Bozkır-Çavuşoğlu ortak basın toplantısı

Bozkır-Çavuşoğlu ortak basın toplantısı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır:- "(AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize serbestisiyle ilgili tavsiye kararı) Haziran sonuna kadar da inşallah bu yasal süreç tamamlanacak"- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "AB ile ilişkilerimize sadece bir pencereden b

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "(AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize serbestisiyle ilgili tavsiye kararı) Haziran sonuna kadar da inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. İlk etapta Avrupa Parlamentosu'nda (AP) görüşülecek. AP'de Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde konuşulacak. Genel Kurul'da oylanacak. AP'deki oylama salt çoğunlukla Konsey'e geldiği takdirde bu nitelikli oyla değerlendirilecek" dedi.

Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanlığı'nda AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti değerlendirme raporuyla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Bozkır, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi konusunda Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'ne tavsiye kararı aldığını açıkladığını belirterek, şunları söyledi:

"Böylece yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Önümüzdeki haziran sonuna kadar da inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. İlk etapta AP'de görüşülecek. AP'de Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde konuşulacak. Genel Kurul'da oylanacak. AP'deki oylama salt çoğunlukla. Konsey'e geldiği takdirde bu nitelikli oyla değerlendirilecek. Bu önemli. Oy birliği gerektirmeyen bir karar alınacak. Ayrıca Schengen bölgesiyle ilgili bir konu olduğu için, İngiltere ve İrlanda gibi Schengen bölgesine dahil olmayan iki ülkeyi doğrudan ilgilendirmemesi açısından da akla gelebilecek bazı soru işaretlerinin giderilmesi mümkün olacak."

Çavuşoğlu da 2016'nın sonunda mümkün olacak vize serbestisinin haziran ayında uygulanması için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

AB Komisyonu'nun raporunda Türkiye'nin yoğun çabalarının vurgulandığını ve memnuniyetle karşılandığını belirten Çavuşoğlu, "Biz bu gelinen noktadan memnunuz. Bundan sonraki süreçte de Türkiye Cumhuriyeti, ilgili bakanlıklar ve hükümet olarak samimi şekilde üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, "AB ile ilişkilerimize sadece bir pencereden bakmıyoruz, geniş vizyondan bakıyoruz. Hedefimiz tam üyelik. AB'den de aynı samimiyeti bekliyoruz." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu raporunun AP'den ve AB Konseyi'nde onaylanarak ilişkiler için dönüm noktası olabileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Biz bugünkü alınan kararın vatandaşlarımızın AB'ye vizesiz seyahati konusunda bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz ama onun dışında da AB ile ilişkilerimizin bundan sonraki süreci için de yeni bir sayfa olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

- Yeni pasaportlar 1 Haziran'da

AB Bakanı Bozkır, bir gazetecinin bundan sonraki süreçle ilgili sorusu üzerine, gelecek hafta salı günü Strazburg'a giderek, AP Başkanı Martin Schulz, Avrupa Halk Partisi Grubu Başkanı Manfred Weber, Sosyalist ve Demokrat Grubu Başkanı Gianni Pittella, Türkiye'nin Dostları Grubu ve kararda etkili olabilecek parlamenterlerle görüşeceğini söyledi.

Bozkır, ilerleyen günlerde de Brüksel'de Çavuşoğlu ile birlikte "Quartet" toplantısına katılacaklarını, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve genişlemeden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile görüşeceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu da pasaportlarla ilgili soruya, "1 Haziran'dan itibaren pasaportlar üzerindeki çiplere parmak izi eklenecek. Eski pasaportlar, parmak izlerinin yüklendiği yeni pasaportlarla değiştirilecek. Vatandaşlarımıza yeni pasaportlar vermeye başlayacağız." yanıtını verdi.

Yeni pasaportlara yoğun talep olması halinde yaşanabilecek sorunlara ilişkin Çavuşoğlu, taleplerin karşılanması için yeterli hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

Çavuşoğlu, pasaport ücretlerine ilişkin soru üzerine sadece cüzdan bedeli ödeneceğini hatırlattı.

Bozkır da vize serbesti için karşılanması beklenen 72 kriterden kaçının tamamlandığına ilişkin soru üzerine, "Bu 72 beklenti bir matematik denklemi değil. Yani 72 tane rakamı yan yana toplayıp yerine getirecek bir husus yok. Burada öyle bir tabloyla ilerledik ki bazen 1 kanun çıkarılarak 9 beklenti karşılandı. Bazen 4 kanun çıkarılarak 4 beklenti karşılandı. Burada önemli olan bu beklentilerin siyasi olarak değerlendirilmesidir." ifadelerini kullandı.

72 kriterle ilgili Türkiye'nin üzerine düşen yükümlülüğü tamamladıklarını düşündüklerini belirten Bozkır, "Komisyon da yaptığı açıklamada bu görüşümüzü büyük ölçüde teyit eden bir rapor yayımladı. Bazı hususlarda ilgili olarak karşılıklı görüşeceğiz." dedi.

- Türkiye'nin, İsrail'e NATO yolu açtığı iddiası

Bir gazetecinin "Türkiye'nin NATO'da İsrail'e yönelik vetosunu kaldırdığı" iddiasıyla ilgili sorusu üzerine Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"NATO'nun güney ortakları var. Bunların içinde İsrail, Ürdün, Katar, Bahreyn var. Dolayısıyla bu ortakların NATO nezdinde ofis açma konusu gündeme geldi. Genel Sekreter ile son ziyareti kapsamında bunu değerlendirdik. 'Tüm ülkelere eşit muamele yapılacaksa sıcak bakabiliriz' dedik. Henüz kesin bir şey yok. Burada sadece İsrail değil, diğer güney ortakların hepsine aynı hakların verilmesi önemli."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :