"Bosna'nın Ölüm Kampları" galası

"Bosna'nın Ölüm Kampları" galası

Yönetmenliğini Avdo Huseinoviç'in yaptığı "Bosna'nın Ölüm Kampları" belgesel filminin galası yapıldı

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında Sırplar tarafından ülkenin dört bir yanına kurulan toplama kamplarında yaşananları seyircilerle buluşturan ve yönetmenliğini Avdo Huseinoviç'in yaptığı "Bosna'nın Ölüm Kampları" belgesel filminin galası yapıldı.

Bosna Kültür Merkezi'nde düzenlenen gala gecesine çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, toplama kampı kurbanları, savaşta yaşamını yitirenlerin aileleri ile davetli katıldı.

Filmin yönetmeni Huseinoviç, burada yaptığı konuşmada, "Bosna'nın Ölüm Kampları"nın dokuzuncu belgeseli olduğunu söyledi.

Filmin Bosna Hersek'teki tüm toplama kamplarını içerdiğini belirten Huseinoviç, "Daha önce şehir bazlı filmler çekmiştim, sadece Saraybosna, Vişegrad ya da Priyedor'u işliyordum ama bu belgesel Bosna Hersek genelindeki 30 toplama kampını bir araya getirdi. Bence seyirciler filmi izleyince Bosna Hersek'in tamamının aslında, onbinlerce insanın işkence edildiği ve öldürüldüğü kocaman bir ölüm kampı olduğunu hissedecek" diye konuştu.

Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği BaşkanıYasmin Meşkoviç ise bu filmin çekimiyle Bosna Hersek tarihine bir katkıda bulunduklarını ifade etti. 

Geçmişin silinemeyeceğini vurgulayan Meşkoviç, "Yaşadıklarımızı, işkenceleri, öldürülen 30 bin insanı unutamayız. Bu film, Bosna Hersek'te yaşananların asla unutulmaması ve tekrarlanmaması gerektiği mesajını veriyor. Belgeselimiz bu yıl sonuna kadar İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça ve Türkçe'ye çevrilecek. Bu kapsamda, AA'ya bize verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Meşkoviç ve Bosna Hersek'teki Türk Temsil Heyeti Başkanlığı temsilcileri, yönetmen Huseinoviç'e plaket takdim etti.

Yönetmenliğini Avdo Huseinoviç'in yaptığı "Bosna'nın Ölüm Kampları" belgesel filmi, Bosna'daki savaşta, ülkenin dört bir yanındaki toplama kamplarında yaşananları konu ediniyor. Filmde, farklı toplama kamplarında esir tutulan 67 toplama kampı mağduru, yaşadıklarını anlatıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı