Brezilya'da Rousseff hakkındaki yolsuzluk iddiaları

Brezilya'da Rousseff hakkındaki yolsuzluk iddiaları

BRASILIA (AA) - Başsavcı Janaina Paschoal, Brezilya'da mayıs ayında geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff' hakkında, "Devlet Başkanı,...

BRASILIA (AA) - Başsavcı Janaina Paschoal, Brezilya'da mayıs ayında geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff' hakkında, "Devlet Başkanı, federal bütçeyi yönetirken mali sorumluluk yasalarını ihlal etmiştir." dedi.

Başsavcı Paschoal, geçici olarak görevden alınan Rousseff'in, görevine devam edip etmeyeceğinin belirleneceği, Kongre'nin üst kanadı Senato'da görülen duruşmanın beşinci gününde yaptığı konuşmada, dolandırıcılık iddialarının belgelendiğini belirterek, "Biz küçük bir hesap hatası ile uğraşmıyoruz, biz dolandırıcılıkla uğraşıyoruz." ifadesini kullandı.

Paschoal, konuşmasının sonunda, "acı çekmesine neden olduğu için" Rousseff'in kendisini affetmesini umduğunu söylerken gözyaşlarına hakim olamadı.

Rousseff, dün Senato'da yaptığı konuşmada, hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu ve görevden tamamen alınması durumunda tarihin ülkeyi yargılayacağını söylemişti.

Senato'da görülen hakkındaki azil davasında kendini savunan Rousseff, "Yargılanacağımı biliyorum ancak vicdanım rahat. Ben bir suç işlemedim." demişti.

Senato'nun bu hafta içinde Rousseff'in görevden tamamen alınması kararını oylaması bekleniyor.

Senato'da, cuma günü, Rousseff'in kalıcı olarak görevinden alınıp alınmaması konusunu görüşmek üzere bir araya gelen senatörler arasında çıkan tartışma nedeniyle duruşma iki kez ertelenmişti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ricardo Lewandowski, senatörlerden, duruşmanın selameti açısından ideolojik ve parti farklılıklarını bir kenara koymalarını istemiş ancak Senato'da seslerin yükselmesi üzerine oturumu askıya almak zorunda kalmıştı.

Senato'da 10 Ağustos'ta, 15 saat süren oturum sonrası yapılan oylamada senatörler, 21'e karşı 59 oyla, Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmekten yargılanmasına hükmetmişti.

Brezilya Senatosu, Devlet Başkanı Rousseff'i 12 Mayıs'ta yaptığı oylamada 180 günlüğüne görevden almış, Rousseff'in yerine geçici olarak yardımcısı Michel Temer getirilmişti.

Rousseff'in suçlu bulunarak görevden alınması durumunda devlet başkanlığı görevini, 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar Temer yürütecek. Temer'in de adı, devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.

Dilma Rousseff, çok sayıda siyasetçi ve iş adamının adının karıştığı Petrobras yolsuzluk soruşturmasının durdurulması için görevden alındığını savunuyor. Brezilya Senatosu'nun atadığı bağımsız denetçiler, geçici olarak görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmediğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :