Borsa Ramazan'da yükseliyor

Borsa Ramazan'da yükseliyor

Borsa İstanbul’un son 30 Ramazan ayının 20’sini artış ile tamamlarken 10’unu azalış ile tamamladı.

Ramazan ayı boyunca Bist 100 endeksinin performansı merak konusu olurken Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör “Borsa İstanbul’un, 1988 yılından 2016 yılına kadar 30 Ramazan ayının 20’sini artış ile tamamlanırken 10’nu azalış ile tamamladığını ifade etti.

Gözgör, Ramazan ayında öne çıkan bazı sektörlerinde yer aldığını bu sektörlerin başında gıda ve perakende olduğunu sözlerine ekledi.

Son 30 Ramazan'ın 20’si yükselişte

Borsa’nın 1988 yılından itibaren Ramazan performansına bakıldığında  genel anlamda olumlu bir görüntü sergilediğini ifade eden Gözgör sözlerine şöyle devam etti:

"Borsa İstanbul, 1988 yılından 2016 yılına kadar 30 Ramazan ayının 20’sini artış ile tamamlanırken 10’unu azalış ile tamamladı. Getiri anlamında zaman zaman ciddi yükselişler olsa da bu yükselişleri veya düşüşleri mevcut yılın durumuna göre açıklamak daha uygun olabilir. Ancak, genel anlamda Ramazan ayını Bist 100 endeksi pozitif geçiriyor. Yıl başından bu yana Bist 100 endeksinin hali hazırda yaklaşık yüzde 25 yükseldiğini hatırlamak isteriz. Önemli yükselişler gerçekleştiren Bist 100 endeksinin bunu Ramazan ayında da sürdürüp sürdüremediği takip edilecek.

Gıda ve perakende sektörü ön plana çıkıyor

Ramazan ayında öne çıkan bazı sektörlerinde yer aldığını söyleyebiliriz. Bu sektörlerin başında gıda ve perakende geliyor. Bu sektör hisselerinde genel anlamda hareketlilik yaşanırken, genel olarak Ramazan ayı öncesinde sektörün hisselerinde hareketlilik başlıyor. Aynı zamanda meşrubat ve içecek hisseleri de ön plana çıkmayı başarabiliyor. Borsa İstanbul’un geçmişe dönük performansı olumlu olsa da 2017 yılının Ramazan ayını performansı mevcut görüntüye göre değerlendirmekte fayda olabilir. Önemli psikolojik seviye olan 100 bin seviyesine yaklaşmış olan Bist 100 endeksi yer alıyor. Küresel piyasalar odaklı gelişmelerin yoğun olduğu haziran ayında endeksin performansını belirleyecek önemli gelişmeler yer alıyor."