Böbrek nakli beklerken Selçuk Tıp’ta çok riskli kalp ameliyatı oldu

Böbrek nakli beklerken Selçuk Tıp’ta çok riskli kalp ameliyatı oldu

İki yıldır böbrek nakli olmayı bekleyen 63 yaşındaki İsmet Yükseler, Selçuk Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Servisi'nde çok riskli bir kalp ameliyatı olarak sağlığına kavuştu.

20 yıldır kronik böbrek rahatsızlığı olan, diyaliz hastası İsmet Yükseler bundan iki yıl önce böbrek nakli olmaya karar verdi. Böbreği kendisine eşi Şerife Yükseler verecekti. 2016 yılında kalbe giden damarlarda daralma olduğu tespit edilince, stent takıldı böylece nakil süreci uzadı. 2018 yılının başından bu yana ise ağır bir grip geçirdiğini zanneden İsmet Yükseler, bir gün fenalaşınca acil servise gitti ve kalbinde enfeksiyon olduğunu öğrendi. Bunun yanı sıra enfeksiyondan etkilenen kalp kapağının da değiştirilmesi gerektiği ortaya çıktı. 
Yaşadığı Ereğli'den ağır enfeksiyonlu durumda Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edilen Yükseler, burada Enfeksiyon ünitesinde gördüğü 16 günlük tedavinin ardından Selçuk Tıp Kalp Damar Cerrahisi Servisi'nde bu sefer kalp kapağı ameliyatı oldu. Bu ameliyatı da oldukça başarılı geçen Yükseler şu sıralar Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde taburcu olacağı günü bekliyor. 
“ARAŞTIRARAK BURAYA GELDİK”
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan İsmet Yükseler, "Selçuk Tıp Fakültesi'ndeki Mustafa Büyükateş hocayı araştırarak buraya geldik. Bu konularda hastane olarak oldukça başarılı olunduğunu biliyorduk. Bu yüzden oldukça riskli olan bu ameliyata sanki apandisit ameliyatına girer gibi rahat bir şekilde girdim. Şu anda kalbimle ilgili sıkıntının geçtiğini öğrendim. Kendisine çok teşekkür ederim. Bir iki yıl içinde iyice toparlayıp böbrek nakli de olmak istiyorum" dedi. 
“BU HASTANE KONYA İÇİN BİR NİMET”
Selçuk Tıp Fakültesi'ndeki bütün birimlerin birbiriyle koordineli çalıştığını anlatan Yükseler şunları söyledi: "Hastanedeki Enfeksiyon, Nefroloji, Kalp-Damar ve Yoğun Bakım servisleri oldukça güzel ve koordineli olarak çalışıyor. Buradaki hocalar adeta şimşek gibi. Bence bu hastanenin burada olması Konya için bir nimettir. Bunun için ayrıca üniversitenin rektörü sayın Prof. Dr. Mustafa Şahin’e de teşekkür etmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 
“EŞİME BÖBREĞİMİ VERMEK İSTİYORUM”
Kendisinin ve kocasının memur emeklisi olduğunu belirten Şerife Yükseler ise, "Hastalığının ilk gününden beri eşimin yanındayım. Ona böbreğimi vermeyi istiyorum. İnşallah burada geçirdiği kalp ameliyatı sonrasında hızlıca toparlanınca en kısa zamanda böbrek naklini de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.
PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKATEŞ: “KALBİ İLERİ DERECEDE BÜYÜMÜŞTÜ”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi AD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Büyükateş ise şunları söyledi: “20 yıldır böbrek hastalığı nedeniyle takipte olan hastamız İsmet Yükseler iki yıldır boynundaki kateterden hemodiyaliz alıyormuş. Koroner arter hastalığı nedeniyle iki kez anjiyo yapılmış ve koroner damarlarına iki adet stent takılmış. Hastamız böbrek hastası olduğu için kendisine nakledilecek bir böbrek bulunmuş. Tam nakil yapılacağı günlerde aniden bir nefes darlığı başlamış. Hastamız 20 gün önce hastanemize yüksek ateş, üşüme, titreme ve ağır nefes darlığı ile baş vurmuş. Hastanemizde yapılan tetkikler sonucunda hastamızda aort kapağında enfeksiyon ve buna bağlı ciddi kapak yetmezlik saptandı. Kalbi aort kapak yetmezliğine bağlı ciddi boyutta büyümüştü. Kalp Damar Cerrahisi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Kardiyoloji Anabilim dallarının ortak konseyinde hastamızın durumu değerlendirildi. Hastamıza yoğun antibiyotik tedavisi başlandı. Kalp yetmezliği ile mücadele edildi. Enfeksiyon kontrol altına alınınca hastamıza ameliyat için son hazırlıklar yapıldı. Hastamızı ameliyata aldık. Hastanın ameliyatını ben ve ekibimiz gerçekleştirdik. Ameliyatta hastamızın kalbinin ileri derecede büyümüş olduğunu gördük. Aort kapağı enfeksiyon nedeniyle bozulmuştu. Kapakçıklarda “vejetasyon” adını verdiğimiz büyük enfeksiyon kitleleri vardı. Önce bu vejetasyonları tamamen temizledik. Sonra hasarlı kapağı çıkardık. Antibiyotikli solüsyonla kalbin içini defalarca yıkadık. Yapay kapak taktık. Ameliyatı başarı ile tamamladık ve İsmet beyi Kalp Cerrahisi Yoğun Bakıma aldık. Hastamızın kronik böbrek yetmezliği olması nedeniyle yoğun bakımda diyalizlerini yaptık. Genel durumu hızla düzelen hastamızı servise aldık. Tedavisi ve ameliyatı başarılı olan hastamız evine taburcu olacak düzeye geldi.”
BÜYÜKATEŞ: “AMELİYAT OLDUKÇA RİSKLİYDİ”
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Servisi’nin alanında bölgedeki en tecrübeli ve başarılı servislerden biri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Büyükateş, “Hastamızın ağır diyaliz hastası ve böbrek nakli bekliyor. Bu durumdaki bir hastanın kalp ameliyatına girmesi oldukça riskli kabul edilir. Ancak Selçuk Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Kalp Damar Cerrahisi’ndeki tecrübesi sayesinde hastamızın ameliyatı oldukça başarılı geçti ve yakın zamanda taburcu edeceğiz. Bundan sonraki süreçte böbrek rahatsızlığı için organ nakli olması da elbette mümkün olabilir.” İfadelerini kullandı.

bobrek-nakli-beklerken-selcuk-tip’ta-cok-riskli-kalp-ameliyati-oldu-(2).jpg