Borsa İstanbul'un işgali davası

Borsa İstanbul'un işgali davası

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin 15 sanığın yargılanmasına devam ediliyor

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin 15 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşması başladı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Alibey Spor Salonu'ndaki duruşmaya, 6 tutuklu sanık, 7 tutuksuz sanık ile taraf avukatları, müştekiler ve izleyiciler katıldı.

Mahkemeye gelen evraklar okunduğu duruşma, tanıkların beyanlarıyla sürüyor.

- İddianameden

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından, 1'i firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında hazırlanan 270 sayfalık iddianamede, olaylar sırasında şehit edilen polis memuru Mehmet Şevket Uzun ile Fatih Satır'ın "maktul", yaralanan 46 kişinin "mağdur", 7 vatandaş ile Borsa İstanbul da "müşteki" olarak yer alıyor.

Darbe girişimi akşamı saat 23.50 sıralarında Sarıyer İstinye'deki İstanbul Borsası'na iki askeri araçla gelen sanıklarca gerçekleştirilen işgalin anlatıldığı iddianamede, tutuklu sanıklar eski Binbaşı Ahmet Baykal, Astsubay Seyit Ali Şahin ve firari şüpheli eski Binbaşı Murat Çelik'in, "cebir ve şiddet kullanarak Anayasa'yı ihlal ve TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez, bir suçu gizlemek maksadıyla 2 kişiyi kasten öldürme suçundan da ikişer kez olmak üzere beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

İddianame, bu sanıkların ayrıca 3 kez "mala zarar verme" suçundan 1 yıldan 9 yıla, 2 kez "kamu malına zarar verme" suçundan 2 yıldan 8 yıla, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, "bir suçu gizlemek maksadıyla 46 kişiyi "kasten öldürmeye teşebbüs etmek" suçundan 897 yıldan bin 380 yıla kadar olmak üzere toplam 907 yıl 6 ay ile bin 412 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Diğer sanıklardan farklı olarak "silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek"le suçlanan sanıklar askeri öğrenci ve erler Emre Sözer, Fatih Yılmaz, Hasan Yürek, Muhammed Atasoy, Muhammed Furkan Kenger, Murat Fırat, Muzaffer Bardakçı, Orhan Baz, Ramazan Korkmaz, Serhat Kalyüncü, Veysel Çınarbaş ve Zafer Öztan'ın da aynı suçlardan beşer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 907 yıl 6 ay ile bin 412 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :