Bosna Hersek'in nüfusu azalıyor

Bosna Hersek'in nüfusu azalıyor

"Horizont 2024" Ekonomik ve Sosyal Gelişim Birliği tarafından hazırlanan raporda, ülke nüfusunun her yıl ortalamam 12 bin 500 azaldığı kaydedildi

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in nüfusu her yıl ortalama 12 bin 500 azalıyor.

"Horizont 2024" Ekonomik ve Sosyal Gelişim Birliği tarafından başkent Saraybosna'da düzenlenen "Nüfusun azalımı tehdidi" konulu toplantıda, ülke nüfusunun azalması konusu ve buna neden olan faktörler ele alındı.

Birliğin hazırladığı raporda, Bosna Hersek nüfusunun 2012 yılında beri negatif eğilim gösterdiğine işaret edilirken, nüfusun her yıl ortalama 12 bin 500 azaldığı kaydedildi.

Nüfusun azalmasının başlıca sebeplerinden biri olarak ülkedeki kötü sosyo-ekonomik şartlar gösterilirken, buna bağlı olarak aile kurma ve çocuk sahibi olma oranının da önemli ölçüde düştüğü ifade edildi.

"Horizont 2024" Ekonomik ve Sosyal Gelişim Birliği Genel Sekreteri Deyan Radmiloviç, Bosna Hersek İstatistik Ajansı'nın verilerine göre ülke nüfusunun 2012 yılından beri negatif eğilim gösterdiğine işaret ederek, doğum sayısındaki düşüş ve göç eden vatandaşlar nedeniyle nüfusun her yıl ortalama 12 bin 500 azaldığını kaydetti.

- "Yılda 2 bin kadın kürtaj yaptırıyor"

Toplantıda, nüfusun azalmasının doğum oranıyla paralellik gösterdiğine işaret edilirken, nüfusun azalımını etkileyen en önemli faktörlerden birinin de kürtaj olduğu kaydedildi.

Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Vahidin Katitsa, kürtajın "aile" kavramını son derece kötü etkilediğine dikkati çekerek, kadınların genellikle ekonomik sıkıntılar nedeniyle kürtajı çare olarak gördüklerini söyledi.

Resmi rakamlara göre yılda 2 bine yakın kadının kürtaj yaptırdığını ifade eden Katitsa, kürtajın henüz reşit olmayan genç kızlarda da görülmeye başladığını ifade etti.

Katitsa, son dönemde kadınların iş hayatında daha aktif yer almak istediklerini ve bu nedenle daha geç yaşta evlenmeye karar verdiklerini belirterek, bunun da doğum oranını düşüren bir faktör olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı