Bolu'daki heyelan

Bolu'daki heyelan

Bolu Valisi Baruş:- "İnşallah önümüzdeki yaz sonuna kadar buradaki vatandaşlarımızı konut sahibi yapacağız ve yeni yerlerine taşınmalarını sağlayacağız"

BOLU (AA) - Bolu Valisi Aydın Baruş, Göynük ilçesine bağlı Himmetoğlu köyünde meydana gelen heyelana ilişkin, "İnşallah önümüzdeki yaz sonuna kadar buradaki vatandaşlarımızı konut sahibi yapacağız ve yeni yerlerine taşınmalarını sağlayacağız." dedi.

Vali Baruş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Aralık Salı günü Göynük ilçesine bağlı Himmetoğlu köyünde bir maden sahasında üzücü bir heyelanın meydana geldiğini, ilk anda kaymakamın olay yerine gittiğini, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin köye giderek incelemelerde bulunduğunu anımsattı.

AFAD tarafından hazırlanan teknik rapor neticesinde heyelanda 5 kişiye ait 6 konutun etkilendiğinin tespit edildiğini aktaran Baruş, "Bu konutlar olayın başından itibaren acil olarak tahliye edildi. Çok şükür vatandaşlarımızın can emniyetine ihlal eden bir durum meydana gelmedi ancak tabii ki maddi kayıpları var. Bu maddi kayıpların giderilmesi noktasında da vatandaşımızın her türlü hukuki hakkını takip ediyoruz. Kaymakamımız, santralin görevlileriyle görüşerek bu vatandaşlarımıza konut temin edilmesi noktasında gerekeni yaptılar. Dolayısıyla vatandaşlarımızın acil konut ihtiyacı giderilmiş durumda." şeklinde konuştu.

Baruş, Göynük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayda kusuru bulunanlar hakkında gerekli tahkikatın yürütüldüğünü belirtti.

Vatandaşları zor durumda bırakmayacaklarına vurgu yapan Baruş, "Olay meydana geldikten sonra kazı çalışması durduruldu. AFAD ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri orada hasar tespit çalışmasını yaptı. Yarın da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden teknik yetkililer gelerek, olay yerinde incelemeler yapacaklar." ifadelerini kullandı.

Vali Baruş, hasar gören 6 evin arkasında 5 konut daha bulunduğuna değinerek, kesinlikle kazı çalışmasının konutlara doğru devam ettirilmemesi gerektiğini, bu noktada gerekli tedbirlerin alınacağını vurguladı.

Baruş, işletme tarafından kamulaştırılan alan içerisindeki vatandaşların konut sahibi olmasına yönelik projenin hazırlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda 93 hak sahibi belirledik. Kamulaşma sahasında mülkü kaldırılan 56 vatandaşımızla birlikte bulunduğu mahalleden yeni mahalleye taşınmak isteyen 37 vatandaşımız için toplam 93 konut yapacağız belirlediğimiz alana. Bu alan yaklaşık 156 dönümlük bir alan. Türkiye Kömür İşletmeleri'nden çok küçük bir bedelle köy muhtarlığına alındı. Proje çalışmaları bitme aşamasına geldi. İnşallah bahar aylarında öncelikle kamulaştırılmış alanda kalıp da taşınması gereken vatandaşlarımızın konutları yapılacak. Daha sonra da diğer köylülerimizin konutları yapılacak. Vatandaşlarımız köylerinden ayrılmak zorunda kalmayacaklar.

Bizim için esas olan vatandaşlarımızın o köyde yaşamaya devam etmesi. İnşallah önümüzdeki yaz sonuna kadar buradaki vatandaşlarımızı konut sahibi yapacağız ve yeni yerlerine taşınmalarını sağlayacağız. Yeni konutlar da Göynük mimarisine uygun şekilde planlandı. Himmetoğlu köyümüze bağlı olan bir mahalle olacak. Vatandaşlarımız daha nezih bir ortamda, tehlikeden uzak bir şekilde yaşamlarına devam edecek."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :