Bu yıl hamsi doğudan geldi

Bu yıl hamsi doğudan geldi

Karadeniz’de hamsi avcılığı önceki yıllarda İstanbul Boğazı açıkları ile Zonguldak’tan başlarken bu yıl avcılığın Giresun ve Trabzon kıyılarından başladığı belirtildi

Karadeniz’de hamsi avcılığı önceki yıllarda İstanbul Boğazı açıkları ile Zonguldak’tan başlarken bu yıl avcılığın Giresun ve Trabzon kıyılarından başladığı belirtildi.

Palamut, çinekop ve lüfer avcılığında umduklarını bulan balıkçılar, palamudun azalmasıyla hamsinin yolunu gözlemeye başladı.

Sinop Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Talat Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki gündür 80'e yakın balıkçı teknesinin Giresun-Trabzon arasında 5 bin kasa hamsi avladıklarını söyledi.

Baş, beklenen hamsinin bu yıl batıdan değil doğudan geldiğini belirterek, avlanan ilk hamsilerle bir hafta öncesine kadar hamsi sezonu konusunda ümitsiz olan balıkçıların ümidinin arttığını ifade etti.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem ise hamsinin ülke balıkçılığının bel kemiği olduğunun altını çizdi.

Erdem, "Yapılan araştırmalara göre Karadeniz’de sürdürülebilir şekilde avlanabilecek hamsi stoğu 300-360 bin ton civarında. Son yıllarda bunun 150-200 bin tonu ülkemiz sularında avlanırken yaklaşık 100-120 bin tonu Gürcistan ve Abhazya kıyılarında avlanmakta" dedi.

Bu yıl Karadeniz’de hamsinin Türkiye kıyılarına göçünü tetikleyen şartların iyi şekilde oluştuğunu dile getiren Erdem, gelecek günlerde hava ve deniz durumu izin verirse Karadeniz’de hamsi avcılığının yüz güldüreceğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı