepatit B gibi, kronik hepatit C viral enfeksiyonu da siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve karaciğer naklini gerekli kılabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

Hepatit B'nin kişiden kişiye kan veya diğer vücut sıvıları yoluyla bulaştığına işaret eden Koruk, şunları kaydetti:

''Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınılması, dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunması gerekiyor. Berbere gidildiğinde kullanılmamış tıraş bıçağı ve steril edilmiş ustura kullanıldığından emin olunmalıdır. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Sağlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalıdır. Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalıdır, ailede ,özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarda sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırılmalıdır. Uyuşturucu kesinlikle kullanılmamalıdır''

   -Türkiye'de 3 milyon kronik hepatit B hastası var

Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak da Türkiye'de yaklaşık 3 milyon (yüzde 4) kişinin Kronik Hepatit B hastası olduğunun, Hepatit C ile enfekte nüfusun ise yaklaşık 650-700 bin kişi (binde 8-9) olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Hepatitin çoğunlukla virüslerden bulaştığına işaret eden Tabak, hastalığın 7 türü olduğunu,  A, E, F tipi hepatitlerin virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile oluştuğunu,  B, C, D, G türü hepatitlerin de kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığını vurguladı.

-Hepatit A da okul çağı çocuklarında sık görülüyor

Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci ise Hepatit A hastalığının, genellikle okul çağı çocuklarında sık görüldüğünü belirterek, ''Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır'' şeklinde konuştu.

Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüslerin sessiz olduğuna dikkati çeken Dökmeci, pek çok insanın farkında olmadan bu virüsü almış olabileceğini ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabileceğini söyledi. Tedavi edilmez ise her iki virüsün de karaciğer sirozuna neden olabileceğine işaret eden Dökmeci, '' Siroz ise kanama, asit, koma, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir'' şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı