Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı

Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:- "(Göç Konusu) 5 yıllık Eylem Planı'yla tüm bunlara ait adımlar önümüzdeki günlerde, burada bulunan ülkelerin ortaya koyduğu değerlendirmeler, yaptığı analizler, her ülkenin bakış noktasını ve perspektifini de bunun içerisi

İSTANBUL (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı'nda, "Buradaki önemli mesele şudur; dünyayı göç konusunda sorumluluğa çağırmaktır." dedi.

Bakan Soylu, Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı'nın kapanış toplantısında, İstanbul'un iki gün boyunca tarihi bir meseleye ev sahipliği yaptığını söyledi.

Soylu, konferansa 22'si bakan, 12'si bakan yardımcısı düzeyinde olmak üzere 61 ülkeden katılım sağlandığını belirtirken, konuşmalarda temsilcilerin, göçün kök nedenleri ve çözüm önerilerini kendi değerlendirmeleriyle ortaya koyduğunu dile getirdi.

Atılan adımın bütün ülkeleri göç meselesine dikkati çekme noktasında bıraktığını anlatan Soylu, Türkiye'nin göç meselesinde devletiyle, milletiyle, kendine bırakılan tarihi sorumluluğuyla hareket ettiğini, bu konuda bugüne kadar maddi hiçbir değerlendirme yapmadığını vurguladı.

Düzensiz göç meselesinin şu anda dünyanın en temel problemlerinden birisi olduğuna dikkati çeken Soylu, "Herkes dünyada 3. Dünya Savaşı beklerken, iklim değişiklikleri beklerken, maalesef bir taraftan uyuşturucu ticareti, diğer taraftan kaçakçılık ve organize suç örgütleri, aynı zamanda terör koridorları içerisine hapsolmuş ve buradan simbiyotik bir ilişkiyle birbirini besleyen düzensiz göç vakası 21. yüzyılın en temel vakalarından birisi haline gelmiştir." dedi.

Türkiye bu konuda insanlık adına sınıfı geçtiğini aktaran Soylu, şöyle devam etti:

"Şu soru hepimizi, aslında bütün dünyayı meşgul edecektir. 2011'den, Kasım 2018'e kadar 405 bin çocuk doğdu Türkiye'de. Eğer bu çocuklar doğmamış olsaydı ne olacaklardı? Bizim inancımız bir insanın bir alem olduğunu inancıdır. Ve eğer bu çocuklara ait şu coğrafyada, Sahil Güvenliği'nden AFAD'ına, Göç Genel Müdürlüğü'nden eğitimine ve sağlığına kadar, Kızılay'ından doktoruna kadar, emniyetinden jandarmasına kadar, kaymakamından valisine kadar, devletimizin bütün birimleri, bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşlarımız, bu insani hamleyi yapmamış olsaydı, bu 405 bin çocuk ne olacaktı?"

Soylu, Türkiye'nin bütün dünyada yüzyıllarca konuşulabilecek bir insanlığa imza attığına işaret ederken, "Bu açıdan bu büyük milletin parçası olmaktan büyük bir onur duyduğumu bir kez daha ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkelerin sadece göçü konuşmadığını, yanı sıra 57 ülkenin ikili görüşmeler yaptığına değinen Soylu, Türkiye'nin de 16 ikili görüşmede farklı konuları değerlendirme fırsatı bulduğunu aktardı.

Soylu, programda, "İstanbul Taahhütleri" ve "Eylem Planı"nın heyetin mutabakatıyla kabul edildiğinin altını çizdi.

- Eylem Planı'nın öncelikli hedefleri

Soylu, şunları kaydetti:

"5 yıllık eylem planında daha önce zikredilmiş, şimdi de detaylandırılmış bir 'İstanbul Taahhütleri" söz konusu. Burada düzensiz göçü önleme ve düzensiz göçle mücadele etme öncelikli birinci hedef. Düzensiz göçmenlerin geri dönüş ve geri kabulleri kolaylaştırma ve göçmen kaçakçılığına karışan suç şebekeleriyle mücadele etme... İkinci öncelikli hedef, yasal göç hareketliliğinin ve buna yönelik koşulları daha iyi düzenleyerek geliştirme. Öncelikli üçüncü hedef, özellikle göçmenlerin entegrasyonunu, uyumunu sağlamak, ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele etmek. Öncelikli dördüncü hedef, hem menşe ülkelerde hem de varış ülkelerinde göçün kalkınmak üzerindeki olumlu etkilerini güçlendirmek. Beşinci öncelikli hedef, insan ticaretini önleme ve insan ticaretiyle mücadele etme, insan ticaretinin temel nedenlerini ele alma ve insan ticaretine konu olmuş kişilere yeterli koruma ve destek sağlama. Öncelikli altıncı hedef, uluslararası standartlar doğrultusunda uluslararası korumayla mültecilerin haklarına saygı göstermeye teşvik etme. 5 yıllık Eylem Planı'yla tüm bunlara ait adımlar önümüzdeki günlerde burada bulunan ülkelerin ortaya koyduğu değerlendirmeler, yaptığı analizler, her ülkenin bakış noktasını ve perspektifini de bunun içerisine alarak bir şekilde gerçekleştirilmeye çalışılacaktır. Buradaki önemli mesele şudur; dünyayı göç konusunda sorumluluğa çağırmaktır."

Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :