"Bu Çağda 'Yeni Şehir Kuracağım' Demek Ancak CHP'nin Projesi Olabilir"

"Bu Çağda 'Yeni Şehir Kuracağım' Demek Ancak CHP'nin Projesi Olabilir"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:- "Türkiye'nin ihtiyacı, yeni şehir kurmak değildir. Türkiye'nin ihtiyacı, kümelenme modeliyle var olan şehirlerin potansiyelini harekete geçirmektir"- "Bu çağda var olan şehirleri güçlendirmek yerine 'Yeni şehir kur

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"ne ilişkin, "Bu çağda var olan şehirleri güçlendirmek yerine 'Yeni şehir kuracağım' demek ancak CHP'nin projesi olabilir" değerlendirmesinde bulundu.  

Işık, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dün açıkladığı projeyi "uçuk" olarak nitelendirdi.

Kılıçdaroğlu'nun projesinde bahsettiği şehirde, Ar-Ge ve inovasyonun olacağını söylediğini belirten Işık, "Bunların dünyadan haberi yok. Bakınız, Silikon Vadisi ile San Francisco arasındaki mesafe 60 kilometre. Gençler, San Francisco'dan Silikon Vadisi'ne çalışmaya gitmek istemiyor. Onun için de pek çok teknoloji firması, özellikle genç araştırmacılar için San Francisco'da ofis açmak zorunda kalıyor. Böyle bir dünyada kalkıp da 'Yeni bir şehir kuracağız, oraya Ar-Ge'yi götüreceğiz, oraya inovasyon götüreceğiz' demenin hayatla, gerçekle, dünyayla uzaktan yakından alakası yok" diye konuştu.

Işık, Bandırma'da, kimyanın üssü ve merkezi olacak bir projeyi hayata geçirmek için gayret gösterdiklerini vurgulayarak, Türkiye'nin kümelenme modeliyle üretimini arttırmasına CHP'nin destek vermesini beklediklerini söyledi.

CHP'nin "uçuk projeler" yerine, ayağı yere basan projeleri desteklemesi gerektiğini ifade eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye şu anda dört bölgede, özellikle ilk etapta büyük üretim alanları oluşturmanın gayretinde. Eğer Sayın Kılıçdaroğlu'nun kurmayları Sanayi Strateji Belgemizi okumuş olsalardı, böyle bir projeyi ortaya koyup da çok ciddiye alınmama gibi pozisyona düşmezlerdi. Meclis'te de her projemize karşı çıkmak yerine, bugün bu projeyi açıkladıktan sonra artık CHP'nin her şeye karşı çıkma, muhalefet etme lüksü ortadan kalkmıştır. Bu çağda var olan şehirleri güçlendirmek yerine 'Yeni şehir kuracağım' demek ancak CHP'nin projesi olabilir. Halbuki Türkiye'nin ihtiyacı, yeni şehir kurmak değildir. Türkiye'nin ihtiyacı, kümelenme modeliyle var olan şehirlerin potansiyelini hareket geçirmektir. Biz eğer bugün Ankara'yı savunma sanayinin merkezi yaptıysak, biz kalkıp 'Savunma sanayi şehri kuracağız' diye çıkmadık yola. "

-"CHP'nin önümüzdeki süreçte AK Parti'ye desteğini bekliyoruz"

Bakan Işık, özellikle Hatay Hassa'da 70 bin dönümlük bir alanda üretim bölgesi kurmayı amaçladıklarına işaret ederek, "Bandırma'da var, Filyos'ta var, başka bazı çalışma alanlarımız var. Bu alanlarda biz büyük üretim bölgeleri oluşturmak istiyoruz. Türkiye varolan şehirlerin potansiyelini arttırmayı seçmeli. Türkiye yeni şehir kuracağız gibi uçuk projelerle zaman kaybetmemeli. Her şehrin potansiyelini çok daha arttıracak kümelenme modelini Türkiye hayata geçiriyor ve buna daha fazla odaklanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'nin, Bandırma'daki Chemport Projesi ile Filyos Projesi'ne de destek vermesini istediklerini belirten Işık, "İkide bir mahkemeye gidip projeleri iptal ettirmek yerine Türkiye'nin ihtiyacı olan kümelenme modeliyle sanayiyi, üretimi ve Ar-Ge'yi geliştirme alanında CHP'nin önümüzdeki süreçte AK Parti'ye desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı