Bosna Hersek Eğitim Bakanları İstanbul'da

Bosna Hersek Eğitim Bakanları İstanbul'da

Yunus Emre Enstitüsü'nün yürüttüğü "Tercihim Türkçe" projesi kapsamında Bosna Hersek Eğitim Bakanları ve okul müdürleri İstanbul’a geldi

İSTANBUL (AA) - Yunus Emre Enstitüsü'nün yürüttüğü "Tercihim Türkçe" projesi kapsamında Bosna Hersek Eğitim Bakanları ve okul müdürleri İstanbul’a geldi.

 Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe aracılığıyla ülkeler arasında gönül köprülerini güçlendirerek pekiştirmek ve geliştirmek amacıyla "Tercihim Türkçe" projesi kapsamında, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle Bosna Hersek Eğitim Bakanları ve okul müdürlerini İstanbul'da ağırladı. 

Bosna Hersek Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic başkanlığındaki heyet, İstanbul’un tarihi ve kültürel yerlerini gezdikten sonra Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ile yemekte bir araya geldi.

Dilberoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunus Emre Enstitüsü'nün, yaptığı çalışmalarla geniş kitlelere ulaştığını söyledi.

Enstitü çalışanlarının, Bosna'daki ekonomik ve siyasi şartların ne durumda olduğunu bilerek hareket ettiğini anlatan Dilberovic, "Onların aslında işi dil öğretmek, kültür tanıtımında bulunmak, tarihi anlatmak. En alttan başlayarak belediyeler, kantonlar, federasyon ve devletin bütün kademelerinde etkili olarak, bazı aktivitelerde bulunmaktadırlar. Bosna Hersek'te kültürel yapı kapasitenin artırılması için alt yapıya önem verilmesi gerekiyor. Yunus Emre Enstitüsü, Bosna Hersek'in şu anda içinde bulunduğu reformlar çerçevesinde bize bu konu en fazla destek olan kurumlardan biri" diye konuştu. 

Dilberovic, Bosna Hersek'te 6 binden fazla çocuğun Türkçe'yi ikinci dili olarak öğrendiğini, Yunus Emre Enstitüsü'nün hem federasyon hem de yedi kanton eğitim bakanlığıyla iş birliği protokolüne sahip olduğunu belirtti. 

Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi anlamında Yunus Emre Enstitüsü'nün önemli rol oynadığını kaydeden Dilberovic, "Hem bakanlığım hem de yedi kanton eğitim bakanlığıyla Yunus Emre Enstitüsü arasındaki ilişkilerin, bu iki ülke arasındaki ilişkilere ne kadar etkili olduğunu anlatmak bizim için en büyük zevklerden biri. Bunun daha fazla her geçen gün artırılacağının müjdesini verebilirim" ifadelerini kullandı. 

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de yurt dışında ilk merkezi Saraybosna'da açtıklarını söyledi. 

Bosna Hersek'te 6 yıl boyunca çok sayıda sergi, seminer, eğitim faaliyeti ve el sanatları kursu açtıklarını aktaran Develi, Türkçe öğretme çalışmalarının da yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade etti.

Bosna Hersek'te halkın Türkçe'ye büyük ilgi gösterdiğine dikkati çeken Develi, Türkçe'nin Bosna'da ikinci yabancı dil statüsü aldığında belirtti. 

Develi, birçok Bosna Hersekli genci yaz okulu vesilesiyle Türkiye'ye getirdiklerini belirterek, "Onların Türkiye'yi daha yakından tanımalarını, Türkiye'de kendi yaşlarında arkadaşlar edinmelerini sağlıyoruz. Bu iki ülke arasındaki aslında her alandaki ilişkileri destekleyici bir çabalar bütünüdür. Bunun meyveleri de görünüyor. Saraybosna bizi daha yakından tanıyor, temeli yüzyıllar öncesine dayanan dostluğumuz böylece pekişiyor, geleceğe daha güçlü bir şekilde gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.   

Bosnalı eğitimciler, 1 Kasım'a kadar İstanbul'daki çeşitli okulları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, Türk eğitim sistemi hakkında bilgi edinecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı