Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Adalet Bakanı Bozdağ: (5)- "(FETÖ yapılanması) 'Altın nesil' dediler, bir neslin altını oydular. Az kalsın devletimizin de altını oyacaklardı"- "Uluslararası kuruluşların işkence yapıldığı iddiaları, subjektif iddialar. Özellikle paralel yapının Avrupa ve

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ yapılanmasına dair, "Altın nesil' dediler, bir neslin altını oydular. Az kalsın devletimizin de altını oyacaklardı." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bozdağ, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bozdağ, FETÖ terör örgütünün elebaşı Fethullah Gülen'in örgüt üyelerini yönlendirmesi ve üyelerin yaptıklarını kabul etmemesi telkinleri konusunda birçok ilde soruşturma yürütüldüğüne değindi.

Bozdağ, bu illerde alınan ifadelerin değerlendirilmesi gerektiğini, savcıların farklı yerlerde alınan ifadelerden istifade etmesinin gerçeğin bütün boyutuyla ortaya çıkmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Bu tür yapılarda devekuşu misali 'Ben kafamı yere gömdüm, kimse beni görmüyor.' anlayışının geçerli olduğuna dikkati çeken Bozdağ, şöyle konuştu:

"Halbuki hepimiz gördük seni. 'Beni görmüyorlar, bilmiyorlar.' demelerine gerek yok. Hepimiz gördük, hepimiz duyduk, hepimiz bildik. Suçüstü hal ve 79 milyonun şahitliği var ortada. Bu yapıda takiye çok önemli bir şey. Yani itikat gibi bir noktaya gelmiş. Annesine, babasına, eşine, kardeşine karşı dahi kendini gizleyen tedbir, temkin, takiye yapan bir anlayıştan bahsediyor. Şeffaf olmayan her yapı her zaman için, herkes için tehlike ve tehdit oluşturur."

"Bir yerde insanlara kod adı veriliyorsa hiç tereddütsüz orası gayrimeşru, gayri hukuki, gayri ahlaki, gayri dini bir yerdir." ifadesini kullanan Bozdağ, bunun görülmesi gerektiğini, meşru bir yapının kendi mensuplarına kod adı vermeyeceğine işaret etti.

Bakan Bozdağ, herkesin aklını, kalbini özgürleştirerek bu meselelere bakması gerektiğini belirterek, "Bir nesli mahvettiler, 'altın nesil' dediler, bir neslin altını oydular. Az kalsın devletimizin de altını oyacaklardı. Hamdolsun Allahımız ve milletimiz izin vermedi." diye konuştu.

"Darbe girişimi nedeniyle başlatılan soruşturmalar kapsamında son durum nedir? Tutuklu ve gözaltı sayısı kaça çıktı? Ayrıca, uluslararası kuruluşlar tarafından darbe girişimi kapsamında başlatılan soruşturmalar sonrasında gözaltına alınan ve tutuklananlara yönelik işkence yapıldığı iddiaları var. Bunlar ne kadar gerçeği yansıtıyor?" sorusu üzerine Bozdağ, gözaltı ve tutuklamalarla ilgili rakamların sürekli değiştiğine dikkati çekti.

Tutuklu ve gözaltı sayısına ilişkin güncel rakamları veren Bozdağ, "Şu an itibariyle tutuklama rakamları 16 bin civarında, gözaltılar da, şu anda işlemi devam edenler de yaklaşık 6 bin civarında. 7 bin 668 civarında da adli kontrol kararı verilen kişi var. Bunlar değişiyor." ifadesini kullandı.

- Uluslararası kuruluşların işkence yapıldığı iddiaları

Bekir Bozdağ, uluslararası kuruluşların darbecilere işkence yapıldığı iddialarına ilişkin, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Uluslararası kuruluşların işkence yapıldığı iddiaları, subjektif iddialar. Özellikle paralel yapının Avrupa ve Amerika'da lobi gücü çok yüksek. Sadece bunlar değil, Türkiye'nin aleyhine diğer terör örgütleri de çok ciddi lobiler yapıyorlar ve uluslararası örgütler, Türkiye ile görüşmeden, Türkiye'den herhangi bir bilgi, belge edinmeden, kendilerine gelen iddiaların, iftiraların gerçek olup olmadığına dair Türk makamlarına soru sormadan, cevap almadan rapor yayınlıyorlar."

Bakan Bozdağ, darbe teşebbüsünden sonra özellikle batıda ABD ve AB Konseyi'nde darbecilere işkence yapıldığı iddialarının çok yoğun şekilde dile getirildiğini bildirdi.

"Darbeyle ilgili kınamaları, eleştirileri yüksek sesle dile getirin diyoruz, getirmediler." diyen Bozdağ, şehitlere ve gazilere dair açıklamaların ise yok denecek kadar az olduğuna dikkati çekti.

Bozdağ, Türkiye'de büyük bir demokrasi kahramanlığı yapıldığını ancak bu kahramanlığın görülmediğini aktardı.

Darbecilere gözaltında işkence yapıldığı iddialarına konusunda Bozdağ, şunları kaydetti:

"Burada gözaltına alınmadan önceki çatışma sırasında meydana gelmiş eserleri, 'gözaltından sonraki işkencenin emaresi' olarak göstermek çok büyük bir çarpıtmadır. Dosyalar açıktır. Türkiye işkenceye karşı sıfır tolerans uygulayan bir ülkedir. AİHS'nin geçici 15. maddesini askıya aldık ama her şeyi askıya almadık. Askıya almadığımız şeylerin birisi de işkencedir. İşkence konusunu askıya almadık, ikincisi işkenceye zaman aşımını ortadan kaldırdık, sıfır toleransı biz hayata geçirdik. Bu konudaki haberler, yorumlar, Türkiye'nin haklı mücadelesini, haklı pozisyonunu gölgelemek için bu FETÖ örgütünün mensupları tarafından bilinçli şekilde, dışarıda yaptırılan, yapılan haberler, yorumlardır. Bir kısmının da parayla yaptırıldığını buradan ifade etmek isterim."

(Sürecek)

Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :