Bu şehrin yükünü kadınlar çekiyor

Bu şehrin yükünü kadınlar çekiyor

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da kadınlar, inşaat ve taşımacılık gibi birçok ağır iş kolunda ter akıtıyor- Şehrin dört bir yanında devam eden inşaatlarda duvar ören, harç karan kadınlar kum çuvallarını omuzluyor- Lift operatörü Asfav:- "İnşaat işi ağı

ADDİS ABABA (AA) - TUFAN AKTAŞ - Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da tüm ağır iş kollarında kadınları görmek mümkün.

Her gün yeni binaların boy gösterdiği şehirde, inşaatlardaki ağır işleri yapan kadınlar dikkati çekiyor.

Şehrin dört bir yanında devam eden inşaatlarda tuğla ören, harç karan kadınları kum çuvallarını omuzlarında taşıyor.

Şehirdeki temizlik işlerinin tamamını kadınlar yaparken, otoparkçılık ve taşımacılık gibi işlerde de kadın işçiler öne çıkıyor.

- Ortak noktaları çaresizlik

Yaklaşık 20 yıldır inşaatlarda lift operatörlüğü yapan 36 yaşındaki Fetench Asfav, AA muhabirine, eşini 10 yıl önce kaybettiğini, inşaatlarda alın teri dökerek çocuklarına bakmaya ve hayata tutunmaya çalıştığını anlattı.

İşini sevdiğini belirten Asfav, "İnşaat işleri ağır gibi gözükse de benim işimle ilgili aslında çok fazla sıkıntım yok. Her gün yaklaşık 75 birr (9 lira) kazanıyorum. Fazla mesai yaptığım zaman daha fazla ücret alabiliyorum." dedi.

Asfav, iş arkadaşları ve işvereniyle uyum içinde olduklarını kaydederek, herhangi bir sorunla karşılaştıklarında inşaatta birbirlerine destek olduklarını belirtti.

- Hayalleri para biriktirip yurt dışına gitmek

Genç yaşta inşaatlarda çalışmaya başlayan çok sayıda kadının ortak noktası ise "çaresizlik". Çoğunun hayali para biriktirip yurt dışına gitmek. 18 yaşındaki Meselech Amare de onlardan biri.

"Çok ağır olduğu için inşaat işinde çalışmaktan hoşlanmıyorum ancak başka seçeneğim yok." diyen Amare, hayalinin Suudi Arabistan gibi bir ülkeye gitmek olduğunu ve bunun için para biriktirdiğini anlattı.

Üç aydır inşaatta çalıştığını belirten Amare, başkentte ailesinin olmadığını, daha iyi bir iş bulana kadar inşaatlarda çalışmak zorunda olduğunu vurguladı. Amare, ücreti daha az olduğu için temizlik işlerinde çalışmak istemediğini belirtti.

- Temizlik işçilerinin tamamı kadın

Şehirde göze çarpan hususlardan biri de bütün temizlik işçilerinin kadın olması. Maskeleri, özel kıyafetleri ve uzun çizmeleriyle sokakları temizleyen kadınlar her gün binlerce insanın geride bıraktığı çöpleri toplamaya çalışıyor.

Otoparkçıların da neredeyse tamamının kadınlardan oluştuğu şehirde, çarşı ve pazarlarda sırtlarındaki küfelerle hamallık yapan kadınları da görmek mümkün.

Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yaklaşık 3 buçuk milyon kişi yaşıyor. İş bulma konusunda zorluk çeken Etiyopyalılar genelde farklı ülkelere göç etmeye çalışıyor.

Hizmet ve üretim sektöründe yaşanan canlılık sebebiyle günden güne daha fazla istihdama ihtiyaç duyulan başkentte, ülkenin dört bir yanından çalışmak için gelen insanlarla karşılaşılabiliyor. Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;}

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :