Boynuzdan "evladiyelik" süs eşyaları

Boynuzdan "evladiyelik" süs eşyaları

Yalova'da bir atölyede büyükbaş hayvanların boynuzları kullanılarak üretilen zarf açacağı, gerdanlık, kol düğmesi, küpe, yüzük gibi hediyelik eşyalar, asırlarca deforme olmadan kalabiliyor- Hediyelik eşya ustası Atışan:- "Gümüş ve mercan kaplamaları hazır

YALOVA (AA) - YILMAZ ORUÇ - Yalova merkeze bağlı Güneyköy'de, Mehmet Atışan'a ait atölyede sığır ve manda boynuzları kurutularak yapılan süs eşyalarının yüzyıllarca deforme olmadığı bildirildi.

Atışan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boynuzun Hazreti Adem'den bu yana insanlığın yararlandığı malzemelerden biri olduğunu söyledi.

Eski çağlarda boynuzdan huni ve silaha barut doldurma aracı olarak kullanıldığını belirten Atışan, "Uzun zaman tarak olarak kullanılmış. Üzengilere süs eşyası, eğerlerin üzerine kaplama, kadehler yapılmış yani envaiçeşit yerde kullanılmış" dedi.

Atışan, boynuzun işlemeye hazır bir malzeme olması için hayvanın kafasından ayrıldıktan sonra 8 ay beklenmesi gerektiğini anlattı.

Malzemenin oluşum süreci hakkında bilgi veren Atışan, şöyle devam etti:

"Boynuzun, hayvanın kafasından kesilip kemiksel doku ve kokudan arındırıldıktan sonra çatı arasında doğal ortamda dinlendirilmesi gerekiyor. Bu işlem, hareketi önlemek ve içindeki öz suyunu dışarı atabilmesi için gerekli. 8 ay geçtikten sonra kolye, küpe gibi takılar, süs eşyaları yapmaya başlarız. Bunlar el emeği, göz nuru ve alın teriyle üretilen ürünlerdir çünkü makine kullanılmadan, ayriyeten ara kısımlara gümüş işleme yapılıyor. Gümüş ve mercan kaplamaları hazırlanır ve üzerine damga ve patent işlenir yani garantili olarak yapılır. Hiç deforme olmadan, torunlarınıza bırakabileceğiniz takılardır."

- Yerli ve yabancı birçok devlet büyüğüne hediye edildi

Zarf açacağı, gerdanlık, kol düğmesi, küpe, yüzük gibi eşyalar ürettiklerini aktaran Atışan, bunların fiyatlarının 20 liradan başlayıp 350 liraya kadar çıktığını dile getirdi.

Yılda bin ila 3 bin parça ürettiklerine değinen Atışan, şunları kaydetti:

"Üretimi, ebadının ufak veya büyük olması etkiliyor. Büyük parça yaparsak ancak bin parça çıkarabiliriz. Ufak parça olursa ise üzerine iki bin tane daha yapabiliriz. Yani ufak parçadan 3 bin ürün çıkarabiliriz. Yaptığımız süs eşyalarına çok büyük ilgi var. Bazı eserlerimiz, birçok devlet büyüğüne armağan edildi. Atölyemde İspanya kralı ve kraliçesi için takı hazırlanıp gönderildi. Rahmetli olan Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a, o ülkeye gittiğimiz fuarda takdim edildi. O zaman çok hoşuna gitti ve beğendiğini bize söyledi. Başbakanlığı döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'e set olarak hazırlanıp gönderildi. Bazı fuarlarda bakanlarımıza da sunuldu. Yani pek çok devlet büyüğünün ofisinde ürünlerimiz mevcut."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı