"Brexit, inşaat malzemesi ihracatını olumsuz etkileyecek"

"Brexit, inşaat malzemesi ihracatını olumsuz etkileyecek"

Türkiye İMSAD:"İngiltere'nin Brexit kararı, bölgeye yapılan inşaat malzemesi ihracatını olumsuz etkileyecek""İngiltere, AB ülkeleri içinde en çok inşaat malzemesi ihraç edilen ülke konumunda"

İSTANBUL (AA) - Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) haziran ayı sektör raporuna göre, İngiltere'nin referandum sonrası aldığı Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı (Brexit), bölgeye yapılan inşaat malzemesi ihracatını olumsuz etkileyecek.

Türkiye İMSAD tarafından aylık olarak yayınlanan Sektör Raporu'nda İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı değerlendirildi.

Söz konusu kararın Türkiye ve İngiltere arasındaki ekonomiyi ve dış ticareti etkileyeceği ifade edilen raporda, Türkiye'nin inşaat malzemesi ihracat pazarlarının çeşitlilik gösterdiği ve İngiltere'nin AB'den çıkma kararı alması ile ortaya yeni koşullar çıkacağı belirtildi.

Sektör raporunda ayrıca, Türkiye'nin 2015 yılında 17 milyar dolar inşaat malzemesi ihracatı gerçekleştirdiği, AB ülkelerine yapılan inşaat malzemesi ihracatının ise 4,1 milyar dolar ve payının yüzde 24,1 olduğu bildirildi.

Türkiye'nin inşaat malzemeleri ihracatında Irak ve ABD'den sonra en büyük pazarı olan İngiltere'ye 2015 yılında 977 milyon dolar tutarında inşaat malzemesi ihraç edildi. İngiltere, aynı zamanda AB ülkeleri içinde en çok inşaat malzemesi ihraç edilen ülke konumunda bulunuyor.

Çok çeşitli inşaat malzemesi ihracatının gerçekleştirildiği İngiltere'ye yapılan en büyük ihraç kalemi yalıtımlı kablolar olarak öne çıkıyor. Brexit sonrası İngiltere ekonomisinde beklenen küçülme nedeniyle inşaat işleri ve inşaat malzemesi ithalatının da olasılıkla küçülmesi beklenirken, bu gelişmeye bağlı olarak kısa vadede Türkiye'nin İngiltere'ye inşaat malzemesi ihracatı da olumsuz etkilenebilecek.


-İnşaat sektörü ilk çeyrekte yüzde 6,6 büyüdü


İnşaat sektörü, 2016 yılının ilk 3 aylık döneminde yüzde 6,6 büyüdü. 2015 yılının son çeyrek dönemindeki büyümenin ardından yeni yılın ilk çeyreğinde de göreceli hızlı büyüme gösteren sektör, yüzde 4,8 büyüyen genel ekonomiden daha hızlı büyüyerek, daha yüksek bir performans gösterdi. Böylece yılın geneli için 2015 yılının daha üzerinde bir büyüme gerçekleşme beklentisi ve olasılığını da artırdı.

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 8,2 büyüme gösteren özel sektör inşaat harcamaları, geçen yıl yapılan erteleme ve ötelemelerin ardından yeniden canlanmanın habercisi oldu. Kamu inşaat harcamalarında ise 2016'nin ilk çeyreğinde geçici bütçe nedeniyle harcamaların sınırlanmasına rağmen 1,6 büyüme yaşandı. Kesin bütçeye geçilmiş olması ile yılın geri kalanında kamu harcamalarında daha hızlı büyüme bekleniyor.

İnşaat sektöründe güven endeksi yıl içinde mayıs ayının ardından haziran ayında da sınırlı ölçüde geriledi. Yılın ilk 4 ayında inşaat sektörü güven endeksi 12,8 puan artış gösterirken, mayıs ayındaki 3,6 puan gerilemeyi takiben haziran ayında 0,8 puan daha düştü.

Böylece ilk 4 ayda görülen güven artışı ve sahip olunan iyimserlik son iki ayda durağanlaşarak geriledi. Haziran ayındaki mevsimsellik güveni olumsuz etkileyen muhtemel unsur olarak gösterilirken, inşaat sektörü güven endeksi geçen yılın haziran ayı güven seviyesinin de 4,2 puan altında kaldı.

Şubat ayından sonra hızlı bir artış eğilimi gösteren mevcut inşaat işleri seviyesi, mayıs ayındaki gerilemenin ardından haziran ayında durağanlaştı. Mevsimsellik etkisi ile birlikte mevcut inşaat işleri seviyesinde görülen hızlı toparlanma yerini erken durağanlaşmaya bırakırken, bu durağanlaşma yaz aylarında inşaat malzemesi talebini de olumsuz etkileyebilecek. Mevcut inşaat işleri seviyesi haziran ayında mayıs ayına göre 0,1 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemindeki mevcut işler seviyesinin de 5,6 puan altına indi.

Mayıs ayında yaşanan artış sonrası alınan yeni siparişler seviyesi de haziran ayında 0,3 puan azalarak yeniden geriledi. Alınan yeni işlerdeki gerilemede mevsimsellik etkisinin yüksek olduğu belirtildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :