"Bu merkez Konya'da kurulmalı"

"Bu merkez Konya'da kurulmalı"

15 Temmuz darbe girişimi, yıllar önce Konya'da kurulması için girişimde bulunulan fakat halen kurulamayan 'Uydu Kontrol Merkezi'ni bir kez daha akıllara getirdi.

Memleket gazetesine konuyla ilgili değerlendirmeler yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, "15 Temmuz darbe girişimi konunun önemini bir kez daha ortaya çıkardı, hemen harekete geçilmeli" dedi.

TÜRKSAT'ın bir yetkilisinin Eylül 2009'da yaptığı açıklamada 'Yedek Uydu Yer Kontrol Merkezi için Konya'da 50 dönüm arazi satın aldıklarını, merkezi 2010'da açmayı hedeflediklerini, merkezde 5-6 uyduyu aynı anda kontrol edebilecek bir sistem kurulacağını' söylemişti. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek ise yıllar önce MÜSİAD olarak bu teklifi sunduklarını o günden bugüne bazı açıklamaların olmasına rağmen bu konuda ciddi bir aşama kaydedilmemesine sitem ederek "15 Temmuz darbe girişimi konunun önemini bir kez daha ortaya çıkardı, hemen harekete geçilmeli" dedi.

"TÜRKSAT'IN YEDEĞİ KONYA'YA YERLEŞTİRİLMELİ"

Yedeğinin Almanya'da olduğunu hatırlatan Şimşek, 'böyle bir zamanda Almanya'ya bu merkezi açtırabilecek miydik?' sorusunu yöneltti. Lütfi Şimşek konuşmasına şöyle devam etti; Biz geçmişte TÜRKSAT'ın Yedek Kontrol Merkezi'nin Konya'ya kurulmasını teklif etmiştik. Bu teklifin bugün ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. TÜRKSAT bombalandı. Allah'a şükürler olsun ki iptal edemediler. İptal etselerdi bütün iletişim kanallarını karartıp kendilerinin kontrol ettiği bir sistemle halkı yönlendirmeyi planladılar. Tek kutuplu bir yayın organından Türkiye'yi dizayn etmeye çalıştılar. Hamdolsun ki, bunu başaramadılar. Başarsalardı ne olacaktı? Hepimiz tahmin edebiliyoruz. Ben arkadaşlara bunun yedeğini sordum, 'Almanya'da var' dediler. Bu kadar karmaşık bir yapıda, dış müdahalenin olduğu zamanda biz, Almanya'daki uydu merkezini açtırabilecek miydik? Benim bu konuda endişelerim var. Dolayısıyla hemen, hem de hiç vakit kaybetmeden uydu kontrol merkezi TÜRKSAT'ın yedeğinin Konya'ya yerleştirilmesi lazım. Konya'ya kurulacak bu merkez, bir nevi felaket kurtarma merkezi olarak görev yapacak. Neden Konya? Deprem riski yok, havası temiz, Türkiye'nin merkezinde, işgale daha dirençli bir şehir.

TÜRKSAT YETKİLİSİ 2009'DA NE DEMİŞTİ?

''Yedek Uydu Yer Kontrol Merkezi için Konya'da, Hazine'den 50 dönüm arazi satın aldık. Şu anda yedek uydu merkezinin projeleri çiziliyor. Yıl sonuna kadar yedek uydu yer kontrol merkezinin inşaat ihalesine çıkmak istiyoruz. Merkezi, 2010'da açmayı hedefliyoruz. Yedek uydu yer kontrol merkezinde 5-6 uyduyu aynı anda kontrol edebilecek bir sistem kurulacak. Şu anda Ankara Gölbaşı'ndaki yer kontrol merkezinde 3 uyduyu kontrol edecek donanım bulunuyor. Aynı süreçte Gölbaşı'ndaki merkezin de kapasitesi artırılacak. Çünkü 4A'nın uzaya gönderileceği 2011'de bu tesisler yeterli gelmeyecek.''

M. Ali Elmacı-Memleket