Bozkır Sarıot Yaylası

Bizim halkımız dağına, taşına, yaylasına, beldesine ne güzel isimler verir. Verilen isim de doğanın bir parçasıdır. “Sarıot Yaylası” gibi.

Sarıot Yaylası Bozkır Aygır Gediğinin hemen üzerindedir. Aygır Gediği benim her yaz birkaç kere yakınlarında kamp yaptığım deli dolu akan bir pınar. Sıradan bir pınar değil, KOP Projesinin önemli bir ayağı olan Çarşamba Çayının kaynağı burası. Bozkır’ın ortasından geçer, geçtiği yerlere bereket saça saça Mavi Boğaz’da Beyşehir kanalının suları ile buluşur.

Aygır’ın biraz ötesinde Çat Göleti yapılmıştı. Ne yalan söylemeli hiç kaynağı olmayan bu göletin su tutacağına inanmıyordum ama gölet kısa sürede doldu, şuan dört milyon metre küp su kapasitesine sahip, biraz yükseldiği takdirde su miktarının iki misline çıkacağı belirtiliyor.

Sarıot Yaylası Aygır’ ın biraz yukarısında. Bahar ayları gelince sapsarı çiğdemlerle donandığı için bu isim verilmiş sanırım. Yayla bahar aylarında müthiş bir güzelliğe kavuşuyor. Aygır Gediğine çıkınca hafif yükseltilerden oluşan bir plato karşınıza çıkıyor. Platonun ötesinde ise görkemli güzellikleriyle Geyik Dağı ve Yıldız Dağı dikiliyor. En güzel gezilerimi bu platoda yapmıştım. Sarıot Yaylasının solundan giden yayla yolu Geyik Dağının eteğindeki Eğrigöl’e ulaşır. Sağdan giden yol ise Dipsiz Göl İle Sülüklü Göle varır. Buralarda o kadar çok yayla yolu var ki bir yabancı kolayca kaybolabilir bu yollarda. O yüzden bilen biriyle gitmek gerek.

Bahar aylarında kar ve yağmur sularıyla dolar Sarıot Yaylası. Kocaman bir göl oluşur lakin çok kısadır bu gölün ömrü. Bütün Toroslarda olduğu gibi yaylanın çevresi de düdenlerle doludur ve biriken su bu düdenlerden boşa akıp gider.

İşte bu suların boşa akıp gitmesini istemeyen yöre insanı yaylaya bir gölet yapılmasını istiyorlar. Düdenlerin kapatılarak bir gölet yapılması halinde yaylada 150 milyon m3. Su tutulacağını, bu suyla Akise, Ahırlı, Bozkır merkez ve Sarıoğlan beldesi arazilerinin kapalı sistemle sulanabileceğini belirtiyorlar.

Gerçekten Bozkır yaylaları en sulak alanlarımız ama bu suların yeterince değerlendirilemediğini düşünüyorum. Yukarda da değindiğim gibi Çat göleti yapıldığında su tutacağından bile kuşkuluydum ama şimdi 4 milyon m3. Su var. Gölet biraz yükseltildiğinde su miktarı iki misline çıkacak. Sarıot yaylasında yapılacak bir gölette ise çok daha fazla su birikebilir.

Sanırım bu konuda yetkililerin de söyleyeceği bir şeyler vardır. 

_mg_8048.jpg

0-058.jpg

0-103.jpg

sarot22-(2).jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum