Brezilya'da hükümet ortakları Temer'le ilgili mahkeme kararını bekliyor

Brezilya'da hükümet ortakları Temer'le ilgili mahkeme kararını bekliyor

Hükümet ortağı partiler Başkan Temer'e destek verme veya hükümetten çekilme kararını Yüksek Mahkemenin kararına göre şekillendirecek- DEM Meclis Grup Başkanı Filho:- "Ortada suçlar varsa, bunu söyleyecek olan yüksek yargıdır. Yüksek yargının duruşunu bekl

SAO PAULO (AA) - Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer'in partisinin hükümet ortakları Brezilya Sosyal Demokrasi Partisi (PSDB) ile Demokratlar Partisi (DEM), Temer hakkında açılan soruşturmalar sonrası ona destek verme ya da hükümetten çekilme kararı için Federal Yüksek Mahkemenin kararını bekliyor.

Temer'in partisi Brezilya Demokratik Hareket Partisinin (PMDB) hükümet ortaklarından DEM'in Meclis Grup Başkanı Federal Milletvekili Efraim Filho, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, davayı analiz etmeye yönelik tüm unsurlara sahip olmadan hükümete karşı ya da lehte herhangi bir pozisyon almak istemediklerini söyledi.

Filho, müttefiklerin kriz karşısında nasıl davranacaklarını belirlemeleri için JBS grup şirketlerinin sahiplerinden Joesley Batista'nın verdiği kanıtlar hakkında Federal Yüksek Mahkeme kararının belirleyici olacağını ifade etti.

Senaryoları değerlendirmek için bilgi topladıklarına değinen Filho, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkan herhangi bir usul hatası yaptı mı? Şüphesiz. Şimdi bu hatalar onun iktidardan gitmesi için yeterince büyük mü? Değerlendiriyoruz. Hata, sadece muhbiri geçe geç saatte kabul etmek miydi veya ortada suçlar var mı? Bilgi parçalarına dayanarak bir pozisyon alamayız. Bu bilgi yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Ortada suçlar varsa, bunu söyleyecek olan yüksek yargıdır. Yüksek yargının duruşunu bekleyelim."

- Hükümet ortaklarından PSDB ve DEM'in toplantısının iptal edilmesi

Ülkedeki siyasi krizi tartışmak üzere geçen pazar günü PSDB ve DEM temsilcilerini bir araya getirecek zirve son anda iptal edilmişti. Parti üyelerine göre toplantının iptali, müttefiklerin hükümete destek verip vermeyeceği kararının alınacağı bilgisinin sızmasından kaynaklanmıştı.

PSDB'nin Senatodaki Grup Başkanı Senatör Paulo Bauer toplantıyla ilgili iptal kararını, "Toplantı, partinin hükümette kalmasıyla ilgili karar toplantısı olacağı şeklinde basına sızdırıldığı için iptal edildi. Toplantının amacı bu olmadığı için iptal etmek daha iyiydi çünkü amaç bu olmadığı için kararla ilgili herhangi bir şekilde açıklama yapılması mümkün olmayacaktı." sözleriyle açıkladı.

PSDB'nin Rio de Janeiro yönetimi geçen pazar yayınladığı bir bildiri ile Başkan Michel Temer'in istifasını veya görevden alınmasını istemişti. Ancak partinin Rio de Janeiro yönetiminin sadece bir federal milletvekili olduğu ve herhangi bir senatörü olmadığı için parti üzerinde büyük etkisi bulunmuyor.

Yine PSDB'nin eski başkanlık adaylarından, mevcut Sao Paulo Valisi Geraldo Alckmin ise sosyal medyadan yayınladığı bir video ile "Anayasanın dışında herhangi bir çözüm olmayacaktır. Ancak sorun olacaktır. PSDB tabanını dinliyor ve hükümette kalıp kalmama kararı Ulusal Yürütme tarafından, yargıçlar ve valiler ile verilecek." açıklamasını yaptı.

Temer yönetiminin küçük ortakları Sosyalist Brezilya Partisi (PSB) ve Popüler Sosyalist Parti (PPS) hükumetten ayrılacaklarını duyurmuştu. PPS'den Kültür Bakanlığı görevini sürdüren Roberto Freire, 18 Mayıs'da Temer hakkındaki gizli ses kaydı medyaya sızdırıldığında hükumetten ayrılmıştı. Ancak yine PPS'den Savunma Bakanı Raul Jungmann ve PSB'den Maden ve Enerji Bakanı Fernando Filyo hala görevlerinin başında bulunuyor.

Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer'in istifası veya alınması durumunda yerine kimin geçeceği şimdiden konuşulmaya başlandı. Bir kesim yeniden başkanlık seçimlerinin yapılmasını savunuyor. Diğer tarafta Başkan Temer'in koltuğu için eski başkanlardan bakanlara, yüksek yargı hakimlerinden senatörlere kadar birçok isim telaffuz ediliyor.

JBS grup şirketlerinin sahiplerinden Joesley Batista'nın geçen hafta başsavcılığa verdiği, Başkan Temer'i yolsuzluk ve adaleti engellemekle suçlayan ifadesinin ve suçlamalarına kanıt olarak sunduğu Temer ile yaptığı bir görüşmenin gizli ses kaydı basına sızdırılmıştı. Başsavcılığın Temer hakkında soruşturma açılması talebine Federal Yüksek Mahkeme olumlu yanıt vermişti. Başkan Temer yaptığı basın açıklamaları ile suçlamaları kabul etmemiş, ses kaydında değişiklikler olduğunu iddia ederek Yüksek Mahkemeye itirazda bulunmuştu. Buna karşın Başkan Temer'in avukatı Temer'in itirazdan vazgeçtiğini açıklamış ve davanın bir an önce sonuçlandırılmasını istemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :