Bozkurt’tan engelliler için  önerge

Bozkurt’tan engelliler için önerge

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, engelli hakları ile ilgili 2 ayrı önerge verdi.

Engelli vatandaşların sosyal sosyal yaşama entegrasyonunu arttırmak ve hayatlarını birçok alanda kolaylaştırmak adına 1 Temmuz 2005 yılında çıkarılan ancak yürürlüğü defalarca ertelenen 5378 sayılı Engelliler Kanunu, kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Son olarak 2012 yılında yapılan bir değişiklik ile yasa, 3 yıl daha ertelenmişti. Bu süre 7 Temmuz 2015 tarihinde doldu ancak eksiklerin giderilmesi için ilgili makam, kurum ve kuruluşların verilen ek sürede yasaya ne kadar uyumlu hale getirildiği merak konusu.

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt da merak edilen tüm bu soruları hazırladığı önergeyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’a yöneltti.

Yasanın Geçici 2. Maddesi’nin “ Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesine” hükmettiğini hatırlatan Bozkurt, Türkiye'deki 30’u Büyükşehir olmak üzere 1397 belediye olduğunu göz önünde bulundurulduğunda kanunun gerektirdiği düzenlemeleri yerine getiren belediye sayısını ve hangileri olduğunu sordu.

Kanunun hükmettiği düzenlemeleri yerine getirmeyen belediyeler için ne tür bir yaptırım öngörüldüğünü soran Bozkurt, gerekliliği yerine getirmedikleri gerekçesiyle kaç belediye hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur; bu belediyeler hangileridir?” sorusunu yöneltti.

CHP İKTİDARINDA SOSYAL YARDIMLARIN KESİLECEĞİNİ İDDİA EDEN AKP ENGELLİ MAAŞLARINI KESTİ

CHP’li Bozkurt Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği bir diğer önergede ise, yüzbinlerce engelliyi ilgilendiren önemli bir konuyu gündeme getirdi.

Bozkurt, 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nda geçtiğimiz yasama döneminde yapılan değişiklikler neticesinde 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle yüzlerce engeli bireyin maaşının kesildiğini belirti.

Önergede “Evde bakım maaşının 1 Temmuz’dan itibaren yılın son altı ayı için 800 TL olduğu, 65 yaş üstü yaşlı ve engellilere ise üç ayda bir ödenen maaşı alabilmek için ailede kişi başına düşen aylık gelirin 303TL’yi aşmaması gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, basit bir hesapla 4 kişilik bir ailede engelli birey engelli maaşı alıyor, ona bakan kişi de evde bakım maaşı alıyorsa, yasa ile belirlenen kişi başı geliri aştığı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla engelli maaşı ile evde bakım maaşını aynı anda almak mümkün olmayacağı için engelli bireyin maaşı kesilecektir.” İfadelerine yer yeren CHP Konya Milletvekili Bozkurt,  “İlgili yasa değişiklikleri neticesinde 1 Temmuz 2015 itibariyle kaç engelli bireyin maaşı kesilecektir?” diye sordu.

Hükumetin “Sosyal Devlet” ilkesi doğrultusunda yaşlı ve engelli yurttaşlarımıza ve ailelerine her türlü yardımı yapmakla yükümlü olduğunu hatırlatan Bozkurt, 500 bin civarında ailenin evde bakım maaşından yararlandığı göz önünde bulundurulduğunda yaşanacak mağduriyetleri gidermek adına yeni bir yasal düzenleme yapılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi AKP sözcülerinin, seçim meydanlarında “CHP iktidara gelirse sosyal yardımların kesileceği” propagandası yaptığını hatırlatan Bozkurt, “ AKP eliyle engelli maaşlarının kesildiğine vurgu yaparak “Bu durumun izahı nedir? Engelli bireylerin maaşını kesmek, “Sosyal Devlet” anlayışıyla bağdaşmakta mıdır?” sorusunu yöneltti.