Botan Çayı'ndaki ani su yükselmesi

Botan Çayı'ndaki ani su yükselmesi

CHP'li Özel:

TBMM (AA) - CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 6 kişinin yaşamını yitirdiği Siirt Botan Çayı'ndaki ani su yükselmesinden önce uyarı veren sirenin, piknik alanına 100 metre değil, 3.5 kilometre uzaklıkta olduğunu ve duyulmadığını söyledi. 

Olayın ertesi günü bölgede incelemelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Ağbaba, dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'deki gibi ölümlerin yaşanmadığını ifade ederek, bu ölümlerin nedeninin sorumluların cezalandırılmaması olduğunu belirtti. Demokratik ülkelerde bu tür olaylar karşısında hükümetlerin istifa edeceğini dile getiren Ağbaba, "Biz Başbakan'a 'istifa et, hükümet düşsün' demiyoruz. Herhalde faturayı orada görev yapan bekçiye kesecekler. Konunun takipçisi olacağız" dedi.

Bölgedeki incelemeleri hakkında bilgi veren Özel, gazetelerdeki "100 metre mesafede siren olduğu, çaldığında bazılarının duymadığı, bazılarının duyarsız kaldığı" şeklindeki haberler üzerine önlemlerin yetersiz olduğunu düşündüklerini belirtti. 

Olayın tanıklarıyla konuştuklarında durumun böyle olmadığını ve sirenin mesafesinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından servis edildiğini duyduklarını anlatan Özel, "Siren sesi bölgede kullanılacak en son uyarı sistemi. Siirt halkı, 'burada askeri araçlar, polis araçları her zaman siren çalar. Biz bir tek siren sesinden irkilmeyiz, rahatsız olmayız diyor" dedi. 

Barajdaki sirenin piknik alanına 3.5 kilometre uzaklıkta olduğunu ve 600 metreden itibaren duyulmadığını anlatan Özel, kamera kaydına aldığı görüntüleri izletti. Ölümlerin olduğu yerde su sesinden başka bir ses duyulmadığını dile getiren Özel, "Bakanın ve Limak'ın söylediği her şey yalandır" diye konuştu. 

Özel, TEİAŞ'ın 2 saatliğine elektrik almak için anlık ihaleler açtığını anlatarak, firmanın ihaleyi alması halinde bütün tribünlerin açıldığını ve üretime geçildiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde baraj kapakları açılmadan önce helikopterle havadan kontrol de yapıldığına ilişkin bilirkişi raporundan örnek veren Özel, "Soma'da olduğu gibi siyaset-sermaye ilişkisinin canlara bedel ödettiğini duyduk" ifadesini kullandı.

Özgür Özel, yaptıkları temaslar sonucunda Siirt AFAD'ın da olay sonrası çok yetersiz kaldığını öğrendiklerini belirterek, AFAD'ın tek bir botla geldiği ve ekipmanlarının çok yetersiz olduğu bilgisi verildiğini söyledi.   

CHP Muğla Milletvekili Demir de olayı "Bu, hükümetin ve firmanın ortaklaşa başardığı cinayettir. Bunun başka mazereti yok" diye niteledi. 

Piknik yapılan yerde siren sesinin duyulmasının mümkün olmadığını ifade eden Demir, "500 milyon dolarlık yatırım yapacaksınız, siren olmayacak. Ramazan davulcusu koysanız bu insanlar ölmezdi" dedi. 

Özel, bir gazetecinin sorusu üzerine, olayın asıl nedeninin TEİAŞ'ın açtığı anlık ihale olduğunu savunarak, "O saatten itibaren firmanın gözü hiçbir şey görmüyor. 4 tribünü birden açıp mümkün olan en üst düzey elektriği iki saatte üretmeye çalışıyor. İş güvenliğini esas alan tedbirler asla uygulanmıyor" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı