"Bu proje bal tüketicilerinin güven kaynağı olacak"

"Bu proje bal tüketicilerinin güven kaynağı olacak"

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan ve Ordu Valiliği tarafından yürütülen "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapımına başlanan tesisler tamamlandı- Vali Balkanlıoğlu:- "Burada herhangi bir arı ürününe 'bu hakikidir' diye damga

ORDU (AA) - Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan ve Ordu Valiliği tarafından yürütülen "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapımına başlanan tesisler tamamlandı.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arım Balım Peteğim Projesi çerçevesinde, 4 bin 700 metrekare alan üzerine kurulan ve yaklaşık 30 milyon liralık bütçesi ile Avrupa'da tek olma özelliğine sahip tesislerin tamamlandığını belirtti.

Tesislerin iç donanımlarının tamamlanması ve personel alımının ardından hizmete gireceğini ifade eden Balkanlıoğlu, tesislerde bal paketlemesi yapılacağını, polen, arı sütü ve propolis gibi ürünlerin işleneceğini, laboratuvarda bilimsel araştırmaların yanı sıra bal ve arı ürünlerinin hakiki olup olmadığının test edileceğini anlattı.

 "10 milyon avroya mal olacak tesislerde KOBİ temsilcileri ile arıcılara eğitim verilecek, laboratuvarlarda arı ürünleriyle ilgili analiz yapılacak, paketleme tesislerinde ise bal, polen, propolis ve arı sütü çeşitli şekilde ambalajlanarak tüketiciye sunulacak" diyen Vali Balkanlıoğlu, şunları dile getirdi:

"Kıymetli bir besin kaynağı olan bal aynı zamanda en fazla da hilenin yapıldığı bir ürün. Balı bazen arıya zahmet ettirmeden üreten insanlar var. Dolayısıyla insanlarımızın ve tüketicilerimizin aldatılmaması için sertifikasyon yapılması lazım. Bu ballara, tahlil edilerek damga vurulması gerekiyor ki insanlar güvenle 'bu bal arıların yaptığı bal ve ben bunu yersem şifa bulurum' demeli."

- "Bal tüketicilerinin güven kaynağı olacak" 

Avrupa Birliği kaynaklarından alınan hibeyle çok büyük tesisler yapıldığına işaret eden Balkanlıoğlu, "Bu proje aynı zamanda Avrupa Birliğinin desteklediği en büyük projelerden birisi. 10 milyon avro hibe desteği söz konusu. Tesislerde sadece bal değil arı ürünlerinin tamamı sertifikasyona tabi tutulacak. Bal, polen, arı sütü ve propolis gibi ürünlerin elde edilmesi, üretilmesi, paketlenmesi ve tasnif edilmesi de burada temin edilecek. Burası aynı zamanda uluslararası akretide edilmiş bir kurum olacak. Burada herhangi bir arı ürününe 'bu hakikidir' diye damga vurulduğunda bütün tüketicilere güven kaynağı olacak. Tesislerin faaliyet göstermesiyle ayrıca arıcılara eğitim verilmeye başlanacak. Dolayısıyla burası Türk arıcılığı için önemli bir kurum olacak. Çok büyük bir proje. İnşallah yakın bir tarihte hizmet vermeye başlayacak" diye konuştu.

- Arıcılarımıza büyük katkısı olacak

Vali Balkanlıoğlu, "Bundan sonra projenin hayata geçmesiyle birlikte Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünün damgaladığı arı ürünlerini insanlar güvenle tüketebilecekler" diyerek şunları kaydetti:

"Bu da arıcılarımıza büyük bir armağan olacak. Balı tüketecek bilinçli bir tüketici bu sertifikayı arayacaktır. Türkiye'de piyasaya kim bal sürecekse istediği zaman gelip bu kurumdan sertifika alacaktır. Bu durum kendileri için de önem arz edecektir. Tüketiciyi maalesef birçok şeyde aldatıyorlar. Allah'tan korkmayan insanlar hileli ürünleri, şekerin yerine geçen bir takım ürünleri ve mısır nişastası gibi ürünleri bala dönüştürüyorlar. Bakıldığı zaman bu gibi ürünlerin içerisinde bir gram bal yok. Şimdi burada devletin resmi kuruluşu uluslararası kuruluşlardan akreditasyon almış, damga ve mühürleme yetkisine sahip bir kurum doğuyor. Burası arıcılarımıza büyük katkısı olacaktır. Aynı zamanda ihracatımız için de faydalı olacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı