Bosna Savaşı'nın simge ''İgman Camisi"

Bosna Savaşı'nın simge ''İgman Camisi"

Bosna Savaşı'nda ülkenin dört bir yanındaki camiler Sırp birliklerince yıkılıp yakılırken, Saraybosna yakınlarındaki İgman Dağı’nda, Boşnak askerleri o zor şartlarda ibadet ihtiyacını karşılamak için cami inşa etti

SARAYBOSNA (AA) – VESNA BEŞİÇ – Bosna’daki savaşta (1992-1995), ülkenin dört bir yanındaki camiler Sırplar tarafından yıkılıp yakılırken, başkent Saraybosna yakınlarındaki İgman Dağı’nda, Boşnak askerlerin ibadet ihtiyacını karşılamak için inşa edilen İgman Camisi, Boşnak halkının dinine bağlılığının sembolü olarak bugün de dimdik ayakta.

Bosna Hersek’in ilk "asker camisi" olma özelliği taşıyan İgman Camisi, 1993 yılı Kasım ayından 1994 yılı Şubat ayına kadar, üç ay gibi kısa bir sürede inşa edildi. Bulunduğu konum ve dönemin savaş şartları nedeniyle çimento ve tuğla gibi inşaat malzemesi olmadığı için tamamen ahşaptan inşa edilen cami, bu özelliğiyle de ülkedeki nadide eserlerden biri.

Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu bünyesindeki 1’inci Kolordu mensubu Boşnak askerlerin yoğun çabalarıyla kış mevsiminde inşa edilen cami, 5 Şubat 1994 tarihinde ibadete açıldı.

Savaş döneminde 1’inci Kolordu Komutanlığını yürüten emekli Tuğgeneral Ziyad Ruyanats, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993-1994 yıllarında, İgman Dağı’nın civardaki Trnova, Foça ve diğer yerleşim yerlerinden gelen çok sayıda Boşnak’a evsahipliği yaptığını belirterek, ibadethaneleri olmadığından binlerce insanın günlük ibadetlerini açık havada yapmak zorunda kaldığına işaret etti.

Bu insanların, kardan ve yağmurdan etkilenmeden namaz kılacakları bir cami yapımı için kendisinden yardım talebinde bulunduklarını anlatan Ruyanats, tekliflerini kabul ederek caminin yapımına destek olma kararı aldıklarını söyledi.

 "İgman Dağı’nda o güne kadar hiçbir cami inşa edilmemişti" diyen Ruyanats, şunları kaydetti:

"O dönemde, yaklaşık 5 bin Boşnak huzurlu bir şekilde ibadet edebilecekleri bir yere ihtiyaç duyuyordu. Camiyi, tüm bu insanların ihtiyaçları için inşa ettik. Caminin inşa edildiği dönem, çok zorluydu. Yokluk, savaş ve kış vardı. Caminin inşasının büyük bir kısmında, Trnovalı Boşnak askerler çalıştı. İgman Camisi, insanların ihtiyaçları nedeniyle ortaya çıktı."

 

-"Cami, insanlara güç veriyordu"

 

Caminin inşa edildiği dönemi unutamadığını anlatan Ruyanats, caminin o dönemde İgman’da inşa edilen yapılardan sadece biri olduğunu, İgman Dağı’nın savunması sırasında insanların ihtiyaçlarına göre toplam 720 yapı inşa ettiklerini söyledi.

"İgman Camisi, tüm inşa ettiklerimizi düşündüğümüzde küçük bir yapı" diyen Ruyanats, "Ancak manevi anlamda çok önemli bir yapıydı. Bu cami insanlara güç veriyordu. İnsanlar, caminin bulunduğu alandan, terk etmek zorunda kaldıkları evlerini izliyorlardı. Bu camide, yeniden evlerine geri dönmek için dua ediyorlardı" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 120 metrekare büyüklüğündeki bu nadide eser, bugün ibadete kapalı olmakla birlikte, her yıl Ağustos ayının ilk cuma günü, ülkenin farklı kesimlerinden binlerce insanın buluşma adresi oluyor. Öte yandan, Saraybosna Kanton hükümetinin 2011 yılında aldığı kararla, cami Anıtlar Vakfı’nın koruması ve idaresi altına alındı.

Kaynak:Haber Kaynağı