"Bu model parlamenter sistem krizleriyle uğraşan ülkelere de örnek olacaktır"

"Bu model parlamenter sistem krizleriyle uğraşan ülkelere de örnek olacaktır"

AK Parti İstanbul Milletvekili Yıldırım:- “Erbakan, Demirel, Özal, Türkeş, Ecevit gibi çok güçlü liderler çıkardık. Bu liderlerin hepsi mi yetersiz, beceriksizdi, hayır. 1961 ve 1982 anayasaları, bize bu liderlerin toplumsal uzlaşmayı kolaylaştırmadığı, z

İSTANBUL (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ana modellemesinin istikrar üzerine kurulduğunu belirterek, "Bu model sadece Türkiye için değil parlamenter sistem krizleriyle uğraşan ülkelere de örnek olacaktır." dedi.

Türk siyasetinin çok güçlü liderler çıkardığını da vurgulayan Yıldırım, "Bu liderlerin hepsi mi yetersiz, beceriksizdi, hayır. 1961 ve 1982 anayasaları, bize bu liderlerin toplumsal uzlaşmayı kolaylaştırmadığı, zorlaştırdığı rol ve modelini vermiştir.” ifadesini kullandı.

Yıldırım, Altunizade Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, "Parlamenter Sistem Krizleri ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" adlı kitabını tanıttı.

1960’dan günümüze kadar parlamenter sistem içerisinde yaşanan krizleri içeren video gösteriminin ardından konuşan Yıldırım, halk oylamasına sunulan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, mevcut başkanlık sistemlerinden farklı bir yapıda olduğunu ifade eden Yıldırım, MHP ile birlikte, mevcut başkanlık sistemleri ve parlamenter sistem krizlerini inceleyerek, yerli ve milli bir model ortaya koyduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ana modellemesinin, istikrar üzerine kurulduğunu anlatan Yıldırım, "Bu sistemde, geçmişte yaşanan krizlerin hiçbirisine yakalanmayacak olan, kendiliğinden yürüyen bir mekanizma var. Bu model, sadece Türkiye için değil, parlamenter sistem krizleriyle uğraşan ülkelere de örnek olacaktır." dedi.

Yıldırım, Türk siyasi tarihinde çok güçlü liderlerin çıktığını, buna rağmen sistem zaafı nedeniyle büyük sorunlar yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Erbakan, Demirel, Özal, Türkeş, Ecevit gibi çok güçlü liderler çıkardık. Bu liderlerin hepsi mi yetersiz, beceriksizdi, hayır. 1961 ve 1982 anayasaları, bize bu liderlerin toplumsal uzlaşmayı kolaylaştırmadığı, zorlaştırdığı rol ve modelini vermiştir.”

Yıldırım, daha sonra dinleyicilere kitabını imzalayarak hediye etti.

Programa AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, partililer ve vatandaşlar katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı