Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

Bugün “Büyük taarruz” 5.30’da başladı

Bugün, sabah 5.30’da topçu ateşi ile “Başkumandanlık Meydan Muharebesi” başladı. Şu saat, göğüs göğüse muharebeler devam ediyor.

Baş Kumandan Mustafa Kemal Paşa Genel Kurmay Başkanı Fevzi Paşa, Batı Cephesi komutanı İsmet Paşa Koca Tepe’de..

18 piyade tümeni, 5 süvari tümeni, 3 bağımsız alay; 323 top, 92,792 tüfek ve 207 941 savaşçı.“Müstevli” yi, “Vatanın harem-i ismetinde boğmak için…

“İSLAM’IN SON ORDUSU” İÇİN DUA…

Yahya Kemal, “Büyük Taarruz” başlarken dualar yüklü şiirini söylüyor:

"Şu kopan fırtına Türk ordusudur yâ Rabbi.
Senin uğrunda ölen ordu, budur yâ Rabbi.
Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın,
Galip et, çünkü bu son ordusudur İslâm'ın!"

KONYA’DA BABALIK GAZETESİ

Konya’da iki gazete var. Biri Mashar Babalık Bey’in  “Babalık Gazetesi” ;biri Abdülgani Efendi’nin  “Öğüt Gazetesi…işgale karşı sonuna kadar direnen iki gazete; “Milli Kuvvetleri”i  bütün tehlikeleri  göze alarak destekleyen iki gazete. Babalık,Akşehir’de üstlenen “Batı Cephesi Karargahı Komutanı İsmet Paşa’nın telgrafla tespit ettiği gibi “Garp Cephesi’nin fedakar arkadaşı…

Konya sokaklarında çocuklar;çığlık çığlığa Babalık satıyorlar; “Taarruz Başladı” diye bağırıyorlar.

Babalık,manşetleri duyuruyor: “Cenab-ı Hak samdânisine istinaden gazanfer ordumuz bütün cephelerle taarruza geçti” ve “Muharebe başladı”…

“KUVAYI MİLLİYE  DESTANI’NIN ANLATISI…

“Düşmanı Vatanın Harem-i İsmetinde” bir meydan muharebesi ile imha etmeyi planlayan,

bunun hazırlıklarını aylar boyu Akşehir’de yapan kuvvetler yalnız değil. Bir mübarek halk canını ve

onurunu korumanın çabasında… “Akşehir üstünden Afyon’a”  Konya kadınları da yürüyor,

kağnılarla. Orduda savaşan erkeklerden bir adım bile geri kalmadıklarını sözleriyle tescil edecektir,

Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

“Kadınlarımız”ı ve “Kurtuluş Savaşçıları”nı

Nazım Hikmet  “Kuvayı Milliye Destanı”nda anlatır:

“Bizim kadınlarımız

Şimdi ayın altında

Kağnıların ve hârtuçların peşinde

Harman yerine kehribar başaklı sap çeker gibi

Aynı yürek ferahlığı

Aynı yorgun alışkanlık içindeydiler

Ve on beşlik şarapnelin çeliğinde

İnce boyunlu çocuklar uyuyordu

Ve ayın altında kağnılar

Yürüyordu Akşehir üstünden Afyon’a doğru

“6 Ağustos emri” verilmiştir.

Birinci ve ikinci ordular,kıt’aları,kağnılar,

süvari alaylarıyla

yer değiştiriyordu,yer değiştirecek

98 bin 956 tüfek

325 top

5 tayyare

2800 küsür mitralyöz

2500 küsür kılıç

Ve 186 bin 326 bin tane pırıl pırıl insan yüreği

Ve bunun iki misli kulak,kol,ayak ve göz

Kımıldanıyordu gecenin içinde”

DİKKAT DİKKAT DİKKAT…

Bugün sabah,alaca karanlıkta,saat 5.30 da “Büyük Taarruz Başladı”. Babalık satan çocuklar, Konya çarşılarında yeri göğü inletiyor. Yeni haberler verelim… Saat 6’da başlayan “süngü hücumu” ile Tınaz Tepe ele geçirildi. Saat  9’da Belen Tepe,arkasından Kalecik Sivrisi de elimize geçti. Düşman bozgun halinde…

CEPHENİN SIRTINI DAYADIĞI ŞEHİR

“Batı Cephesi Karargahı” Akşehir’de… “Meydan Savaşı” verecek ordular sırtını Konya’ya dayamış. Konya “sırt dayanacak” en güvenli bölge. Cephe,bütün ihtiyaç maddeleri için,gönüllü alayları için,yaralıları sevk etmek için Konya’ya muhtaç.

Mustafa Kemal Paşa’nın bir ayağı Konya’da. Kurtuluş Savaşı’na arka çıkan iki önemli gazete Babalık veÖğüt, matbaaları ile cephenin hizmetinde.

Konya tümden adeta bir  “fabrika şehir” olmuş. Binlerce ev küçük birer atölye olmuş.Binlerce kadın çorap örüyor,fanila örüyor; bulabildiği bütün temiz bezleri yaralılara sargı bezi olsun diye yardım teşkilatlarına taşıyor.

KONYA’DA ÖLMEMEK İÇİN,ONURLU YAŞAMAK İÇİN BİR “SEFERBERLİK”…

Halkın nesi varsa ordunun “emrine amade”…Esir edilmek, ”Ana vatan”ı elinden alınmak istenen bir millet “Batı Cephesi”nde ilk defa 200 bin kişilik bir kuvvet meydana getirir.

“Tekalif-i Milliye Komisyonları” Konya’da arı gibi. İplikçi Camii yakınlarına ambarlar kurulur. İstenen 10 bin takım elbisenin 6 bini kısa sürede teslim edilir.

Her haneden bir çift çarık, don ve gömlek, bir çift çorap toplanır. Konya’da her ilçe, her kasaba, her köy elinde ne varsa cephe için ileri sürer. Mesela Beyşehir 288 büyük baş hayvanla; Konya 100 bin küçükbaş hayvanla yardıma koşar. Ek olarak Konya 500 nakliye arabası bağışlar.

Konya’nın Kurtuluş Savaşı’na karşı olduğu, Kurtuluş Şavaşı’na katılmadığı iftiraları ancak hasta ruhun, sapık bir kafanın ürünleri.

“Meydan Savaşı” veren ordu en güvendiği yere sırtını dayar…

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TEMELLERİ…

“Zafer”den 2 yıl sonra, 30 Ağustos 1924’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk Zafer Tepe’de Bu tepe “Büyük Taarruz”u sevk ve idare ettiği tepe.

Şunları söyler: “Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türkiye’nin genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeller, burada atılı. Ebedi hayatı burada taçlandırıldı.

Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, devlet ve Cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır.”

YAPACAĞIMIZ ŞEYLER VAR

İnternetten, kitaplardan, belgesellerden; neden olursa olsun; bugünü. Yarını “Büyük Taarruz’a ayırın. Bulabileceğiniz neresi ise oradan “Başkumandanlık Meydan Muharebesi”ni okuyun.

Bugün sabah saat 5.30’da alaca karanlıkta “Büyük Taaruz” başladı. Bu yazıyı siz okurken saat kaç bilmem. Göğüs göğüse muharebeler  bugün de yarın da, ondan sonraki günde devam edecek. 1   Eylül’de Uşak, 2 Eylül’de Eskişehir, 6 Eylül’de Balıkesir ve Bilecik; 7 Eylül’de Aydın, 8 Eylül’de Manisa, 9 Eylül’de İzmir kurtarılacak.

İnternette Yrd. Doç. Ahmet Avanos’un “Büyük Taarruz ve Konya” başlıklı önemli bir çalışması var. Okumanızı tavsiye ederim.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün değişi ile “ Bu semada uçuşan şehit ruhları” için “Fatih-a”lar göndermeliyiz. Bilen için bu bir borçtur.

Kimlerin kanı ve canı sayesinde bugünleri yaşadığımızı unutmamalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum