Bosna Hersek'teki yerel seçim

Bosna Hersek'teki yerel seçim

Merkez Seçim Kurulu, 2 Ekim'de yapılan yerel seçimin resmi sonuçlarını açıkladı- Uzun süre belirsizliğin yaşandığı Srebrenitsa'da Sırp aday Mladen Grujicic kazanırken, çıkan kavga nedeniyle iptal edilen Stolac'taki seçime ilişkin karar ilerleyen günlerde

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Merkez Seçim Kurulu (CIK), 2 Ekim'de yapılan yerel seçimin resmi sonuçlarını açıkladı.

CIK üyeleri, bugünkü olağanüstü oturumda seçim sonuçları oy birliği ile onaylarken, siyasi parti, ittifak ve bağımsız adayların üç gün içinde resmi sonuçlara itiraz hakkı bulunduğu bildirildi.

Ülkenin doğusundaki Srebrenitsa'nın Boşnak adayı Camil Durakovic, daha önce yaptığı açıklamada, Srebrenitsa'daki seçimde yasalara uygunsuz hareket edildiğini savunarak, seçimin iptalini isteyeceğini açıklamıştı.

CIK tarafından onaylanan sonuçlara göre, Srebrenitsa'daki Sırp belediye başkan adayı Mladen Grujicic, Boşnak aday Durakovic'in 773 oy önünde seçimi kazandı.

Öte yandan, seçim günü Boşnak belediye başkan adayı ile belediye seçim komisyonu yetkilisi arasında çıkan kavga nedeniyle iptal edilen Stolac şehrindeki seçime ilişkin kararın ilerleyen günlerde verileceği, seçimlerin iptalinin onaylanması durumunda 14 gün içinde bu belediyedeki yeni seçim tarihinin belirleneceği ifade edildi.

Bu arada, yerel seçimde ülkenin kuzeyindeki Velika Kladusa'da İşçi Partisi'nden aday olan savaş suçlusu Fikret Abdic de seçimi kazanarak, dört yıllığına belediye başkanı seçildi. 1992-1995 yılları arasındaki savaşta, Sırp askeriyle beraber Boşnaklara yönelik savaş suçu işleyen Abdic, 15 yıl hapse mahkum edilmiş, cezasının üçte ikisini tamamlandıktan sonra 2012 yılında serbest kalmıştı.

- Boşnak koalisyonu 32 belediye aldı

Resmi sonuçlara göre, ülkedeki iki büyük Boşnak partisi SDA ile Daha İyi Gelecek Birliği (SBB) arasındaki koalisyon, ülkede genelinde 32 belediyede kazanırken, onları 31 belediyede seçimi kazanan Sırp Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) ve 16 belediyede kazanan Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) izledi.

9 belediyede ise başkanlığı bağımsız adaylar kazandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :