Bugün kandil mi? Bugün ne kandili?

Bugün kandil mi? Bugün ne kandili?

Bugün, birçoğumuza kandil mesajları geliyor. Bugün kandil mi? 21 Mayıs 2016, şaban ayının 15. gecesi olarak idrak edilen bir kandil. Bugün ne kandili? Kandiliniz mübarek olsun... Dilek kapılarının ardına kadar açıldığı Berat Kandilinin önemi nedir?

Kandillerden biri de bugüne denk geliyor. Bugün kandil mi? Ne kandili diye soranlar için haberimizi hazırladık.

 

Bugün kandil. Şaban ayının ortasındaki günü simgeleyen bir kandil yani Berat Kandili. 21 Mayıs 2016 berat kandili, ibadetlerle dünyanın dört bir yanında idrak ediliyor. 2016'da Berat kandili miladi olarak hangi güne denk geliyor?

 

Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Berat kandili 21 Mayıs Cumartesi’yi 22 Mayıs Pazar gününe bağlayan geceye denk geliyor. Berat Kandili’nde neler yapmalıyız? Berat Kandili ile bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

 

BERAT KANDİLİ GECESİ

 

Berat Gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir Tefsirlerde Kur'an-ı kerimin, Levh-il-mahfuza bu gece indirildiği bildirilmektedir.

 

Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istigfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı kerim okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. En kıymetli ilim, doğru yazılan ilmihâl bilgileridir. Peygamber efendimiz, “sallallahü aleyhi ve sellem" Berat Gecesi'nde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu. Büyük zatlar, Berat gecesinde şöyle de dua ederlerdi:

 

(Ya Rabbî, Kur'an-ı keriminde, “Allah, dilediğini siler, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i mahfuz Onun katındadır" buyuruyorsun. Eğer benim ismim saidler [cennetlikler] defterinde ise, orada sabit kıl! İsmim şakiler [cehennemlikler] defterinde ise, ismimi oradan silip, saidler defterine yaz! Ey büyük Allah'ım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sabit kıl, dininden döndürme, ayırma!)

 

Hazret-i Âişe validemiz, (Ya Resulallah, Allahü teâlâ seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu hâlde, neden Berat Gecesi'nde çok ibadet ettin?) diye sordu. Cevabında buyurdu ki:

 

(Şükreden kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.

 

Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, ehl-i sünnet itikadında olmak, haramlardan kaçıp günahlara tevbe etmek, farzları kusursuz yapmaya çalışmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır.

 

Hasan-ı Basri hazretleri, Şabanın 15. günü, sanki mezardan çıkmış gibi, yüzü çok solgun görülürdü. Bu üzüntünün sebebini sorduklarında buyurdu ki:

 

(İlm-i yakîn ile biliyorum ki, günahım vardır. Günahım affedilmezse, sevaplarım da kabul edilmezse, hâlim nice olur diye korkumdan benzim sararıyor.)

 

Şabanın 14. mü, 15. günü mü oruç tutulur?

 

Onbeşinci günü tutulur.

 

Bünyesi zayıf olanın, Şabanın 15 inden sonra oruç tutmayıp, farz olan Ramazan-ı şerif orucuna hazırlanması iyi olur. Sağlığı yerinde olan ise, Şaban ayının çoğunu, hatta tamamını oruçlu geçirebilir.

 

Berat gecesinde, kaderimiz tekrar mı yazılıyor?

 

Hayır. Kader, ezelde Levh-i mahfuzda yazılmıştır. Sonradan bir şey yazılmaz. Yani, Levh-i mahfuzda olacak değişiklikler ve ömürlerin artması ve kısalması da, ezelde yazılmıştır. Allahü teâlânın ezeldeki ilmi nasılsa, Levh-i mahfuzdaki değişiklikler, ona uygun olur. (Tefsir-i Hazin)

 

Allahü teâlâ, ezelde, hiçbir şey yaratmadan önce her şeyi takdir etti, diledi. Bunlardan, bir yıl içinde olacak her şeyi, Berat gecesinde meleklere bildirir. (S. Ebediyye)

 

Berat gecesinde vefat edecekler, dünyaya gelecekler ve amelleri yazılırmış. Bu gece insanın alın yazısı mı değişir? Yani bu gece ettiğimiz dualar yüzünden alın yazımız değişebiliyor mu?

 

Alın yazısı iki türlüdür:

 

Biri dua ile, sadaka vermekle, iyilik etmekle değişir. Biri ise asla değişmez. Mesela evlenmemiz, iş sahibi olmamız ya değişen kısımdandır veya değişmeyen. Biz bilemeyiz. Onun için dua ederiz, iyilik ederiz, değişen kısımdan ise o değişir. Mesela birine bir bela geleceği alın yazısında var ise, yine alın yazısında bu kimse dua edecek o beladan kurtulacak diye yazılır. Biz de dua ederiz o belayı önlemiş oluruz. Berat gecesinde yazılacak olanlar da yine ezelde bildirilmiş olanlardır. Ömrün uzaması kısalması da böyledir. Şu iyiliği yapacak ve ömrü uzayacak yahut şu kötülüğü yapacak ve ömrü kısalacak diye yazılıdır. Demek ki hep iyilik yapmaya çalışmalıyız. Yaptığımız şeyler alın yazımızdır.

 

Berat gecesi namazı

 

Berat gecesinde kılınan bir nâfile namaz var mıdır?

 

Sadece Berat gecesinde değil, her gece nâfile namaz kılınır. Ancak kaza namazı borcu varsa iki rekât kaza namazı kılmanın sevabı, ömür boyu kılınacak nâfile namazların sevabından fazladır. İmam-ı Rabbanî hazretleri, farzın yanında nâfile namazların denizde damla bile olmadığını bildirmektedir.

 

Eğer farz namaz borcu yoksa, isteyen nâfile namaz kılabilir. Bazı kitaplarda, (Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz yüz rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır) deniyor.

 

Bir kimse, kazası olmasa da, kaza namazı kılınca, o kaza namazı zaten nâfile olur. (Nâfile kılmadım) diye üzülmeye gerek kalmaz. Oruç da böyledir. Yani oruç kazası olmayan Ramazan orucunu kaza etse nâfile olur. Zekât da böyledir. Zekât borcu olmayan zekât diye para verse nâfile olur. Yani farz diye niyet edince, o farz değilse nâfile olur, boşa gitmez. Berat gecesinde kaza namazı kılınırsa, kazamız olmasa da, yine nâfile sevabı alınır. Eğer mekruh olarak kılınan namazlarımız varsa, kaza kılınca onlar telafi edilmiş olur.

 

Berat gecesinde neler yapmalı?

 

Büyüklerimiz, şunları yapmayı tavsiye ediyor:

 

1- Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalı.

 

2- Mümkünse din büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip feyizlerine kavuşmalı. Büyüklerimiz için çok dua etmeli.

 

3- Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istigfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.

 

4- Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı.

 

5- Kur'an-ı kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü'yü çok okumalı.

 

6- En önemlisi de, ilim öğrenmeli, bunun için de, Seadet-i Ebediyye ilmihâlini okumalı.

 

7- Kazası olmasa da, çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istigfar etmeli, mümkünse toprağa secde etmeli, secdeyi çok yapmalı.

 

8- Güzel koku sürünmeli.

 

9- Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli.

 

10- Ertesi gün de oruç tutmalı.

 

BERAT KANDİLİ ÖNEMİ

 

Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi.

 

BERAT GECESİ ÖNEMİ : AMEL DEFTERİ YAZILIR

 

Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır.

 

Peygamberimiz Hazreti Muhammed (SAV) Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;

 

-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

 

-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.

 

-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

 

-Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.

 

Berat Kandili namazı 100 rekat nasıl kılınır?

 

Berat Kandili yarın 100 rekatlık namazı nasıl kılınır ve duası nasıldır? Berat Kandili namazı olarak bir de 2 rekatlık namaz vardır. Bu namazın kılınışı ise şöyledir.

 

Berat Kandili namazı iki türlüdür, bir namaz var ki o namazı kılan kişi o yıl içinde ölürse şehitlik mertebesine ulaşır deniliyor. Peki Berat gecesinde kandil namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, kandil namazına nasıl niyet edilir, hangi dualar okunur, saat kaçta kılınır.

 

Berat Kandili namazı 100 rekattır, bir de bu namazın kısa olan hali vardır, 100 rekat namazı kılarken iki dua okunur, peygamberimiz kandil namazını nasıl kılıyordu.

 

BERAT KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKATTIR?

 

Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz yüz rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır.

 

BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

 

Berat Kandili Gecesinde kılınan 100 rekatlık namaz var. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;

 

"Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"

 

NAMAZIN KILINIŞI

 

- 2 rekatta bir selam vererek kılınır.

 

- Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunur.

 

- İlk rekatlarda Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur.

 

- Fatiha’da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez.

 

- Namazın tamamını peşpeşe kılmak gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.

 

- Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.

 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN (SAV) OKUDUĞU BERAT KANDİLİ DUASI

 

Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu.

 

Hazreti Muhammed (SAV) Berat Kandili'nde şöyle dua ederdi;

 

“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim”

 

Yine bu gecede edilebilecek kıymetli dualar var. Onlar da şöyle;

 

"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."

 

Anlamı:

 

"Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin."

 

BERAT NAMAZINDAN SONRA NE YAPILIR?

 

Allâhü Teâlâ'nın "Hû" ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11'dir. Resûlullâh Efendimiz'in isimlerinden "Tâhâ"nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için aşağıdaki 11 şey 14 kere okunur.

 

Bunlar;

 

1.İstiğfar:

 

2.Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

 

3.Fatiha-i Şerife

 

4.Ayet'ül-Kürsî

 

5.Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

 

6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn … dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf'te 7 zahiri, 7 batini "Mübîn" vardır. Böylece o da 14 olur.)

 

7.İhlas-ı Şerif

 

8.Felak Sûresi

 

9.Nâs Sûresi

 

10. "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm." duası 14 kere.

 

11.Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

 

BERAT KANDİLİNDE EDİLECEK İBADETLER

 

1- Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olursa da, vakti müsait olan, gece hiç uyumamalı.

 

2- Mümkünse din büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip feyizlerine kavuşmalı.

 

3- Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istiğfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.

 

4- Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı.

 

5- Kur’an-ı kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı.

 

6- En önemlisi de, ilim öğrenmeli, bunun için de, Seadet-i Ebediyye ilmihâlini çok okumalı.

 

7- Kazası olmasa da, çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istiğfar etmeli, mümkünse toprağa secde etmeli, secdeyi çok yapmalı.

 

8- Güzel koku sürünmeli.

 

9- Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli.

 

10- Oruçlu olarak kandili karşılamalı.

 

2016 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı 2016 dini günler listesi şöyle:

 

07 Nisan 2016 Perşembe Regaib Kandili

 

08 Nisan 2016 Cuma Üç Ayların Başlangıcı

 

03 Mayıs 2016 Salı Mirac Kandili

 

21 Mayıs 2016 Cumartesi Berat Kandili

 

06 Haziran 2016 Pazartesi Ramazan’ın Başlangıcı

 

01 Temmuz 2016 Cuma Kadir Gecesi

 

04 Temmuz 2016 Pazartesi Arefe

 

05 Temmuz 2016 Salı Ramazan Bayramı (1.Gün)

 

06 Temmuz 2016 Çarşamba Ramazan Bayramı (2.Gün)

 

07 Temmuz 2016 Perşembe Ramazan Bayramı (3.Gün)

 

11 Eylül 2016 Pazar Arefe

 

12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

 

13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)

 

14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)

 

15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)

 

02 Ekim 2016 Pazar Hicri Yılbaşı

 

11 Ekim 2016 Salı Aşure Günü

 

11 Aralık 2016 Pazar Mevlid Kandili

 

Bugün berat kandili.. Berat kandiliniz mübarek olsun...