Bozdağ Katar'da soruları yanıtladı

Bozdağ Katar'da soruları yanıtladı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (1)- "Suriye politikamız, herhangi bir ülkenin yanında veya karşısında olma politikası değildir, hakkın ve doğrunun yanında olma politikasıdır"- "Biz ABD ile PKK/PYD/YPG/KCK terör örgütlerine verdiği destek n

DOHA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Suriye politikamız, herhangi bir ülkenin yanında veya karşısında olma politikası değildir, hakkın ve doğrunun yanında olma politikasıdır." dedi.

Bozdağ, Katar İslam Eserleri Müzesi'ni ziyaretin ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, "Biz bu operasyon ile Türkiye ile Rusya’yı ayırmayı başardık. Türkler kimyasal saldırıyı kınadılar ve ardından operasyonu desteklediklerini söylediler." açıklamasının hatırlatılması üzerine Bozdağ, Türkiye'nin kimyasal silah kullanılması konusunda dün de bugün de aynı olan tutumunun net olduğunu söyledi.

Bozdağ, Esed rejimi Suriye'de kimyasal silah kullandığında da Türkiye'nin yine ayrı tavrı ortaya koyduğunu belirtti.

Kimyasal silah kullanılarak insanların öldürülmesinin büyük vahşet olduğuna dikkati çeken Bozdağ, bunun bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Bozdağ, konvansiyonel silahların kullanılmasının ve bu yöntemle de masumların, sivillerin öldürülmesinin korkunç ve insanlık suçu olduğunu dile getirdi.

"Dünya uzunca bir süredir Suriye'de masum insanların öldürülmesini, kullanılan silaha bakarak adeta seyrediyor." diyen Bozdağ, Türkiye'nin kimyasal silah kullanımının cezasız kalmaması gerektiğini ifade ettiğini bildirdi.

- "Daha önce yaptırımlar uygulansaydı bu saldırı gerçekleşmezdi"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, şöyle devam etti:

"Daha önce Suriye rejimine gerekli yaptırımlar uygulanmış olsaydı, bu kimyasal saldırı gerçekleşmezdi ama gereken tepki vaktinde, doğru şekilde verilemediği için bu saldırı da gerçekleşti. Konvansiyonel silahlarla öldürme de kimyasal silahlarla öldürme gibi aynı şekilde suçtur. Çünkü ikisinde de masum insanları, sivilleri, çaresiz olanları, savunmasız insanları öldürüyorsunuz. Suriye'de 800 binden fazla insan bu saldırılarda hayatını kaybetti. Maalesef Batı'nın, bazı ülkelerin tutumu, 'Konvansiyonel silahla öldürürsen, öldürmeyi de orantılı güç kullanarak yaparsan öldürmek serbesttir' gibi bir anlayış var ama kimyasal silah kullanırsan 'Öldürmek yasaktır' şeklinde sakat bir anlayış var."

Türkiye olarak konvansiyonel silahla, kimyasal silah arasında ayrım yapmayı doğru görmediklerini vurgulayan Bozdağ, "Suriye politikamız, herhangi bir ülkenin yanında veya karşısında olma politikası değildir, hakkın ve doğrunun yanında olma politikasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ, Türkiye'nin doğruyu savunanın yanında yer aldığını belirterek, Suriye'de sivillerin yerinden yurdundan edilmesine, terör örgütlerinin bölgede yuvalanmasına karşı mücadele ettiklerini bildirdi.

- "Türkiye'nin tutumu değişmemiştir"

Bölgede rejimin ve terör örgütlerinin desteklenmesine, rejimin sivilleri öldürmesine de karşı çıktıklarını ifade eden Bozdağ, Türkiye'nin bugüne kadar ortaya koyduğu politikalarda bu anlamda bir değişiklik olmadığını aktararak, şunları kaydetti:

"Biz ABD ile PKK/PYD/YPG/KCK terör örgütlerine verdiği destek noktasında anlaşamıyoruz ve onların DEAŞ terör örgütüyle mücadelede başka terör örgütlerini kullanmasının yanlış olduğunu her defasında ifade ediyoruz. Biz bu noktada ABD ile politika birliğine sahip değiliz, farklı politikalar izliyoruz. Türkiye'nin bu tutumu değişmemiştir. Türkiye, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekatı'nı bölgedeki terör örgütlerine karşı yürütmüştür. Öte yandan rejimin de kayıtsız, şartsız desteklenmesini de Türkiye yanlış bulmaktadır, biz buna da karşıyız. Bazı ülkeler, Esad rejimini kayıtsız şartsız desteklemektedir. Türkiye de bu noktada rejimin değişmesine, bu kadar suçu işleyen bir rejimin ayakta durmasının yanlış olduğunu ifade ediyor ve biz bu politikalarımızla da Rusya'yla, İran'la farklı bir noktada duruyoruz. O nedenle Türkiye, ne Rusya ve İran'la aynı hedeflere koşan ne de ABD ile aynı hedeflere koşan bir ülkedir."

Türkiye'nin bölgedeki doğruların Rusya ile İran'la birlikte hareket ettirmeyi gerektirdiğinde bu ülkelerle hareket etmekten çekinmediğini ifade eden Bozdağ, ABD ile birlikte hareket edilmesi gereken durumlarda da ABD ile hareket etmekten çekinmediğini dile getirdi.

Bozdağ, Türkiye'nin, doğru ve ilkelerden yana bir tavır koyduğunu, bunları savunanlarla yan yana gelmekten de çekinmediğini vurguladı.

"Doğru ne diyorsa biz onu savunuyoruz." diyen Bozdağ, bölgede çatışmaların daha fazla sürmesinden rahatsız olduklarını belirtti.

Türkiye'nin, bölgenin uluslararası güçlerin, bazı devletlerin güç, çıkar, nüfuz kavgasına kurban edilmesinden, bilek güreşi yapılmasından da rahatsız olduğuna dikkati çeken Bozdağ, istenilen kanın, çatışmaların, göz yaşının sona ermesi olduğuna işaret etti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, huzurun, barışın, istikrarın kalıcı şekilde tesis edilmesi gerektiğinin istendiğini bildirerek, Türkiye'nin bu hedefler doğrultusunda mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

(Sürecek)




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :