"Bosna Kasabı" Mladic'in soykırımdan suçlu bulunması

"Bosna Kasabı" Mladic'in soykırımdan suçlu bulunması

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic:- "Bu karar, kurbanların ailelerine huzur getirecek"- Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik:- "O (Ratko Mladic) imkansız koşullarda ordumuza komuta etti, kendi halkının bağımsızlığını korudu, savund

SARAYBOSNA (AA) - Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY), "Bosna Kasabı" olarak bilinen eski Sırp komutan Ratko Mladic hakkında verdiği müebbet hapis cezası, Boşnak ve Sırp siyasiler tarafından değerlendirildi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic yaptığı açıklamada, 1992-1995 yılları arasındaki savaşta Sırp askerlerin komutanlığını yapan Mladic'e verilen cezanın, savaş suçlarının er ya da geç karşılığını bulacağının yeni bir kanıtı olduğunu söyledi.

"Bosna Kasabı"na verilen cezanın, öldürülen binlerce masum sivili geri getirmeyeceğini vurgulayan Zvizdic, "Ancak bu karar kurbanların ailelerine huzur getirecek." ifadesini kullandı.

Kararın uzun vadede tüm bölgenin geleceği için önemine işaret eden Zvizdic, eski Yugoslavya'nın savaş tarihinin kanıtlar ve Lahey'deki mahkemenin verdiği hükümler baz alınarak yazılacağını söyledi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Mladen İvanic ise bugüne kadar Boşnaklara 41,5 yıl, Hırvatlara 166 yıl, Sırplara ise 5 müebbet ve 758 yıl hapis cezası vermiş bir mahkemeden farklı bir karar beklemediğini ifade etti.

Sırplara yönelik olumsuz yaklaşımın sürdüğünü savunan İvanic, ICTY'nin adalet değil, siyaset dağıtan bir mahkeme olarak anılacağını söyledi.

Eski Sırp komutan Mladic'e destek olmaktan hiçbir zaman vazgeçilmemesi gerektiğini kaydeden İvanic, özellikle temyiz aşamasında kendisine azami destek olunması gerektiğini ifade etti.

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik de kararın "şaşırtıcı olmadığını" ifade etti.

Ayrılıkçı söylemleri ile sürekli gündeme gelen Dodik, düzenlediği basın toplantısında, kararın Sırp halkının gözünde Mladic'in bir "kahraman ve vatansever" olduğu duruşunu daha da güçlendireceğini ifade etti.

Mladic'in Sırp halkı için her zaman bir kahraman olduğunu kaydeden Dodik, "O imkansız koşullarda ordumuzu komuta etti, kendi halkının bağımsızlığını korudu, savundu." ifadesini kullandı.

- Sırbistan ne dedi?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de karara ilişkin değerlendirmesinde, Mladic davasının nasıl sonuçlanacağının herkesçe bilindiğini, tüm Sırbistan vatandaşlarına "geleceğe bakmaları" tavsiyesinde bulundu.

Vucic, "Tüm vatandaşlarımızı geleceğe bakmaya, bölge barışını ve istikrarını nasıl koruyacağımızı düşünmeye ve geçmişin gözyaşları içinde boğulmamaya çağırıyorum." ifadesini kullandı.

Sırp lider, Sırbistan'ın tüm diğer halkların kurbanlarına saygı duyduğunu ancak "Sırp gözyaşının anne-babasız olduğunu" ifade ederek, herkesin bölge barışına ihtiyaç duyduğunu ve savaşın bir daha tekrarlanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, daha önce de Srebrenitsa soykırımı konusundaki olumlu tutumu ile tanınan Sırbistan'daki Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Cedomir Jovanovic ise kararın kurban yakınlarını ve savaş mağdurlarını kısmen memnun edeceğini söyledi.

Hiçbir cezanın yitirilen canları geri getirmeyeceğini, acıları azaltmayacağını kaydeden Jovanovic, 1990'lı yıllardaki savaş çılgınlığının en önemli sembollerinden birinin de bugün müebbet hapse mahkum edilen Mladic olduğunu ifade etti.

Jovanovic, kararın nefret söylemleri ve çatışmalara değil, tüm bölgede barışçıl bir politika inşa edilmesine vesile olması temennisinde bulundu.

- Karar

ICTY, bugünkü karar duruşmasında "Bosna Kasabı" olarak bilenen Mladic hakkında "insanlığa karşı suçlar işlemek", "soykırım yapmak" ve "savaş kanunlarını ihlal etmek" suçlarından müebbet hapis cezası verdi.

Mladic, iddianamedeki 11 maddenin 10'unda suçlu bulundu. Eski Sırp komutan sadece iddianamenin ilk maddesinde yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica şehirlerinde de "soykırım suçu işlendiği" maddesinden hüküm giymedi.

Mladic, "soykırım" suçunun yanı sıra "insanlığa karşı suçlar" başlığı altındaki sürgün, yok etmek, öldürmek, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemler suçlarından, ayrıca "savaş kanun ve geleneklerini ihlal etmek" başlığı altında öldürmek, terör, sivillere karşı hukuka aykırı saldırılar ve esir almak suçlarından sorumlu tutuldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :