"Bozuk uluslararası sistem PKK'ya fırsat verdi"

"Bozuk uluslararası sistem PKK'ya fırsat verdi"

Eş-Şark Forumu Başkanı Hanfer:"Bozuk uluslararası sistem, buna paralel olarak Irak ve Suriye'de siyasi düzenin bozulması, PKK ve Suriye'deki uzantılarına kendilerini inşa fırsatı verdi""Başta ABD ve Rusya olmak üzere uluslararası toplumun görmezden gelmey

İSTANBUL (AA) - SUHEYB ABİD - Eş-Şark Forumu Başkanı Vaddah Hanfer, bozuk uluslararası sistemin, terör örgütü PKK ve onun Suriye'deki uzantılarına kendilerini inşa fırsatı verdiğini söyledi.

İstanbul'da düzenlenen "Forum İstanbul 2017"ye katılan Hanfer, AA muhabirine verdiği mülakatta, "Başta ABD ve Rusya olmak üzere uluslararası toplumun görmezden gelmeye çalıştığı temel problem, Türkiye'nin, sınırında bu gibi örgütlerin (PKK ve uzantıları) varlığını kabul etmeyeceği. Bunlar, DEAŞ gibi, terör eylemlerine karışan örgütler." dedi.

Hanfer, "Bozuk uluslararası sistem, buna paralel olarak Irak ve Suriye'de siyasi düzenin bozulması, PKK ve Suriye'deki uzantılarına kendilerini inşa fırsatı verdi." ifadesini kullandı.

- "Türkiye endişelerinde haklı"

Türkiye'nin DEAŞ ve diğer terör örgütleri sebebiyle ciddi endişeler taşımakta "haklı" olduğunu, güvenliğini düşündüğünü ifade eden Hanfer, "Terörle mücadeleyi yine terörle yapamazsınız. Türkiye'nin söylediği bu. Ankara çıkarlarını korumaya, sınırında PKK ve uzantıları gibi oluşumların olmayacağı bir Suriye ve Irak'ın geleceğini güvence altına almaya çalışıyor." diye konuştu.

Suriye'de siviller için güvenli bölgeler oluşturulmasının çok faydalı olacağını belirten Hanfer, "Ancak Suriye konusunda gözden kaçırılmaması gereken önemli bir faktör var. O da Suriye'nin bölgesel ve uluslararası bir eksen haline gelmiş olması. Dünya, şu an bir geçiş hali yaşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yaşananların çoğunun, Suriye'deki iç çekişmeyle ilgisi yok"

Vaddah Hanfer, bölge ülkeleri dahil tüm büyük ülkelerin uluslararası düzeyde varlığını ispatlayabilmek için sıcak meseleleri fırsat bilip pay almaya çalıştığını söyledi. Suriye'de de halihazırda böyle bir uluslararası sahnenin kurulduğuna işaret eden Hanfer, "Yaşananların çoğunun, Suriye'deki iç çekişmeyle ilgisi yok. Bu durum da oradaki durumu daha karmaşık hale getiriyor. Çözümü zorlaştırıyor." dedi.

ABD ile Rusya'nın, Irak ve Suriye konusunda ortak bir payda olması bakımından terörle mücadeleye yoğunlaştığına dikkati çeken Hanfer, şöyle devam etti:

"Terörle mücadele dosyasında büyük eksikler olduğu düşüncesindeyim. Terörün kaynağı, Irak'ta istikrarlı siyasi bir rejimin olmaması ya da Suriye'de adil bir siyasi rejimin bulunmaması. Dolayısıyla terörün sebeplerine çözüm getirilememesi, başka örgütlerin de doğmasına neden olacaktır. Bu örgütler DEAŞ'tan çok daha aşırılıkçı olabilir."

- "Krizleri kendi çıkarları için önemsiyorlar"

Eş-Şark Forumu Başkanı Hanfer, toplumdaki her kesimi kucaklayan bir anlayışın önemini vurgularken, "DEAŞ'ı doğuran şey ideoloji değildi, aksine sahadaki gerçek şartlardı. Bütün dünya DEAŞ'ı bitirmeyi konuşuyor. Ama kimse toplumlarımızdaki farklı oluşumlar için huzur ve güveni geri getirmek amacıyla çaba sarf edecek siyasi bir düzenin inşasından söz etmiyor." diye konuştu.

Büyük devletlerin krizleri bazen kendi nüfuzlarını artırmak için kullandığını ve çözüm için göstermelik çabalar sarf ettiğini kaydeden Hanfer, sözlerini şöyle tamamladı:

"ABD yönetimi Ortadoğu konusunda net politikalar belirlemiyor. Rusya'ya bakıyoruz, o da ABD'ye rakip bir güç olarak kendinden bahsetmek istiyor. Çin ise bu uluslararası yoğunluğu fırsat bilip kendini yeniden inşa etme arzusunda. Bizim meselelerimizin çoğu da çözülemeyecek durumda. Çünkü bu konularda aktif rol alanlar, gerçekçi çözümler bulma derdinde değil. Yaşanan krizleri kendi çıkarları ve uluslararası toplumdaki kazanımları için önemsiyorlar."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :