BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:

"2017 yılı içerisinde Şangay, Sao Paulo, Dubai, Tahran gibi şehirlerde Türk Ticaret Merkezleri açmayı planlıyoruz"- "Üyelerimiz 1 gecelik otel konaklama ücreti kadar bir bedelle New York’ta 1 yıllık ofis sahibi olacaklar"

BURSA (AA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2017 yılı içerisinde Şangay, Sao Paulo, Dubai, Tahran gibi şehirlerde Türk Ticaret Merkezleri açmayı planladıklarını bildirdi.

Burkay, oda hizmet binasında gerçekleştirilen kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Bursa’nın ihracata dayalı kalkınma hedefleri doğrultusunda Küresel Fuar Acentesi ve Ticari Safari Projesi gibi önemli projeleri gerçekleştirdiklerini belirterek, bu alanda yeni bir hamle daha yaptıklarını açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı liderliğinde ilki New York’ta olmak üzere 2017 yılı içerisinde dünyanın en önemli ticaret noktalarına Türk Ticaret Merkezleri açmayı hedeflediklerini belirten İbrahim Burkay, “New York’un en merkezi bölgesinde kısa süre içerisinde ofisimizi hizmete açacağız. 2017 yılı içerisinde Şangay, Sao Paulo, Dubai, Tahran gibi şehirlerinde Türk Ticaret Merkezleri açmayı planlıyoruz. Artık elimize bavul alıp, mal satma dönemi bitti. Ekonomi Bakanlığımız her merkez için 2 milyon doların üzerinde destek sağlıyor. Üyelerimiz 1 gecelik otel konaklama ücreti kadar bir bedelle New York’ta 1 yıllık ofis sahibi olacaklar. Bu merkezlerin açılmasıyla birlikte daha fazla desteği üyelerimizin hizmetine sunmuş olacağız.” diye konuştu.

Burkay, iç ve dış terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele eden Türkiye’nin uluslararası ilişkiler ve ekonomi alanlarında da önemli engellerle karşı karşıya bırakıldığını belirtti.

Avrupa Parlamentosu’nun üyelik müzakerelerini durdurulmasına yönelik tavsiye kararının bağlayıcı niteliği olmayan bir karar olduğunu belirten Burkay, “AB ile ilişkilerin gerilmesi sadece Türkiye’ye değil, AB ülkelerine de zarar verir. 13-14 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi, bizim için daha da önemli hale geldi. AB’nin Türkiye’ye karşı oluşturulmak istenen negatif algının önüne geçecek yaklaşımlarda bulunması bu sürecin iyi yönetilmesine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Burkay, para piyasalarındaki son gelişmeler ve döviz kurlarının yükselmesiyle ilgili, Merkez Bankası’nın proaktif bir yaklaşımla bu süreci yönetmesinin büyük önem taşıdığını anlatarak, “Bu karar, kredi ve diğer faizlerde çok fazla artışa yol açmayacak. İş dünyası olarak daima istikrarlı kurdan yanayız.” ifadelerini kullandı.

Piyasada ödeme ve nakit sıkıntısına karşı, tasarrufların artırılması gerektiğinin altını çizen Burkay, şunları kaydetti:

"Piyasada güveni artıracak açıklamalara yer verilmeli. Kamu alacaklılara kesinleşmiş ödemelerini hızla yaparak nakit sıkışıklığı azalmalı. Merkez Bankası, bankaların TL karşılıklarını kademeli olarak azaltarak TL olanaklarını genişletmeli. Firmaların yurt içi alacaklarını garanti altına alan kurumlar geliştirilmeli, KOBİ’lerin bu kurumlara ödeyeceği komisyon giderlerinin de KOSGEB tarafından ödenmesi planlanabilir. Türkiye’nin hedef pazarlarında diplomatik ilişkiler artırılarak sürdürülmeli. Eximbank kredilerinden alınan teminatlar ve maliyetler geçici olarak azaltılmalı. İhracat desteklerinde ödemeler hızlandırılmalı. Açıklanan teşviklerden iş dünyamızın da daha çok faydalanması bu süreçte çok önemli."

Başkan Burkay, kamu desteklerinden iş dünyasının daha fazla yararlanması adına ‘Destek Kapısı’ projesini yaygınlaştırarak devam edeceklerini söyledi.

Halk Bankası ile haziran ayında yapılan protokol kapsamında piyasa koşullarına göre oldukça düşük faiz oranlarıyla 60 milyon liralık kaynağın üyelerin kullanımına sunulduğundan da bahseden Burkay, ayrıca kamu alacaklarının yapılandırılması konusunda BTSO üyelerine yönelik 30 Haziran 2016 tarihine kadar ödenmemiş borçlara ödeme kolaylığı sağlandığını da hatırlattı.

Burkay, 3 binin üzerinde üyenin, yapılandırma imkanından yararlandığını da sözlerine ekledi.

Meclis toplantısında, heyet başkanı olarak Küresel Fuar Acentesi Projesi fuar organizasyonlarına katılan Orhan İğrek, Talip Andıç, Burhan Sayılgan, Metin Şenyurt, Nazım Usturalı, Erol Dağlıoğlu ve Mustafa Hüroğlu da fuar izlenimlerini paylaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :