Borçlar, gelirler, gereksiz harcamalar, usulsüz ödemeler...İŞTE KONYASPOR’UN DENETİM RAPORU!

Borçlar, gelirler, gereksiz harcamalar, usulsüz ödemeler...İŞTE KONYASPOR’UN DENETİM RAPORU!

Konyaspor Başkanı Hilmi Kulluk’un talimatıyla 2017-2018 sezonunun mali denetimi yaptırıldı. Raporda bazı usulsüz harcamalar, yüksek danışmanlık ücretleri ve yapılan yanlış transferlerden dolayı ödenen yüksek ücretler dikkat çekti

Konyaspor Başkanı Hilmi Kulluk’un talimatıyla 2017-2018 sezonunun mali denetimi yaptırıldı. Memleket Spor’un ulaştığı ve kulübün tüm hesaplarının ayrıntılı olarak incelendiği raporda bazı usulsüz harcamalar, yüksek danışmanlık ücretleri ve yapılan yanlış transferlerden dolayı ödenen yüksek ücretler dikkat çekti. Hilmi Kulluk döneminde kâra geçildiği buna rağmen Konyaspor’un halen 45 milyon 423 bin lira borcu olduğu belirtildi.

iste-konyasporum-(1).jpg

 

 

Konyaspor’da Haziran ayında yapılan genel kurul sonrası Fatih Yılmaz’dan görevi devralan Hilmi Kulluk Yönetimi, önceki dönemin mali tablosunun tüm ayrıntılarıyla ortaya konulmasını istedi. Dernek tüzüğünün 35. maddesinde verilen görev ve yetkiye dayanarak denetleme kurulu tarafından hazırlanan raporda, Fatih Yılmaz dönemi yani 2017-2018 sezonunda yapılan tüm harcamalar ve elde edilen gelirler Denetleme Kurulu Üyesi Mali Müşavir Gökhan Kemal Uysal tarafından tek tek incelendi.

iste-konyasporum-(2).jpg

 

img374.jpg

 

 

USULSÜZ HARCAMALAR

>> Denetleme sonucu hazırlanan raporda vergi kanunlarına uygun olarak belge ve kayıtların tutulduğu, gelir ve gider karşılıklarının birbirine uyduğu ancak mal ve hizmet alım-satımıyla ilgili usul hataları tespit edildiği vurgulandı.

>> Belli büyüklüğün üzerindeki ödemelerin incelenmesi sonucu, deplasman organizasyonlarındaki taşıma işini yapan firmanın faturalarda ayrıntı belirtmediği, “Eskişehir deplasman organizasyonu” adı altında düzenlenen faturalarda kaç kişinin kaç TL’den taşındığının belirtilmediği bilgisine yer verildi.

>> Aynı şekilde özel güvenlik hizmeti veren şirketin de faturalarda KDV tevkifatı yapmadığı, kaç kişiyle güvenlik hizmeti verildiğini belirtmediği ve ücret artışında yönetim kurulu kararı alınmadan işlem yapıldığı vurgulandı.

>> Usulsüz yapılan harcamalarla ilgili özellikle organizasyon giderleri dikkat çekiyor. Bir organizasyon firmasına, fatura ekinde hiçbir belge ve bilginin yer almamasına karşın 27 bin 730 TL’lik tutarın satın alma tarafından onaylanarak ödeme yapıldığı belirtildi.

>> Benzer şekilde bir turizm şirketine fatura ekinde hiçbir belge ve bilgi olmamasına karşın konaklama ve hizmet bedeli olarak 89 bin 91 TL tutarlı ödeme yapıldığı bilgisine yer verildi.

>> Raporda bir mobilya firmasına 221 bin 536 TL karşılığı ofis mobilyası faturası düzenlendiği, bu yüklü alım için yönetim kurulu kararının olmadığı kaydedildi.

>> Raporda ayrıca  “Konyaspor Kulübü gider bildirim formu” adı altında çalışanlar ve izleme komitesinin harcamalarının giderleştirildiği, harcamalar içerisinde kişiler adına düzenlenen belgeler olduğu belirtildi.

 

img375-copy.jpg

img376-copy-copy.jpg

 

REKLAM FİRMASINA 844 BİN TL DANIŞMANLIK ÖDEMESİ

İnceleme raporunda danışmanlık ve hizmet ödemeleri kapsamında, Konya merkezli reklam şirketine Ocak-Haziran 2018 döneminde 844 bin TL  ödeme yapılması dikkat çekti. Raporda ayrıca hukuk danışmanlığı için 75 bin TL, bağımsız denetim için ise 13 bin 500 TL ödendiği bilgisi yer aldı.

 

TARAFTAR DERNEĞİNE YAPILAN ÖDEMELER

Raporda dikkat çekilen bir başka harcama usulsüzlüğü ise Konyaspor’un bir taraftar derneğiyle ilgili.  Raporda bir firmaya 31.01.2017 tarihinde mutfak malzemeleri şeklinde düzenlenmiş 40 bin TL’lik fatura ödemesi yapıldığı, proforma faturanın taraftar derneğine düzenlendiği, mutfak malzemesi işinin söz konusu taraftar derneğine yapıldığı ancak yönetim kurulu kararı bulunmadan bu rakamın kulüp tarafından ödendiği bilgisine yer verildi. Yine bir tekstil firmasına ham bez bedeli olarak 25 bin 500 TL’lik ödeme yapıldığı, ayrıntı olarak taraftar derneğinin afiş bedeli yazıldığı raporda belirtildi.

 

TRAFİK CEZALARINA 10 BİN TL

Raporda dikkat çeken bir diğer husus ise araç ceza ödemeleri oldu.  2018 yılı içerisinde çalışanların kullandığı araçlara kesilen 46 adet cezaya karşılık yaklaşık 10 bin TL trafik cezası ödendiği belirtildi.

 

BAZI FUTBOLCU ÖDEMELERİ

Abdurrezzak Traore’nin sakat olmasına rağmen 2 milyon 100 bin TL garanti ücret aldığının görüldüğü futbolcu ödemelerinde de icra ödemeleri, bazı futbolculara bonuslar gibi dikkat çekici ödemeler bulunuyor. 

 

GELİR VE GİDER DURUMU

Raporda kime, hangi tarihte, ne kadar para ödendiği kalem kalem belirtilirken, futbolcu transferlerine geçen yıl ödenen astronomik rakamlar da yansıdı. Fatih Yılmaz döneminde satış ve diğer gelirler olmak üzere 93 milyon 425 bin lira, Hilmi Kulluk döneminde ise 25 milyon 971 bin lira gelir elde edildiği, şu ana kadar ki gelir toplamının 119 milyon olduğu, Yılmaz döneminde 100 milyon 726 bin lira, Kulluk döneminde ise 10 milyon 631 bin lira gider olduğu kaydedildi.  

Önceki dönemde 2 milyon 134 bin, Kulluk döneminde de 1 milyon 85 bin olmak üzere 3 milyon 220 bin lira faiz gideri oluştuğu, toplam 981 bin lira da kambiyo zararı olduğu görüldü.  

Raporun sonunda Konyaspor’un 19 milyon liralık alacağı düşüldüğünde yaklaşık 26 milyon lira borcu olduğu, yeni dönemdeki gelir gider farkının 33 milyon 734 bin liraya yükseldiği, toplam borcun ise 45 milyon 423 bin lira olduğu belirtildi.

 

Denetleme raporundaki Ocak-Haziran 2018 dönemine ait bazı dikkat çeken gelir ve ödemeler ise şöyle:

 

SÖZLEŞME FESİH BEDELLERİ

Samuel Eto’o                                      8 milyon 274 bin TL

Patrick Eze                                         915 bin TL

Ali Çamdalı                                        543 bin TL

Muhammed Ak                                  291 bin TL

Riad Bajic                                           774 bin TL

Amortisman ve iptaller                     5 milyon 260 bin TL   

 

SÜPER KUPA MAÇI HASARI

Samsun Gençlik Spor İl Müdürlüğü   600 bin TL

 

DANIŞMANLIK VE REKLAM ÖDEMELERİ

Konya merkezli reklam şirketi            844 bin TL

Hukuk danışmanlığı                           75 bin TL

Bağımsız Denetim                             13 bin 500

 

STADYUM REKLAM GELİRLERİ

Spor Toto                                           7 milyon TL

Konya Çimento                                  1 milyon TL

 

THY FORMA REKLAMI GELİRİ            235 bin TL

İSİM HAKKI GELİRİ                             1 milyon 950 bin TL

ANA SPONSORLUK GELİRİ (ATİKER)  1 milyon 750 bin TL (yarım sezon ücreti)

MENAJERLİK GİDERLERİ                    4 milyon 304 bin TL

TRAFİK CEZALARI                               9 bin 968 TL

 

EN YÜKSEK BORÇ KALEMLERİ

Faktoring (finans)                              19 milyon 681 bin TL

Verilen çek ve ödeme emirleri         14 milyon 606 bin TL

Gelir Vergisi                                       2 milyon 463 bin TL

Başakşehir Futbol Kulübü                  1 milyon 236 bin

Vergi Yapılandırma borçları              1 milyon 135 bin TL

Tekstil Firması                                    662 bin 345 TL

Beşiktaş Futbol AŞ                              637 bin 707 TL

Konbeltaş AŞ                                      457 bin 975 TL

Eski yönetici                                       355 bin TL

Özel Güvenlik                                     287 bin TL

Bazı futbolculara borçlar                   286 bin 312 TL

KDV borçları                                      275 bin TL

Menajerlik Firması                            253 bin 194 TL

Turizm firmaları                                215 bin TL

SGK Primi                                           194 bin TL

İstanbulspor AŞ                                  175 bin TL

Eski yönetici                                       100 bin TL

Eski yönetici                                       100 bin

Eski yönetici                                       98 bin TL

 

peki.jpg

PEKİ ÖNCEKİ DÖNEMLER NE DURUMDA?

2018 yılına ait Fatih Yılmaz başkanlığındaki döneme ait hesapların incelendiği raporda Ahmet Şan ve önceki dönemlere ait hesaplarla ilgili bir inceleme yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

Konya spor kamuoyu, başta Ahmet Şan dönemi olmak üzere geçmişe dönük tüm hesapların “bağımsız” denetmenlerce incelenip  tüm detayların kamuoyuyla açık ve şeffaf bir şekilde paylaşılmasını istiyor.

 

www.memleket.com.tr

Etiketler :