• BIST 73.391
  • Altın 132,849
  • Dolar 3,5219
  • Euro 3,7585
  • Konya 3 °C
  • Erdoğan: Biliyorum yalnızım ama...
  • Meteoroloji uyardı: Kar yağışına dikkat!
  • 'Bordo bere' için rekor başvuru
  • Erdoğan: Biliyorum yalnızım ama...
  • Meteoroloji uyardı: Kar yağışına dikkat!
  • 'Bordo bere' için rekor başvuru

Boğaz Ağrısına Doğadan Çözümler

Ayşe Duran

Boğaz ağrısı kış aylarında peşimizi bırakmayan, can yakan bir rahatsızlıktır. Yutkunurken ve konuşurken bu ağrıyı hissetmemek mümkün değildir. Soğuk algınlığı, faranşit ve bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan bu ağrılar. Ağrının 2 günden fazla sürmesi halinde mutlaka doktorunuza muayene olmayı ihmal etmeyin.

 

Okaliptus çayı

Soğuk algınlığında boğaz yangısını giderici entiseptik, öksürüklerde balgam söktürücü özelliklerinden yararlanılır. Kapaklı bardakta 2 gram parçalanmış okaliptus yaprağı üzerine sıcak su ilave edilerek kapağı kapatılıp 5-10 dk demlenir ve içilir. Günde 2-3 defa tüketebilirsiniz.

Not: Hassas kişilerde bulantı, kusma ya da ishale yol açabilir.

 

Mayıs papatyası

Bir fincan ( 150 ml) taze kaynatılmış içme suyu içerisine 2 gram papatya çiçeği daldırılır. Bardağın üzeri kapatılarak 5-10 dk demlenmeye bırakılır ve içilir. Günde 3-4 defa yemeklerden sonra içebilirsiniz.

Boğaz yangıları için ayrıca; bir fincan içerisine 4-10 gram ( 2-5 poşet)  papatya çiçeği ve üzerine 100 ml taze kaynatılmış su ilave edilerek, demlenmeye bırakılır. Günde birkaç kere gargara yapılmalıdır.

Not: polen alerjisi olanlar papatya çayı tercih etmesin.

 

Zencefil çayı

Şikâyetin derecesine göre 0.25-1 gram zencefil çayı üzerine 1 fincan taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 20 dk bekletildikten sonra içilir. Boğaz ağrısı olanların dışında, kemoterapi gören kişilerde de gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Not: Hamilelikte zencefil miktarı günlük 1.5 gramın üzerine çıkarılmamalıdır. Safra salgılanmasını artırdığından, safra kesesi çıkarılmış olan kişilerde ( kolesistektomi) zencefil kullanılması arka-bel hizasında ağrılara yol açabilir.

 

Meyan kökü çayı

Meyan kökü içerisindeki glisirizin şekerden 50-60 misli daha tatlıdır. Bu nedenle, tek başına çay olarak içilmesi zordur. Ancak amaca uygun karışımlar içerisinde meyanın hem çayın tadını düzenlediği, hem de etkili bileşenlerin emilimini artırdığı bildirilmektedir. Bronşit çayı, gastrit çayı, müshil çayı gibi bitkisel çay karışımları içerisinde etkiyi destelemek üzere ilave edilimektedir. Yarım çay kaşığı ( 1.5 gram) toz edilmiş kök üzerine soğuk su ilave edilerek kaynayıncaya kadar ısıtılır.  10-15 dk demlendikten sonra tüketilir. Günde ortalama 5-15 gram kök tozu, yaklaşık olarak 200-600 mg glisirizine eşdeğerdir.

 

Kış Çayı

Malzemeler:

1 tatlı kaşığı ekinezya

1 tatlı kaşığı ıhlamur

½ ceviz büyüklüğünde zencefil

½ çay kaşığı meyan kökü

2 adet tane karabiber

 

Yapılışı: 250 ml su zencefil ve meyan kökü üzerine dökülüp kaynayıncaya kadar ısıtılır. Ocağın altı kapatılıp diğer malzemeler eklenir ve 10-15 dk demlenmeye bırakılır. Süzdükten sonra içerisine 1-2 dilim kabuklu limon ekleyerek tüketebilirsiniz. Şifa dolu, sağlıklı bir mevsim geçirmeniz dileğimle.

 

Diyetisyen Ayşe DURAN

Konya Özel Selçuklu Hastanesi

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
HACER YILMAZ
28 Kasım 2016 Pazartesi 09:44
09:44
Sayın hocam, değerli fikirlerinizi bizimle paylaştığınız için size minnettarız. Konya'mız için diyetisyenler arasında en çok sizi takdir ediyor, Allah'tan ömrünüz boyunca yar ve yardımcınız olması için dua ediyoruz.

Saygı ve sevgiler...
Danışanlarınız; Yılmaz Ailesi...
195.175.200.70
HACER YILMAZ
28 Kasım 2016 Pazartesi 09:44
09:44
Sayın hocam, değerli fikirlerinizi bizimle paylaştığınız için size minnettarız. Konya'mız için diyetisyenler arasında en çok sizi takdir ediyor, Allah'tan ömrünüz boyunca yar ve yardımcınız olması için dua ediyoruz.

Saygı ve sevgiler...
Danışanlarınız; Yılmaz Ailesi...
195.175.200.70
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim