Borsa İstanbul'un işgali davası​

Borsa İstanbul'un işgali davası​

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, biri polis 2 kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin, 1'i firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında tan

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde, biri polis 2 kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı, Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin, 1'i firari 9’u tutuklu 15 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması tamamlandı

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada tanık olarak SEGBİS aracılığıyla dinlenen Serdar Soy, yüzbaşı rütbesiyle TSK’da görev yaptığını söyledi.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında evinde olduğunu ve sanık askeri öğrenci Emre Sözer’in kendisini aradığını söyleyen Soy, "Bana kendilerinin bir binbaşının emir komutası altında Borsa İstanbul’a getirildiklerini söyledi. Binbaşının kendilerine 'gerekirse halka ateş açmalarını' emrettiğini bana söyledi. Ben de Emre’ye 'Bu kanunsuz bir olay, halka ateş etmeyin. Hiç tereddüt etmeden gerekirse arkadaşlarınla bir ol, binbaşıyı etkisiz hale getirin' dedim. Beni daha sonra yine arayarak polise teslim olduklarını söyledi. Ben de görevime döndükten sonra bunları rapor ettim." ifadelerini kullandı.

Tanık polis memuru Kubilay Ateş de kendilerinin 15 Temmuz günü akşam saatlerinde İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldıklarını söyledi.

Sarıyer’in giriş çıkışlarında ve Huber Köşkü gibi hassas noktalarda güvenlik önlemi aldıklarını aktaran Ateş, "Borsa İstanbul’un oraya bir tank girdiği anonsu duyduk. Yollar kapalı olduğu için motosiklet istedik ve Borsa İstanbul’a geçtik. Vatandaşlar da yürüyüşe geçmişti, hemen ilçe emniyet müdürümüzle beraber hareket ettik. Vatandaşlar Enka Spor Tesisleri’nden alışveriş merkezinin oraya doğru bayraklarla yürüyüş halindeydi. Biz siper halinde ilerlerken vatandaşların yürüyüş yönüne doğru ateş sesi geldi" şeklinde beyanda bulundu.

Borsa İstanbul’un giriş kapısına geldiklerinde bariyer dolayısıyla içeri giremediklerini anlatan Ateş, kapıda güvenlik görevlilerinin olmadığını ifade etti.

- "Vatandaşlara durmadan ateş ettiler"

Kapıda askerlerin geldiği ZPT ve üstünde ağır makineli silah bulunduğunu ifade eden Ateş, şunları kaydetti:

"Bize doğru uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Bizim orası aydınlıktı, onlar biz, görüyordu ama biz göremiyorduk. Bariyeri geçmek istiyorduk ama karşımızda askeri araç ve üzerinde ağır silah vardı. O sırada TOMA geldi. Vatandaşlar ateş açıldığı için TOMA’nın arkasına geçti. O sırada vatandaşlarımızdan yaralananlar oldu. Bazılarını yoldan geçen araçlara, bazılarını ambulansla hastaneye gönderdik. İlçe emniyet müdürümüz, içeridekilere 'teslim olun' anonsu yaptı. Ateşin nereden geldiğini bir türlü göremedik, karşı taraf karanlıktı çünkü. Yüksek yerden ateş açılabildiğini tahmin ediyorduk. Bizim ve vatandaşların hareketini görerek ateş ediyorlardı. TOMA’ya doğru da ateş açıldı. Özel harekat timi geldi. Shortland ile de geçemedik bariyerleri. Vatandaşa doğru gece boyunca durmadan ateş ettiler"

Bazı askerlerin kendilerine gelerek teslim olduğunu söyleyen Ateş, Borsa İstanbul ve mahalle içinde arama yaptıklarını, gözaltına aldıkları sanıkları emniyete götürdüklerini söyledi.

Tanıkların dinlenilmesinin tamamlanmasından sonra taleplerle ilgili görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu bir kısım müştekilerin davaya katılma talebinin kabul edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, katılma taleplerinin kabulüne karar vererek, avukatı bulunmadığı için savunması alınamayan tutuklu sanık Ahmet Baykal’ın savunmasının alınabilmesi için duruşmayı yarına erteledi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :